Η διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου υπολογίζεται από την 1η ημέρα περιόδου μέχρι την 1η ημέρα της επόμενης περιόδου και δεν είναι η ίδια για κάθε γυναίκα.

Μέση διάρκεια κύκλου θεωρούνται οι 28 ημέρες με φυσιολογικό εύρος μεταξύ 21-35 ημερών. Φυσιολογική διάρκεια ροής θεωρούνται οι 2-7 ημέρες. Διαταραχές στη διάρκεια και στη συχνότητα του κύκλου μίας γυναίκας  είναι πολύ συχνές τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου αλλά και πριν την εμμηνόπαυση.

Για να κατανοήσεις πως λειτουργεί ο κύκλος σου, πρώτο βήμα είναι να καταγράψεις για ένα χρονικό διάστημα 5-6 μηνών την πρώτη ημέρα περιόδου και να υπολογίσεις τη διάρκεια κάθε κύκλου.

Η καταγραφή αυτή θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι φυσιολογικό για εσένα, πότε είναι πιθανό να γίνεται η ωορρηξία καθώς και να εντοπίσεις έγκαιρα σημαντικές αλλαγές όπως π.χ. καθυστέρηση περιόδου που μπορεί να σημαίνει εγκυμοσύνη ή κολπική αιμόρροια στη μέση του κύκλου. Είναι αλήθεια ότι ήπιες διαταραχές στον κύκλο είναι αρκετά συνηθισμένες και πολλές φορές παροδικές.

Κάποιες φορές όμως μπορεί να συνδυάζονται με μια γενικότερη εικόνα ορμονικής ανισορροπίας ή κάποια δομική ανωμαλία στη μήτρα ή στις ωοθήκες και πρέπει να γίνει η απαραίτητη διερεύνηση.

Συγκεκριμένα, διαταραχές στη συχνότητα και στη διάρκεια της περιόδου μπορεί να συσχετίζονται με πολλούς παράγοντες όπως:

  • Έντονο stress, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, έντονη άσκηση
  • Μη καλή ρύθμιση θυρεοειδικής λειτουργίας ή/και άλλη ενδοκρινολογική διαταραχή
  • Παρουσία ινομυωμάτων/πολύποδα
  • PCOS (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)

Άλλα σημεία που αν παρατηρήσεις είναι καλό να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου είναι:

  • Αν ο κύκλος σας έχει γίνει άστατος (< 21 ή > 35 ημέρες) ενώ ήταν σταθερός
  • Αν η περίοδος διαρκεί πάνω από 7 ημέρες ή έχει αυξηθεί η ροή
  • Αν έχετε κολπική αιμόρροια στο μέσο του κύκλου
  • Αν νιώθετε υπερβολικό πόνο στη διάρκεια της περιόδου
  • Αν έχουν περάσει πάνω από 90 ημέρες από την προηγούμενη περίοδο και έχετε αρνητικό test κύησης.

Αν το pattern του κύκλου σας είναι άστατο ή έχετε παρατηρήσει να αλλάζει είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Δήμητρα Κάππου, MSc, PhD, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Επικοινωνία: Τ : 2107216172, K: 6985800945
Facebook.com: drdimitrakappou
featured photo: @alinabuzunova