Ο όρος vibranxiety αναφέρεται στην κατάσταση που βρίσκεται κάποιος όταν είναι πεπεισμένος ότι χτύπησε το κινητό του. Σου έχει τύχει ποτέ να νομίζεις ότι έχεις κάποια ειδοποίηση ενώ στην πραγματικότητα το κινητό παραμένει σε αδράνεια; Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν πιστεύεις ότι είσαι σίγουρη ότι το κινητό σου δονήθηκε ενώ το έχεις στην τσέπη ή την τσάντα σου. Παρακάτω θα βρεις την επιστημονική εξήγηση.

Τι είναι το Vibranxiety;

Οι ειδοποιήσεις του τηλεφώνου μας προκαλούν θετικά συναισθήματα τα οποία κάνουν τον εγκέφαλο να παράγει ντοπαμίνη. Αυτή είναι μία ορμόνη υπεύθυνη για το αίσθημα χαράς, κινητοποίησης και επιθυμίας. Έτσι όταν χτυπάει το κινητό μας ο εγκέφαλος συνδέει τον ήχο με τη χαρά που νιώθουμε και τον επιζητά.

Φυσικά θα σκεφτείς ότι υπάρχουν φορές που δεν είναι ευχάριστο να χτυπάει το κινητό οπότε για ποια χαρά μιλάμε; Μιλάμε για αυτή που προκαλείται από τα μηνύματα που θέλουμε να λάβουμε. Μπορεί να μη θες να ακούσεις τον διευθυντή σου που έχει νεύρα. Αν όμως το τηλέφωνό σου χτυπήσει, θα χαρείς στην ελπίδα ότι είναι εκείνος ο τύπος που μιλάτε από το Σάββατο. Αυτή η προσδοκία είναι που μας κάνει να θέλουμε το κινητό μας να χτυπήσει. Για αυτό πολλές φορές νομίζουμε ότι χτύπησε -ειδικά όταν περιμένουμε το μήνυμα του τύπου- ενώ στ’ αλήθεια δεν υπήρξε κανένας ήχος.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται αυτή η ψευδής αίσθηση που συμβαίνει σε φυσιολογικά πλαίσια περίπου στο 80% των ανθρώπων. Ωστόσο, σε άτομα εξαρτημένα από το κινητό μπορεί να προκληθούν δυσλειτουργίες στο κομμάτι του εγκεφάλου που αναγνωρίζει τα εξωτερικά ερεθίσματα. Πιο συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις ανθρώπων που τους συμβαίνει συχνά αρχίζει να θεωρείται κλινική διαταραχή. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει την κατάσταση όπως θα αντιμετώπιζε ένα ναρκωτικό.

Το προφίλ ανθρώπων με vibranxiety

Φαίνεται πως άνθρωποι που είναι αγχώδεις το παθαίνουν συχνότερα, ενώ οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σ’ αυτό απ’ ό,τι οι άντρες. Επιπλέον, άτομα πολύ ανασφαλή που ψάχνουν επιβεβαίωση μέσω των αλληλεπιδράσεων στα social media είναι συνήθως ‘εξαρτημένα’ από το κινητό τους. Το γεγονός αυτό αυτόματα οδηγεί στην ψευδή αίσθηση των ειδοποιήσεων-φαντασμάτων.

Έρευνα που έγινε το 2018 σε φοιτητές νοσηλευτικής αποδεικνύει πως το 77% των φοιτητών έχουν την αίσθηση ότι το κινητό τους δονείται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 97,4% υποφέρουν και από διαταραχή άγχους. Σε άλλη έρευνα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 74% των φοιτητών αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, ενώ επισημαίνεται ότι είναι συχνότερο σε ανθρώπους που βάζουν το κινητό στην τσέπη τους. Ακόμα, το 75% θεωρεί ότι είχε ειδοποίηση ακόμα και όταν το κινητό δεν ήταν στην τσέπη τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Vibranxiety είναι μία κατάσταση που μπορεί να συμβεί σε όλους, μικρούς και μεγάλους, ανεξαρτήτως φύλου. Συμβαίνει διότι πολλοί άνθρωποι χτίζουν τη ζωή τους γύρω από το κινητό τους και το χρησιμοποιούν ως προέκταση του χεριού τους. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πιο συνετοί με τη χρήση του διότι η γραμμή μεταξύ χρήσης και κατάχρησης σε ένα αντικείμενο που πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητά μας είναι πολύ λεπτή.

Featured photo: Elite Daily