Καθώς ο χειμώνας μας καλωσορίζει, οι νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο αρχίζουν να σου κλείνουν το μάτι. Το στομάχι σου και το μυαλό σου έχουν συμμαχήσει για να σε πείσουν ότι ένα ακόμα μικρό (ή και μεγάλο) σνακ πρέπει να καταναλωθεί. Πως όμως μπορούμε να επιβληθούμε σε αυτή την ανάγκη και να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας.

Ψάχνοντας λιγάκι, μιλώντας με ειδικούς και αναζητώντας τον λόγο που έχουμε αυτές τις μεταμεσονύχτιες λιγούρες βρήκαμε το πώς μπορούμε να τις σταματήσουμε· ή να τις περιορίσουμε τουλάχιστον.

Πώς θα χειριστείς λοιπόν αυτές τις επίμονες σκέψεις;

Πιες πολύ νερό

Το ξέρουμε ότι το έχεις ακούσει πολλές φορές από φίλες, ειδικούς και τη μαμά σου. Ωστόσο αυτές οι επίμονες συμβουλές έχουν βάση. Με το να πιείς ένα μεγάλο ποτήρι νερό καταφέρνεις δυο πράγματα: αρχικά και πιο σημαντικό ξεγελάς το μυαλό σου. Με λίγα λόγια, πας μέχρι τη κουζίνα αλλά δεν ενδίδεις στην ένοχη σου απόλαυση. Κατά δεύτερον το στομάχι σου γεμίζει δίνοντας σου την εντύπωση ότι πλέον είναι γεμάτο.

Βρες την αιτία αυτής της λιγούρας

Ένα πολύ σημαντικό βήμα πριν κάνεις το οτιδήποτε είναι να καταλάβεις πως προέκυψε αυτή η ανάγκη. Αν πριν λίγη ώρα είχες ολοκληρώσει το βραδινό σου, τότε μάλλον αυτό που αντιμετωπίζεις είναι μια κλασσική λιγούρα του μυαλού. Αν πάλι το τελευταίο σου γεύμα είχε γίνει πριν αρκετές ώρες τότε ίσως το στομάχι και το μυαλό σου στέλνουν μηνύματα πείνας. Σε αυτή την περίπτωση φτιάξε κάτι ελαφρύ αλλά και θρεπτικό που θα κατευνάσει αυτή την επιθυμία σου και θα σε χορτάσει.

Πήγαινε για ύπνο

«Οι λιγούρες κορυφώνονται στις 8 το βράδυ και μένουν σε υψηλό επίπεδο μέχρι και τα μεσάνυχτα» λέει ο επιστημονικός κλάδος. Επομένως όσο πιο αργά πας για ύπνο τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες να αισθανθείς την ανάγκη για βόλτες στη κουζίνα. Πηγαίνοντας για ύπνο θέτεις το μυαλό αλλά και το στομάχι σου σε μια προσωρινή παύση. EXTRA INFO: Μεταξύ μας πιο δύσκολα σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου παρά από την πολυθρόνα σου.

Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις διάλεξε κάτι πιο υγιεινό

Καταλαβαίνουμε ότι από τη στιγμή που τρυπώσουν στο μυαλό σου είναι δύσκολο να βγουν. Αν λοιπόν δεν μπορείς να τις καταπολεμήσεις προσπάθησε να τις ελέγξεις. Προτίμησε να τις ξεγελάσεις με 10 αμύγδαλα ή με ένα χαλαρωτικό τσάι. Ακόμα και να μπεις στη διαδικασία να φτιάξεις κάτι μπορεί να απομακρύνει τη σκέψη της ένοχης απόλαυσης.

Απασχόλησε το μυαλό σου

Αν οι νυχτερινές λιγούρες αποτελούν πλέον κομμάτι της βραδινής σου ρουτίνας προσπάθησε να τις βγάλεις από το πρόγραμμα. Αντικατέστησε αυτή την ενοχλητική συνήθεια με ένα δεκάλεπτο περπάτημα ή με μια δημιουργική απασχόληση. Με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύεις το σώμα σου σε μια καινούργια συνήθεια κάνοντας το να ξεχάσει παλιές και βλαβερές.

featured photo: pexels-andrea-piacquadio