Τις τελευταίες ημέρες έγιναν viral στο Instagram και κάνουν τον γύρο διαδικτύου μερικές -το λιγότερο- απάνθρωπες εικόνες που φαίνεται να δείχνουν τσιγάρα να δοκιμάζονται από κουτάβια.

Οι εικόνες δείχνουν μερικά σκυλάκια ράτσας beagle να φορούν μάσκες, κάνοντάς εμφανές ότι αναπνέουν τον καπνό του τσιγάρου.

Η ανάρτηση στο Instagram κοινοποιήθηκε από τον λογαριασμό της οργάνωσης Karmagawa από έχει λάβει μέχρι σήμερα περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια likes και χιλιάδες σχόλια που αποδοκιμάζουν τη χρήση κουταβιών beagle για πειράματα που αφορούν τη δοκιμή τσιγάρων.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Karmagawa (@karmagawa)

Και εδώ το ερώτημα είναι “εξακολουθεί η δοκιμή τσιγάρων να γίνεται σε ζώα ή αυτές οι εικόνες είναι παραπλανητικές”; 

Αρχικά να αναφέρουμε πως οι δοκιμές καπνού σε σκύλους απαγορεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1997 και ακολούθησε η απαγόρευση των δοκιμών καλλυντικών προϊόντων σε ζώα, το 1998. Στην Ευρώπη, οι δοκιμές καπνού σε ζώα απαγορεύτηκαν στο Βέλγιο, την Εσθονία, τη Γερμανία και τη Σλοβακία, αλλά δεν υπάρχει απαγόρευση σε όλη την ΕΕ.

«Δυστυχώς, εφόσον οι εταιρείες που κάνουν τα πειράματα συμπληρώνουν τη σωστή γραφειοκρατία, υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορούν να γίνουν. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ 2010/63/ΕΕ, τα πειράματα που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και τη δοκιμή προϊόντων καπνού μπορεί να εγκριθούν υπό ορισμένες συνθήκες», αναφέρει η PETA.

«Δεν υπάρχει απαίτηση για δοκιμή προϊόντων καπνού σε ζώα εντός της ΕΕ και ως εκ τούτου τίποτα δεν εμποδίζει την ΕΕ να απαγορεύσει τη χρήση ζώων για τη δοκιμή προϊόντων καπνού.», λένε.

Οι δοκιμές σε ζώα δεν είναι υποχρεωτικές πλέον από τη νομοθεσία για τα προϊόντα καπνού στις ΗΠΑ, αν και, όπως και στην ΕΕ, δεν υπάρχει η απόλυτη απαγόρευσή τους.

Η PETA εκτιμά ότι «2 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για πειράματα τοξικότητας μέσω εισπνοής», κάθε χρόνο. Αυτή η πρακτική γίνεται τώρα χρησιμοποιώντας ποντίκια, ωστόσο, ρώτησαν την PETA εάν γνώριζαν πρόσφατες περιπτώσεις που αφορούσαν συγκεκριμένα τα beagles.

«Η PETA δεν γνωρίζει τυχόν πρόσφατες μελέτες που χρησιμοποιούν σκύλους σε πειράματα εισπνοής τσιγάρων, συγκεκριμένα όχι για την ανάπτυξη προϊόντων καπνού, η οποία είναι απαγορευμένη σε ορισμένες χώρες».

«Ωστόσο, η βασική έρευνα δεν απαγορεύεται για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), όπου συχνά χρησιμοποιούν ποντίκια που εκτέθηκαν στον καπνό του τσιγάρου για να προκαλέσουν τη νόσο».

Άρα, αν οι εικόνες των beagles δεν δείχνουν πρόσφατες δοκιμές καπνού, τι δείχνουν και ποια είναι η πηγή τους;

Αν κάνεις ένα scroll down στα σχόλια της ανάρτησης της Karmagawa στο Instagram, θα βρεις ένα από τον λογαριασμό @winsdiarrhea. Έχουν εντοπίσει τις δύο εικόνες beagles σε αυτό το άρθρο, πριν από τέσσερα χρόνια. Το άρθρο καλύπτει την απαγόρευση δοκιμών φυτοφαρμάκων σε σκύλους στην Ιαπωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2018. Αυτό καθιστά πιθανό να προέρχονται οι φωτογραφίες των κουταβιών από δοκιμή φυτοφαρμάκων στην Ιαπωνία.

Η εικόνα της μηχανής των τσιγάρων, που τοποθετήθηκε στο post ακριβώς πάνω από τα beagles για να μας πείσει ότι τα τσιγάρα δοκιμάζονται στα σκυλάκια, είναι ακόμα πιο παραπλανητική.

Την πηγή της εικόνας την ανακάλυψε ο @userusernomi, και είναι ο λογαριασμός Flickr του Yessmoke Laboratory στην Ιταλία – που δοκιμάζει την ποιότητα των προϊόντων καπνού. Το εν λόγω μηχάνημα δοκιμάζει τον ρυθμό καύσης των τσιγάρων και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με δοκιμές σε ζώα.

Ποια είναι λοιπόν η οργάνωση Karmagawa;

Η Karmagawa είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Timothy Skyes, έναν αυτοδημιούργητο εκατομμυριούχο από τις ΗΠΑ. Ο Skyes διδάσκει πλέον για τις συναλλαγές μετοχών μέσω της ιστοσελίδας του και ίδρυσε το Karmagawa, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ένδυσης, το οποίο δηλώνει ότι δίνει το 100% των εσόδων του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η ανάρτηση της Karmagawa λέει ότι είναι αναδημοσίευση από τη φιλανθρωπική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων @animaliberaction, αν και όπως φαίνεται ότι η αρχική τους ανάρτηση έχει πλέον αφαιρεθεί.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε τεράστια δόση δυσπιστίας στα σχόλια, η ανάρτηση της Karmagawa παραμένει ενεργή, με την εταιρεία να επιμένει ότι οι δοκιμές τσιγάρων σε ζώα εξακολουθούν να γίνονται. Η ανάρτηση έχει επίσης κοινοποιηθεί στον λογαριασμό τους στο Twitter.

Υπάρχουν άλλα προϊόντα τα οποία δοκιμάζονται σε beagles;

Αν και δοκιμές καπνού σε σκυλάκια beagles πιθανότατα δεν συμβαίνουν – παρόλο που πολλές χώρες δεν έχουν την απόλυτη απαγόρευση – τα συγκεκριμένα σκυλάκια συμμετέχουν σε δοκιμές άλλων προϊόντων.

Τα beagles είναι μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες ράτσες σκύλων σε εργαστήρια δοκιμών σε ζώα λόγω της υπάκουης ιδιοσυγκρασίας και του μεγέθους τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα beagles εκτρέφονται ειδικά για πειράματα δοκιμών φαρμάκων, κάτι που απαιτείται σύμφωνα με τη νομοθεσία του. Όλα τα νέα φάρμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να δοκιμάζονται σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη θηλαστικών και ένα από αυτά τα ζώα πρέπει να είναι μεγάλο, μη τρωκτικό. Λόγω του μεγέθους τους, τα beagles μοιράζονται κάποιες ομοιότητες με τους ανθρώπους, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται τόσο τακτικά. Ο νόμος του 1986 που αφορά τα ζώα δηλώνει ότι δεν πρέπει να διεξάγονται πειράματα σε ζώα εάν υπάρχει μια ρεαλιστική εναλλακτική, αλλά με τις δοκιμές σε ζώα που ενσωματώνονται στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

Πηγή άρθρου: euronews.com

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας εκπαιδευτής σκύλων καταρρίπτει τους πιο γνωστούς μύθους για την εκπαίδευση των σκύλων