Ακούς μουσική, όταν βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο ή στο γραφείο. Η αγαπημένη σου playlist φτιάχνει τη διάθεσή σου ή με αυτήν βιώνεις τις μελαγχολίες και τους έρωτές σου. Σου κάνει παρέα και σε διασκεδάζει. Άλλες φορές σε χαλαρώνει και άλλες σου δίνει ενέργεια.

Έχεις, όμως, σκεφτεί ποτέ πως η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλό σου; Ιδιαίτερα την παραγωγικότητά σου στον χώρο εργασίας;

Αρκετά χρόνια πριν, συγκεκριμένα από το 1940, το BBC δημιούργησε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα, το «Music While You Work». Αυτό έβγαινε στον αέρα δύο φορές την ημέρα και ήταν σχεδιασμένο, για να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων στα εργοστάσια. Η εκπομπή αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής που για λίγο υπήρχε και μια τρίτη που μεταδιδόταν αργά το απόγευμα για όσους εργάζονταν νυχτερινή βάρδια. Συνολικά, το πρόγραμμα έτρεξε για 27 χρόνια και τελικά αποσύρθηκε το 1967. Συμπέρασμα; Η ιδέα της αξιοποίησης της μουσικής δεν είναι κάτι καινούργιο.

Ωστόσο, ποιο είδος βοηθά περισσότερο την παραγωγικότητα;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση ως προς αυτό. Μάλλον εξαρτάται και από αυτό που κάνεις. Για παράδειγμα, όταν εκτελείς επαναλαμβανόμενα tasks, η μουσική θα κάνει την διαδικασία πιο ευχάριστη. Η ακρόαση των αγαπημένων σου τραγουδιών προκαλεί στον εγκέφαλό την απελευθέρωση ντοπαμίνης. Πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος.

Και η αλήθεια είναι ότι η διάθεση επηρεάζει πολύ την αυτοσυγκέντρωσή σου. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορές, όπως αναβλητικότητα, που εμποδίζουν την ικανότητά σου να εργαστείς αποδοτικά. Το να έχεις καλή διάθεση σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να είσαι σε θέση να παρακολουθείς και να κάνεις τα πάντα.

..και ποιο στην συγκέντρωση;

Ίσως πιστεύεις ότι το να ακούς την αγαπημένη σου μουσική είναι το καλύτερο, όταν κάνεις μια δημιουργική εργασία. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Δοκίμασε, λοιπόν, να ακούσεις κλασική μουσική. Θα νιώσεις απίστευτα δημιουργική, αφού δεν υπάρχουν στίχοι να αποσπούν την προσοχή σου.

Αλλά και η ακρόαση γνωστών τραγουδιών μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένη σε κάτι. Κυρίως, επειδή ενεργοποιούνται ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που βελτιώνουν την προσοχή σου. Επομένως, όταν ακούς τραγούδια που ξέρεις – σε σημείο να παίζουν από τα ηχεία ξανά και ξανά – αφοσιώνεσαι πραγματικά σε αυτό που κάνεις εκείνη τη στιγμή.

Από την άλλη, η άγνωστη μουσική μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή. Διότι όταν ο εγκέφαλός σου ακούει κάτι νέο, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να το ακούσει προσεκτικά.

Χρησιμοποίησε τη μουσική, για να δημιουργήσεις ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια αισιόδοξη λίστα αναπαραγωγής μπορεί να κάνει ακόμη και την πιο συνηθισμένη εργασία αρκετά ευχάριστη. Κατά συνέπεια, μην υποτιμάς τη δύναμη της μουσικής στον επαγγελματικό χώρο. Ειδικά, όταν πρόκειται για την ενίσχυση του ηθικού του προσωπικού.

Εάν δουλεύεις σε γραφείο, η μουσική αυξάνει την ενέργεια και γίνεται κινητήρια δύναμη για όλη την ημέρα. Εάν πάλι εργάζεσαι σε δημόσιο χώρο – όπως το λιανικό εμπόριο ή η εστίαση – η μουσική στο περιβάλλον μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς αισθάνονται και συμπεριφέρονται, τόσο η ομάδα σου όσο και οι πελάτες. Ο Pablo Ettinger, συνιδρυτής του Caffè Nero, λέει στο βρετανικό περιοδικό «Your Coffee break» ότι βλέπει την αξία αυτού κάθε μέρα: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η μουσική μας δεν είναι μουσική υπόκρουση, αλλά κάτι περισσότερο… το βράδυ παίζουμε πολύ πιο αισιόδοξη μουσική, όταν το προσωπικό καθαρίζει, γιατί τους κάνει να νιώθουν καλά. Το ίδιο και το πρωί πριν φτάσουν οι πελάτες».

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που δε θα έχεις όρεξη για δουλειά, αφιέρωσε ένα λεπτό, για να δώσεις προσοχή στους ήχους γύρω σου – εάν δεν υπάρχει μουσική, ίσως αρκεί να πατήσεις το play.