Ένα από τα trend διατροφής των τελευταίων ετών είναι σίγουρα τα ρεβίθια.

Τα συναντάς αρκετά συχνά, ή μπορεί να έχεις ήδη πειραματιστεί με κάποια συνταγή που έχει ως βάση τα ρεβίθια. Αυτό που κάνει όμως τη μεγάλη διαφορά , είναι η θρεπτική τους αξία και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου.

Σε χορταίνουν και βοηθούν στην απώλεια βάρους 

Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα ρεβίθια ρυθμίζουν άριστα την πείνα σου θέτοντας την υπό έλεγχο. Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες συνεργάζονται για να επιβραδύνουν την πέψη, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της πληρότητας. Επιπλέον, η πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών που μειώνουν την όρεξη. Στην πραγματικότητα, οι επιδράσεις της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών μπορεί να μειώσουν αυτόματα και την πρόσληψη θερμίδων , με αποτέλεσμα να σε βοηθούν σημαντικά και στην απώλεια βάρους.

Πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης 

Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια εξαιρετική τροφή εάν δεν καταναλώνεις κρέας ή γενικά ζωικά προϊόντα και ακολουθείς μία διατροφή vegan ή vegetarian. Μια μερίδα που αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι (περίπου 170 γραμμάρια) παρέχει περίπου 14,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία είναι συγκρίσιμη με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη παρόμοιων τροφίμων όπως τα μαύρα φασόλια και οι φακές.

Ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου σου 

Τα ρεβίθια μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σου με διάφορους τρόπους. Πρώτον, έχουν έναν αρκετά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος δείκτης μας δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο σου μετά την κατανάλωση ενός φαγητού. Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν πολλές τροφές χαμηλού GI έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη των ρεβιθιών μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων για να προωθήσουν μια σταθερή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με αποτέλεσμα, να αποτελεί σημαντική προσθήκη στο διαιτολόγιο σου αν έχει βρεθεί αντίσταση στην ινσουλίνη, προ-διαβητικό στάδιο ή και διαβήτης.

Συμβάλλουν στην πέψη

Τα ρεβίθια είναι γεμάτα φυτικές ίνες, οι οποίες προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία του πεπτικού συστήματος . Οι φυτικές ίνες στα ρεβίθια είναι ως επί το πλείστον διαλυτές, που σημαίνει ότι αναμειγνύονται με νερό για να σχηματίσουν μια ουσία που μοιάζει με “γέλη” στο πεπτικό σου σύστημα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση του αριθμού των υγιών βακτηρίων στο έντερο σου και στην πρόληψη της υπερ-ανάπτυξης ανθυγιεινών βακτηρίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο ορισμένων πεπτικών καταστάσεων, όπως η δυσκοιλιότητα, ο μετεωρισμός , ο πόνος αλλά και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ).

Προστατεύουν από την εμφάνιση ορισμένων χρόνιων ασθενειών

Τα ρεβίθια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση εμφάνισης αρκετών χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή αρκετών μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς βοηθώντας στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης – έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες στα ρεβίθια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τη LDL (κακή) χοληστερόλη, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας μπορεί να αυξήσουν επίσης, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Παράλληλα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ρεβιθιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό το όσπριο μπορεί να προάγει την παραγωγή βουτυρικού οξέος από το σώμα μας, ένα λιπαρό οξύ που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στα κύτταρα του παχέος εντέρου, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Tέλος, θετικά επιδρούν και στη μείωση εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 λόγω των επιδράσεών τους στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Αν θέλεις να τα προσθέσεις στη διατροφή σου, εκτός από τους κλασικούς τρόπους, δοκίμασε να τα προσθέσεις σε κάποια σαλάτα, να φτιάξεις μπιφτέκια λαχανικών με βάση το ρεβίθι ή ακόμα και να τα ψήσεις για να τα καταναλώσεις ως snack.