Νιώθω ηττημένος, χαμένος, μόνος, κενός. Ξέρω πως υπάρχουν πολλοί που ταυτίζονται με εμένα. Ξέρω πως βιώνω μια συναισθηματική κατάσταση η οποία δεν με βοηθάει να ζω όπως επιθυμώ. Ξέρω πως θα κρατήσει για λίγο. Ξέρω επίσης πως δεν είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι έτσι αλλά ούτε και η τελευταία. Γιατί δεν κάνω κάτι;

Τι μπορώ να κάνω;

Η απάντηση είναι απλή. Κάνε κάτι, οτιδήποτε! Απλά κάνε κάτι που να πιστεύεις ότι θα σε οδηγήσει κάπου. Κάπου καλύτερα από ‘’εδώ’’ που είσαι τώρα. Μπορεί στην αρχή να σου φανεί δύσκολο, όμως αν για παράδειγμα χαθείς μέσα σε ένα δάσος, η πρώτη σκέψη ίσως να είναι να κάτσεις κάτω και να περιμένεις έως ότου να αλλάξει κάτι από μόνο του. Όταν όμως αυτή η επιλογή θα διαπιστώσεις να σε οδηγεί στο ‘’πουθενά’’, τότε κάτι μου λέει πως θα κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να βρεις διέξοδο.

Και πως μπορώ να βγω από αυτή την κατάσταση;

Πώς μπορώ να πάψω να νιώθω ηττημένος, ίσως αναρωτηθείς εύλογα. Η πρώτη και πιο σημαντική προϋπόθεση είναι να πιστέψεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Το τι μπορείς και τι όχι δεν εξαρτάται από τις ικανότητές σου, αλλά από τα πιστεύω σου. Όλα γίνονται λοιπόν αρκεί να πιστέψεις και οι ακόλουθοι 8 τρόποι θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις αυτή την προσπάθεια πολύ πιο σύντομα από όσο φαντάζεσαι!

Οι καταστάσεις που βιώνεις στο παρόν δεν είναι ο τελικός σου προορισμός

Τα καλύτερα έρχονται και σε περιμένουν για να τα ανακαλύψεις. Αν χρειαστεί πάρε βαθιές ανάσες, υπόμεινε τις δυσκολίες και μετάτρεψε τα εμπόδια σε μια ευκαιρία για να ξαναπροσπαθήσεις. Να θυμάσαι πως υπάρχουν άνθρωποι που όταν συναντούν εμπόδια νιώθουν ευτυχισμένοι και αυτό γιατί πατούν πάνω τους και ψηλώνουν. Απόλαυσε το ταξίδι σου και ας μην εμπεριέχει πάντα όμορφες στιγμές! Όσο συνεχίζεις να προσπαθείς και να πιστεύεις στον εαυτό σου, θα παραμένεις ανίκητος.

Μερικές φορές οι δυσάρεστες καταστάσεις προκύπτουν στη ζωή σου για να οδηγηθείς πιο άμεσα στα καλύτερα που θα μπορούσαν ποτέ να σου συμβούν

Εμπιστεύσου τη διαδικασία, αν χρειαστεί στηρίξου στα κοντινά σου πρόσωπα και κυρίως προσπάθησε να αντλήσεις δύναμη από τον ίδιο σου τον εαυτό. Μόλις καταφέρεις να βγεις από την καταιγίδα που βιώνεις, ένα υπέροχο ουράνιο τόξο θα σε περιμένει στην επόμενη γωνία!

Αν δε σου αρέσει εκεί που είσαι, προχώρα. Δεν είσαι δέντρο!

Καθημερινά χρειάζεται να παίρνεις αποφάσεις για τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα πράγματα. Με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις να τρέχουν στον αυτόματο είναι πολύ πιθανό το όραμά σου μερικές φορές να θολώνει. Ως άνθρωποι εκ φύσεως έχουμε την τάση να αναζητάμε μονίμως απαντήσεις για τα πάντα, όμως η ζωή δε λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Εάν θες να είσαι πιο αποτελεσματικός απλά απόφυγε τις επιπόλαιες κινήσεις και κάνε ό,τι μπορείς με όσα εφόδια διαθέτεις. Αν νιώθεις πως αξίζει να προσπαθήσεις και άλλο, τότε προσπάθησε εντονότερα. Και αν αισθάνεσαι πως έχεις χάσει την κατεύθυνσή σου, απλά άλλαξε δρόμο. Να θυμάσαι ποιος είσαι και ποιος είναι ο σκοπός σου.

Δε γίνεται να κάνεις μια νέα αρχή αν εστιάζεις μονίμως την προσοχή σου στο παρελθόν

Ανάτρεξε στο παρελθόν μόνο για να δεις πόσο μακριά έχεις φτάσει, χωρίς να επιθυμείς να γυρίσεις πίσω το χρόνο. Όσα και αν ήταν τα λάθη σου, όσο και αν σε πλήγωσαν, η ζωή προχωράει. Να νιώθεις περηφάνια λοιπόν για όλες τις εμπειρίες που είχες την τύχη να αποκομίσεις. Όταν επιστρέψει το αίσθημα της ήττας θυμήσου αυτό που σου έμαθε το παρελθόν και επίλεξε να κρατήσεις τις βλέψεις σου εστιασμένες στο παρόν και σε όλα τα όμορφα που σου επιφυλάσσει το μέλλον.

Αν δεν ανοίγει, μάλλον δεν είναι η πόρτα σου

Εάν προσπάθησες πολλές φορές να μπεις κάπου και όλες οι ενδείξεις σε οδήγησαν σε αδιέξοδο, μάλλον αυτό δεν ήταν το μονοπάτι που έπρεπε να ακολουθήσεις. Συνέχισε να ψάχνεις το σωστό! Πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι και κυρίως μη βιάζεσαι να βρεις τη σωστή ‘’πόρτα’’ γιατί υπάρχει τεράστια πιθανότητα να ξαναχάσεις την πορεία σου.

Βρες χρόνο για τον εαυτό σου

Το να νιώθεις αποπροσανατολισμένος ορισμένες φορές σημαίνει πως δεν έχεις τον χρόνο να συνδεθείς με τον εσωτερικό σου εαυτό. Ένα σύντομο ταξίδι μακριά από την φασαρία της πόλης θα μπορούσε με τον πιο δημιουργικό τρόπο να σου προσφέρει την σαφήνεια που αναζητάς.

Όταν δε νιώθεις πια παιδί, είσαι ήδη ηττημένος

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη ζωή στην πιο διασκεδαστική της μορφή, σε αντίθεση με τους ενήλικες που δικαιολογημένα πολλές φορές νιώθουν ηττημένοι εξαιτίας των δυσκολιών της καθημερινότητας. Κάποτε υπήρξες και εσύ παιδί και σίγουρα τότε δεν έπαιρνες τα πράγματα τόσο σοβαρά. Αναρωτήσου το γιατί και αν δυσκολεύεσαι. Η παρουσία ενός παιδιού είναι αρκετά ικανή για να σου δώσει τις απαντήσεις που αναζητάς!

Η υπερανάλυση είναι η μεγαλύτερη αιτία της δυστυχίας

Το να υπεραναλύεις και να δημιουργείς υποτιθέμενα σενάρια στο μυαλό σου για το τι μπορεί να πάει λάθος δεν πρόκειται να σε οδηγήσει σε ένα καλύτερο εγώ. Σκέψου καθαρά και αν χρειαστεί άκου τι έχει να σου πει η καρδιά σου. Το ότι αισθάνεσαι ηττημένος, τις περισσότερες φορές προκαλείται από την υπερβολική σου σκέψη. Για να βρεις το μονοπάτι που αναζητάς, ακολούθησε το ένστικτό σου και μην σκεφτείς στιγμή να το αφήσεις. Όσο μπορείς και όσο αντέχει η καρδιά σου συνέχισε την αναζήτηση. Μην επιτρέπεις στο εξής σε καμία αρνητική σκέψη να σε τραβήξει πιο βαθιά. Και αν τύχει και συμβεί, φρόντισε να είναι για λίγο.

Δες ακόμα:

Overthinking: 8 τρόποι να σταματήσεις την υπερανάλυση


featured image: Thought Catalog