Όσο πιο χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες, τόσο επιδεινώνεται η ξηροδερμία σε πρόσωπο και σώμα. Πέρα από το θαμπό και άγριο δέρμα, μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ως ξεφλούδισμα, ερεθισμός και φαγούρα. Καθώς ο χειμώνας αυτός φαίνεται να κρατάει ακόμη γερά και το κρύο συνεχίζει ακάθεκτο, ας δούμε πώς θα προστατεύσουμε το δέρμα μας από την ξηροδερμία αλλά και πώς θα την αντιμετωπίσουμε εάν μας ταλαιπωρεί.

Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι οι έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας και πρέπει να τις αποφεύγουμε (από την παγωνιά έξω, στην υπερβολική ζέστη μέσα). Η λύση; Ντυνόμαστε πολύ καλά και δεν αφήνουμε τίποτα εκτεθειμένο στο κρύο, ενώ στους εσωτερικούς χώρους φροντίζουμε η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Δεν κάνουμε καυτά μπάνια. Όσο και να μας ευχαριστεί το ζεστό νερό, καταστρέφει τον προστατευτικό μανδύα της επιδερμίδας μας, ερεθίζει, αφυδατώνει και επιδεινώνει την ξηροδερμία. Σημαντικό είναι επίσης να μην χρησιμοποιούμε σαπούνι, αλλά ειδικά καθαριστικά με κατάλληλο ph.

Ακόμη κι αν δεν διψάμε πίνουμε νερό. Το λέμε και το ξαναλέμε: ΝΕΡΟ χειμώνα καλοκαίρι.

Ενυδατώνουμε συστηματικά την επιδερμίδα μας με ειδικά προϊόντα για το σώμα. Μετά το μπάνιο γίνεται ρουτίνα μας η ενυδάτωση με κρέμες, έλαια ή balm. Έχουμε πάντα μαζί μας κρέμα χεριών και ενυδατικό για τα χείλη.

Τροποι να μειωσεις την ξηροδερμια στο σωμα
Caudalie Paris                                                     Vichy                                             Apivita
Τροποι να μειωσεις την ξηροδερμια στο σωμα
Panthenol extra                                                                                    Laroche Posay

Ωστόσο εάν τα συμπτώματα γίνουν πολύ έντονα, καλό είναι να επισκεφθούμε δερματολόγο καθώς μπορεί η ξηροδερμία να οφείλεται και σε άλλους λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένη διάγνωση και θεραπεία.