7 therapist-approved τρόποι να ηρεμείς τον εαυτό σου, όταν θυμώνεις

Η οξυθυμία είναι η συναισθηματική ακράτεια, η εκρηκτική ευερεθιστότητα που συνήθως παρατηρείται σε ανθρώπους με αυξημένο ταπεραμέντο.

Δεν είναι σπάνια, και συνήθως την περνούν άνθρωποι ως μια φάση που προκαλείται σαν αντίδραση σε κάποια στρεσογόνο κατάσταση ή αποτελεί χαρακτηριστική ιδιότητα της προσωπικότητας. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί κανείς να απαλλαγεί από αυτήν, αν πραγματικά το προσπαθήσει.

«Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια δυσανάλογη αντίδραση σε μία στρεσογόνο κατάσταση ή διατηρούν το θυμό για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σημείο που επηρεάζει αρνητικά μια σχέση ή την προσωπική υγεία» αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια του Marble Wellness στο Μιζούρι, Stephanie Korpal, M. Ed. ) στο LIVESTRONG.com.

Η Korpal και άλλοι εμπειρογνώμονες προσφέρουν τις παρακάτω συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θυμού, για να μην προστεθεί στα μόνιμα χαρακτηριστικά σου.

Αναγνώρισε τι σε πυροδοτεί

Μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης του θυμού είναι να γνωρίζεις τις πιθανές αιτίες που πυροδοτούν το θυμό. Αν δε μπορείς να αποφεύγεις καταστάσεις ή ανθρώπους που σου προκαλούν θυμό, βρες άλλους τρόπους να τους αντιμετωπίζεις. Αν έχεις να αντιμετωπίσεις για παράδειγμα κάποιον συγγενή που πυροδοτεί την οξυθυμία σου, προετοιμάσου για τη συνάντηση και πως αυτή μπορεί να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Κάνε ένα body scan

Η Korpal συμβουλεύει να ελέγχεις πάντοτε το σώμα σου, όταν θυμώνεις. Πότε έφαγες τελευταία φορά; Έχεις πιεί αρκετό νερό σήμερα ή είσαι αφυδατωμένη; «Αν το σώμα σου δεν έχει αυτό που χρειάζεται για να μπορεί να διαχειριστεί κάτι που σε πυροδοτεί, μπορεί να δυσκολευτείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία και δεξιότητες συναισθηματικής  διαχείρισης». «Το να διατηρείς τον εαυτό σου σωστά εφοδιασμένο, για να μπορεί να συνεργαστεί με τον εγκέφαλό σου είναι ένα υπέροχο δώρο στον εαυτό σου» συμπληρώνει.

Συζήτησέ το

Απευθύνσου σε κάποιο άτομο που να εμπιστεύεσαι και συζήτα αυτό που σε απασχολεί. «Άτομα που είναι καλοί ακροατές και ξέρουν πως να επικοινωνούν αποτελεσματικά μπορούν να χρησιμεύσουν ως καλοί δέκτες έντονων συναισθημάτων» εξηγεί η Korpal.

Δοκίμασε την πρακτική των βαθιών αναπνοών

Έχει αποδειχθεί ότι το deep breathing μπορεί να βοηθήσει σε χιλιάδες καταστάσεις, από αυξημένη πίεση στο αίμα έως την πέψη, και βοηθάει και στη διαχείριση του θυμού. «Όταν ασκείς βαθιά αναπνοή, το νευρικό σύστημα είναι πιο ήρεμο, επιβραδύνεις και κεντράρεις και μπορείς να ηρεμήσεις τα συναισθήματά σου» εξηγεί η ψυχολόγος Dr. Paulette Sherman και συγγραφέας του Dating from the Inside Out.

Η άσκηση της βαθιάς αναπνοής είναι αρκετά απλή και μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αν και ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον θα ήταν ιδανικό. Κάθισε ευθεία, ανάπνευσε αργά από τη μύτη και κράτησε την αναπνοή για πέντε δευτερόλεπτα. Έκπνευσε με την ίδια ταχύτητα από το στόμα και επανάλαβε μετά από πέντε δευτερόλεπτα.

Κατάγραψε τις σκέψεις σου

Σύμφωνα με έρευνα το να καταγράφεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, είτε το κάνεις σε μορφή ημερολογίου ή σ’ ένα χαρτί που μετά θα πετάξεις. «Βοηθάει στο να έχεις ένα ασφαλές μέρος να απελευθερώσεις τα συναισθήματά σου και να γράψεις πράγματα που θέλεις να πεις χωρίς όμως να επιτεθείς ή να βλάψεις κάποια σχέση σου» αναφέρει η Sherman. «Μετά την κορύφωση του θυμού μπορείς να ελέγξεις όσα έγραψες και στη συνέχεια να αποφασίσεις πώς θα επιλέξεις να χειριστείς την κατάσταση με πιο ήρεμο τρόπο».

Ασκήσου

Η ψυχοθεραπεύτρια Mayra Mendez, PhD, LMFT, εξηγεί πως «Όταν επικρατεί θυμός, το σώμα είναι τεταμένο, άκαμπτο και στατικό, όμως η άσκηση προάγει την απαραίτητη ευελιξία για την μετατόπιση της αρνητικής ενέργειας, και επιτρέπει στην ευεξία να αναλάβει το σώμα και το πνεύμα». Επιπλέον η σωματική άσκηση συμβάλλει στην απελευθέρωση της ενδορφίνης, μιας feel-good ορμόνης, η οποία μειώνει φυσικά το στρες.

Εστίασε αλλού

Η Korpal ενθαρρύνει τους πελάτες της να στέψουν την προσοχή τους σε μία θετική ανάμνηση, πρόσωπο ή και μέρος. Μπορείς επιπλέον να επιλέξεις ένα κατευναστικό για σένα μάντρα και να το επαναλάβεις μέσα σου, όταν νιώθεις πως είσαι έτοιμη να χάσεις τον έλεγχο εξαιτίας του θυμού σου. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθείς να ελέγξεις καλύτερα την οξυθυμία σου.

featured photo: Τwenty20.com/Korneevamaha
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.