Ένα από τα πιο αξιοπερίεργα φαινόμενα της τηλεργασίας είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας. Χωρίς να έχουμε στο background ενοχλητικούς ήχους από τις συνομιλίες συναδέλφων, στις οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαμε να λάβουμε μέρος, οι περισσότεροι καθόμαστε αμίλητοι μπροστά από έναν υπολογιστή χωρίς πολλές κοινωνικές επαφές. Ωστόσο, ο διάλογος με τον εαυτό μας -ο εσωτερικός μονόλογος- κάνει αισθητή την παρουσία του στην καθημερινότητα μας.

Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;

Για παράδειγμα, σίγουρα έχεις “τσακώσει” τον εαυτό σου να μονολογεί όταν αντιμετωπίζεις μια αγχωτική κατάσταση, αναφέροντας σε εσένα πως δεν είσαι αρκετά καλή ή ακόμα και ανίκανη να καταφέρεις το οτιδήποτε. Από την άλλη μεριά, υπάρχει και το ενδεχόμενο να επιβραβεύεις τον εαυτό σου διευκρινίζοντας σου πως μπορείς να καταφέρεις όλα όσα ονειρεύεσαι.

Στην πραγματικότητα μια νέα μελέτη κατέδειξε πως ο εσωτερικός μονόλογος μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς μοιάζει με την συνομιλία που πραγματοποιούμε με κάποιον οικείο μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα άγχους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.

“Αντί να μειώσει τα επίπεδα στρες η συζήτηση με τον εαυτό μας συμβάλλει στο να αποφύγουμε μια αγχωτική κατάσταση” αναφέρει ο ψυχολόγος Noam Shpancer.

Ταυτόχρονα, προσθέτει πως αντί να χρησιμοποιούμε το πρώτο πρόσωπο (εγώ), μπορούμε να αναφέρουμε το όνομα μας, να συζητάμε στο δεύτερο ενικό πρόσωπο (εσύ) ή ακόμα και στο τρίτο (αυτός/η). “Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έρχομαι αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα. Αντί να σκεφτώ πώς θα το λύσω ή πώς αισθάνομαι για αυτό που μου συνέβη, μπορώ να αναρωτηθώ “Πώς μπορεί ο Noam να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα” ή “Πώς αισθάνεται ο Noam για αυτό που του συνέβη;” ή “Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το δεδομένο ζήτημα;” καταλήγει ο ψυχολόγος.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός, γνωρίζοντας καλύτερα τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας – και διαμορφώνοντας τα μηνύματα που στέλνουμε για να απομακρυνθούμε από την κατάσταση – μπορούμε να βάλουμε τους εαυτούς μας σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις αγχωτικές στιγμές της εποχής μας. Πράγματι, αντί να απαλλαγούμε από το άγχος που υπάρχει ήδη, η απομακρυσμένη αυτο-συζήτηση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποφύγουμε το άγχος.

Άρα, την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσεις μια αγχωτική κατάσταση, γιατί να μην δοκιμάσεις αυτήν την απλή τεχνική; Όχι μόνο είναι εξαιρετικά εύκολο, αλλά θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αποκτήσεις περισσότερο τον έλεγχο των συναισθημάτων σου.

featured photo: Τwenty20.com/wilsvanzyl