Το να σχεδιάσεις έναν χώρο που σε προσκαλεί να χαθείς σε αυτόν, που είναι άνετος και παράλληλα ενδιαφέρων δεν θα έπρεπε να είναι περίπλοκο. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το καταφέρεις είναι ο συνδυασμός μερικών vintage κομματιών ή αντικών με πιο προσιτά και μοντέρνα στοιχεία.

Βέβαια, το να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στο παλιό και το νέο μπορεί να σε δυσκολέψει λιγάκι. Πολλά vintage στοιχεία θα φωνάζουν «ρετρο-γιαγιά» ενώ πολλά μοντέρνα θα κάνουν τον χώρο σου κρύο και απρόσιτο.

Παρακάτω, έχω συγκεντρώσει πέντε παραδείγματα έξυπνων συνδυασμών.

Vintage παγκάκι & Μοντέρνο κρεβάτι

Amber Interiors

Τα παγκάκια είναι μερικά από τα πιο βολικά έπιπλα που υπάρχουν. Αυτό το ευέλικτο έπιπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, αποτελώντας μια έξυπνη vintage επένδυση. Εδώ, το παγκάκι με τα λεπτά ποδαράκια σε συνδυασμό με το χαλάκι-αντίκα καταφέρνουν πολύ καλά να σπάσουν τη σοβαρότητα ενός μεγάλου και φαινομενικά βαριού κρεβατιού.

Μεγάλο έργο τέχνης & Vintage πολυθρόνα

Emma Templeton

Όταν αγοράζει κανείς ένα vintage έπιπλο με ταπετσαρία, θα πρέπει να προσέξει καλά για το καθαρισμό ή την ανανέωσή της. Σε μερικές περιπτώσεις, η ταπετσαρία είναι πολύ καλή και ίσως χρειαστεί απλά ένα καλό καθάρισμα – δεκαετίες χρήσης όμως μπορεί να φθείρουν το ύφασμα. Ωστόσο, αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω για τη φροντίδα της.

H λάμψη του πράσινου βελούδινου υφάσματος της πολυθρόνας συνδυάζεται άψογα με τη μοντέρνα μινιμαλιστική τέχνη από πάνω. Στο μεταξύ, το διπλανό τραπεζάκι μετριάζει την εκκεντρική πολυθρόνα ενώ παράλληλα μιμείται τις ίδιες αποχρώσεις.

Μοντέρνα τραπεζαρία & Vintage καρέκλες

Nicholas Schuybroek on DPAGES

Όταν συνδυάζεις το vintage στοιχείο, μη φοβάσαι να πειραματιστείς και να αναμείξεις και άλλα στυλ. Η πρωτόγονη αισθητική της καρέκλας, το μοντέρνο τραπέζι και το ιδιαίτερο φωτιστικό δημιουργούν μια πολύ έξυπνη σύνθεση. Οι καρέκλες κάνουν το δωμάτιο να μη μοιάζει πολύ σοβαρό – το ίδιο επιτυγχάνεται και με το φωτιστικό.

Επίσης, παρατήρησε πώς οι ίσιες γραμμές και σκληρές γωνίες του πίνακα και των βιβλιοθηκών εναρμονίζονται όμορφα με το στρογγυλό τραπέζι.

Μοντέρνα κουζίνα & Χαλί αντίκα

Billberg Family on Hus&Hem

Ας μην ξεχάσουμε την κουζίνα. Αυτή η λευκή και μοντέρνα κουζίνα δεν θυμίζει σε καμιά περίπτωση κάποιο αποστειρωμένο δωμάτιο χάρη στο πολύχρωμο χαλί με τα παιχνιδιάρικα σχέδιά του. Παλιά και νέα στοιχεία δημιουργούν την τέλεια ισορροπία!

Vintage σερβάντα & Μοντέρνα τέχνη ή TV

Emily Henderson

Μια κονσόλα αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για μια μεγάλη δόση vintage με πρακτικό τρόπο. Φαντάσου μια vintage κονσόλα για την είσοδο, ως συρταριέρα στο δωμάτιό σου ή ως έπιπλο για την τηλεόραση. Επειδή πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι, είναι σημαντικό να το εξισορροπήσεις με διακριτικές μοντέρνες πινελιές (πχ. έργα τέχνης, φωτιστικά, αξεσουάρ, ή ακόμη και ένα χαλί).

Ίσως έχεις ήδη στην κατοχή σου μερικά vintage κομμάτια ή μόλις έχεις ξεκινήσει να επενδύεις στα πρώτα σου. Όπως και να έχει, μην ξεχνάς να συνδυάζεις το παλιό με το νέο και φυσικά, προσοχή στο budget σου. Να θυμάσαι ότι πρέπει να απολαμβάνεις τη διαδικασία και να αφιερώνεις χρόνο στο να συλλέγεις κομμάτια που σου αρέσουν και έχουν χώρο και χρήση στο σπίτι και τον τρόπο ζωής σου.

Μετάφραση: Δήμητρα Καρατζά
Πηγή: darlingmagazine.org
featured image:  Emily Henderson