Μπορώ να πω πως έχοντας δαπανήσει 6 χρόνια από τη ζωή μου να φοιτώ σε σχολή οικονομικών το μεγαλύτερο παράπονο μου είναι πως κανένα μάθημα δεν δίδασκε πώς να σου μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα. Η οικονομία είναι κάτι που φέρνει πονοκέφαλο ακόμα και στους γνώστες της και η λέξη αποταμίευση μπορεί να προκαλέσει έως και γέλια με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα. Ειδικά σε μια ηλικία που προσπαθείς να δομήσεις τη ζωή σου αλλά και να τη ζήσεις, το να μην έχεις πιει σε ποτά τα λεφτά σου μέχρι τη μέση του μήνα αποτελεί το πρώτο motivation goal.

Προσέγγιση

Δεν είναι τυχαία η αναφορά μου στη διατροφή, γιατί από την έως τώρα εμπειρία μου έχει αποδειχθεί ότι η προσέγγιση τους είναι ίδια. Η λέξη αποταμίευση μπορεί να ακουστεί όπως η δίαιτα ενώ η λέξη διαχείριση είναι πιο εφάμιλλη με αυτή της διατροφής και ο τρόπος που ορίζεις κάθε στόχο είναι πολύ σημαντικός. Οι άνθρωποι της δίαιτας επικεντρώνονται στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ενώ η διατροφή ταιριάζει σε ένα γενικό τρόπο ζωής εμπεριέχει λιγότερο άγχος και περισσότερο σεβασμό στη διαδικασία.

Κίνητρα και επιθυμίες

Επίσης σημαντικό είναι να ορίσεις συγκεκριμένα κίνητρα για αποταμίευση αν για παράδειγμα ξέρεις πως στερείσαι κάτι τώρα για να απολαύσεις ένα ταξίδι αργότερα μπορεί να κάνει τη διαδικασία αυτή πολύ πιο εύκολη. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας των εξόδων, του άγχους της ανασύνταξης και εσύ θες να κόψεις ότι θεωρείς περιττό. ΄Όπως επίσης θα διαβάσεις όλα τα  άρθρα και τιπς για να εξοικονομήσεις χρήματα, και όλα σωστά και όλα αποτυγχάνουν στο τέλος του μήνα. Ο παράγοντας που ξεχνάμε πολλοί είναι να τα προσαρμόζουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Αν είσαι λάτρης του καλού καφέ και απολαμβάνεις για παράδειγμα να παίρνεις καφέ απ’έξω το να το στερηθείς θα σου δημιουργήσει ένα αίσθημα έλλειψης. Κενό που πολύ πιθανόν να το καλύψεις με άλλου είδους αγορά και εκεί αρχίζει ο φαύλος κύκλος Η έννοια της οικονομίας είναι άρρητα συνδεδεμένη με την ψυχολογία μας και όσο παραβλέπεις αυτό το τμήμα της κάθε προσπάθεια όσο θεαματικά αποτελέσματα σου δώσει αρχικά άλλο τόσο είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Στόχοι

Μικροί λογικοί στόχοι είναι το κλειδί για να είναι πιο εύκολοι στην επίτευξη χαρίζοντας σου και την αυτοπεποίθηση της επιτυχίας. Σημασία έχει να εντοπίσεις ποια πράγματα έχεις ανάγκη αλλά και ποια σου προσφέρουν ευχαρίστηση και τη δεύτερη κατηγορία δεν πρέπει να την παραγκωνίζεις αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να οριοθετείς ένα μέτρο. Είναι πολύ πιο αισιόδοξο και θα σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Αν λοιπόν ψάχνεις στόχους για τη νέα εποχή ξεκίνα με το να ταξινομήσεις τις ανάγκες σου και τα έξοδα σου με βάση αυτές. Δέξου ότι είσαι άνθρωπος και έχεις ανάγκη και κάποια χαζά μη παραγωγικά έξοδα, χρησιμεύουν απλά στο να σε κάνουν χαρούμενη μην το σνομπάρεις δώσε χρόνο στη διαδικασία και με επιμονή μπορούν να γίνουν θαύματα. Το να έχεις καλή αίσθηση των χρημάτων σου είναι κάτι πολύ σημαντικό που αν γίνεται και με το σωστό τρόπο θα σου χαρίσει τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση της ανεξαρτησίας. Για να φτάσεις όμως εκεί πρέπει να έχεις στοχεύσει στη δική σου προσωπική ισορροπία μεταξύ αναγκών και επιθυμιών.