Ήταν καλοκαίρι πριν από περίπου τρία χρόνια όταν ανακάλυψα το συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ σε μια από τις αναζητήσεις μου για την αγορά ενός ακόμη βιβλίου. Η αλήθεια είναι πως βρέθηκα σε μία αμηχανία, γιατί ήθελα να τα πάρω όλα χωρίς καμία λογική εξήγηση. Τελικά η εξήγηση ήρθε την επόμενη ημέρα, αφού είχα αγοράσει ήδη Το βιβλίο της Κατερίνας και το είχα διαβάσει απνευστί το ίδιο βράδυ. Κατάλαβα πως το ένστικτό μου είχε δίκιο από την αρχή. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τότε δεν είχα ανακαλύψει κανένα παρόμοιο βιβλίο. Μια πραγματική ιστορία να την αφηγείται ο γιος μιας μητέρας τόσο αναλυτικά σαν να μιλάει για τον ίδιο του τον εαυτό, όπως συμβαίνει στο βιβλίο της Κατερίνας. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα έκανα κι εγώ την ερευνά μου για τα υπόλοιπα βιβλία αυτού του συγγραφικού ταλέντου, Πέτρου Χατζόπουλου, που προσυπογράφει με το ψευδώνυμο Αύγουστος Κορτώ.

Από μικρός έβρισκε έμπνευση από κλασικούς συγγραφείς. Πέρασε στην Ιατρική του ΑΠΘ. Την εγκατέλειψε αφού κατάλαβε πως η συγγραφή και η μετάφραση είναι εκείνα που τον αντιπροσωπεύουν. Μερικά από τα βιβλία του έχουν ως πηγή τα προσωπικά του βιώματα και καταστάσεις της ζωής του. Όσο δραματικές κι είναι κάποιες από τις ιστορίες του, πάντα με το πηγαίο χιούμορ του καταφέρνει να τις κάνει ιδιαίτερες .

Ας ξεκινήσουμε από Το Βιβλίο της Κατερίνας

Goodreads

Είναι η ιστορία της μητέρας του συγγραφέα . Όλα αρχίζουν από την ημέρα της αυτοκτονίας της και εξελίσσονται σε μία ολόκληρη ζωή. Όπως μας λέει κι ο ίδιος μέσω της Κατερίνας αυτό το βιβλίο δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανένας. Εκτός από αυτούς που θα το διαβάσουν. Είναι γραμμένη ολόκληρη η ζωή μιας γυναίκας που πάλεψε με την ψυχική αρρώστια, και που, αν νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη.

Μικρό Χρονικό Τρέλας

Goodreads

Ο συγγραφέας μας περιγράφει ένα προσωπικό του περιστατικό, όπως εκείνος κατάφερε να θυμάται μετά από όσα έζησε. Ο ίδιος στη περιγραφή λέει: «Στις 28 Δεκέμβρη του 2008, στις τρεις τα χαράματα, ο μεγαλύτερος φόβος μου έγινε πραγματικότητα: κατά το κοινώς λεγόμενων, τρελάθηκα.» Είναι ανεξήγητο το πώς το τέρας της ψυχικής αρρώστιας και του φόβου που σκορπάει είναι κοινό για όλους μας. Ακριβώς όπως και το θηρίο της αγάπης και της κάθε ανθρώπινης δύναμης.

Ρένα

Goodreads

Θα είναι πάνω από 100 ετών η Ρένα, η ηρωίδα στο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ, που είδε τα χρόνια της να πληθαίνουν μαζί με τα ταραγμένα χρόνια του 20ου αιώνα στην Ελλάδα. Γεννήθηκε σε έναν οίκο ανοχής στης αρχές του περασμένου αιώνα και μέσα από τον κόσμο της πορνείας ζει όλα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα. Μια δύσκολη ζωή που η ίδια καταφέρνει να τη ζήσει στο έπακρο. Από γραφής η «Ρένα» είναι ένα έργο πολιτικών αποχρώσεων και δεν αρνείται τη φύση του. Δε γνωρίζουμε αν είναι μια αληθινή ιστορία, πιθανολογείται η ύπαρξη της πρωταγωνίστριας. Όπως και να έχει, ο πολυτάραχος βίος της δε μας αφήνει αδιάφορους.


featured image: Εκδόσεις Πατάκη