Αν δεν ζεις στην Αθήνα και σκοπεύεις να την επισκεφτείς, τότε δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς τα αρχαιολογικά σημεία της για τα οποία φημίζεται. Αν πάλι ζεις στην Αθήνα αλλά φέτος το καλοκαίρι θα μείνεις στην πόλη τότε μία καλή ιδέα είναι να υποδυθείς τον τουρίστα στην πόλη σου.

Μια επίσκεψη στην Αθήνα σίγουρα περιέχει και την Ακρόπολη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις πως υπάρχουν πολλά κρυμμένα «διαμάντια» γύρω από αυτήν. Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα must-see αρχαιολογικά σημεία που σίγουρα αξίζουν μία θέση στις αναμνήσεις σου από την Αθήνα:

Ναός του Ηφαίστου

Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται κοντά στην Αρχαία Αγορά, στο Θησείο. Ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήφαιστο αλλά λειτούργησε και σαν Ορθόδοξη εκκλησία μέχρι το 1834. Είναι άψογα διατηρημένος ναός, δωρικού ρυθμού και ένα άριστο δείγμα κλασσικής αρχιτεκτονικής. Plus: έχει πρόσβαση για αναπηρικό αμαξίδιο και είναι κατάλληλο για οικογένειες με παιδιά.

Παρθενώνας

Το στολίδι της Ακρόπολης και το δημοφιλέστερο σημείο επίσκεψης τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους. Χτίστηκε τον 5ο αι. π.Χ. κατόπιν συνεργασίας του Ίκτινου, του Καλλικράτη και του Φειδία ενώ τα «εγκαίνια» του έγιναν το 438 π.Χ. με τα πρώτα Παναθήναια. Ξεκίνησε ως αφιέρωση στη θεά Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης, συνέχισε ως Χριστιανικός ναός αλλά και ως τούρκικο τέμενος. Μία επίσκεψη αρκεί για να αναβιώσεις το γνήσιο, αρχαιοελληνικό συναίσθημα.

Ναός Αθηνάς Νίκης

Λέγεται πως εκεί φυλασσόταν το «ξόανο», δηλαδή το ξύλινο λατρευτικό άγαλμα της θεάς Αθηνάς, το οποίο ήταν χωρίς φτερά και θα προστάτευε μόνιμα την πόλη. Βρίσκεται στα Προπύλαια της Ακρόπολης και είναι δείγμα ιωνικού ρυθμού, ο οποίος είναι πιο διακοσμητικός. Αυτός είναι ο λόγος που θα βρεις κίονες, ανάγλυφα και κιονόκρανα τα οποία κάνουν το ναό να μοιάζει με ένα μικρό κόσμημα.

Ερέχθειο

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης και είναι αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και Ποσειδώνα αλλά λέγεται πως πήρε το όνομα του από το θρυλικό ήρωα, Εριχθόνιο. Το σπουδαιότερο κόσμημα του μνημείου αυτού είναι ή «Πρόστασις των Κορών» , έξι δηλαδή Καρυάτιδες που ουσιαστικά είναι υποστηρικτικοί κίονες του ναού.

Αρχαίο νεκροταφείο Κεραμεικού

Το σημαντικότερο  κοιμητήριο της αρχαίας Αθήνας, βρίσκεται στον Κεραμεικό. Η περιοχή πήρε το όνομα της από το συνοικισμό των κεραμέων που ζούσαν εκεί. Το κοιμητήριο ανακαλύφθηκε το 1861 κατόπιν ανασκαφής από τους αρχαιολόγους.

Εκκλησάκι Αγίου Γεωργίου, Λόφος Λυκαβηττού

Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό, γραφικό, λευκό εκκλησάκι που δεσπόζει στην κορυφή του Λυκαβηττού. Αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο σήμερα, το ορθόδοξο αυτό παρεκκλήσι υπήρξαν ερείπια που απεδείκνυαν την παρουσία ενός  ναού αφιερωμένου στο Δία αλλά και στον προφήτη Ηλία. Μπορείς να το προσεγγίσεις είτε με τα πόδια είτε με τελεφερίκ.

Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών

Το παλαιότερο κοιμητήριο Αθηνών υπήρξε σημαντικό αξιοθέατο της πόλης κατά το 19ο αιώνα για αρκετούς λόγους. Το δημοφιλές γλυπτό «Κοιμωμένη» από τον Γιαννούλη Χαλέπα χτισμένο πάνω στον τάφο της Σοφίας Αρχοντάκη, τράβηξε τα βλέμματα για 137 χρόνια, μέχρι που συγκαταλέχθηκε στα γλυπτά της Εθνικής Πινακοθήκης κατόπιν βανδαλισμών. Παράλληλα, το γλυπτό με το θλιμμένο άγγελο του Ιωάννη Βιτσάρη αποτυπώνει όλη την έκφραση του ανθρώπινου πόνου. Από την άλλη, τα αιγυπτιακά στοιχεία με τις σφίγγες αλλά και στοιχεία ρομαντισμού αλλά και της κλασσική αρχιτεκτονικής, αποδεικνύουν πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό σημείο στην πόλη. Υπάρχουν πάνω από 10.000 μνήματα και 700 μνημεία.

Ναός του Ολυμπίου Διός

Μπορεί να ακούσεις τους ντόπιους να τον αποκαλούν και «Στήλες του Ολυμπίου Διός». Βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και αποτελεί ουσιαστικά, τα ερείπια του μεγαλύτερου αρχαίου ναού, αφιερωμένου στο θεό Δία. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, υπήρξαν 104 μεγαλοπρεπείς στήλες ενώ σήμερα, σώζονται μόνο 15, με τη 16 να κατεδαφίζεται από καταιγίδα το 1852. Σε πολύ κοντινή απόσταση επίσης, βρίσκεται και η Πύλη του Αδριανού, ο οποίος ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας και κατά τη βασιλεία του ολοκληρώθηκαν οι κατασκευές των δύο μνημείων, κατά το 2ο αιώνα π.Χ.

Μικρή Μητρόπολη Αθηνών

Δίπλα στη μεγαλοπρεπή Μητρόπολη, υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσι, γνωστό ως μικρή Μητρόπολη, αφιερωμένο στην Παναγία Γοργοεπήκοο και τον Άγιο Ελευθέριο. Το όμορφο αυτό εκκλησάκι είναι χτισμένο με μάρμαρο, πράγμα ασυνήθιστο για τη Βυζαντινή αρχιτεκτονική της εποχής, με μόνη επιζούσα την εικόνα της Θεοτόκου στην είσοδο του ιερού χώρου του.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Το γνωστό «Ηρώδειο» αποτελούσε αρχαίο ωδείο επί ρωμαϊκής εποχής και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ακρόπολης. Ανοικοδομήθηκε το 1950, σε ημικυκλικό σχήμα. Φαντασμαγορικές παραστάσεις και συναυλίες λαμβάνουν χώρα μέχρι και σήμερα, με χωρητικότητα 5000 θεατών.

Παναθηναϊκό Στάδιο

Ένα μεγαλοπρεπές στάδιο, στην περιοχή του Παγκρατίου, ανατολικά του Ζαππείου. Είναι επίσης  γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο, όπως το αποκαλούν και οι περισσότεροι locals.  Χτίστηκε το 1896 για να φιλοξενήσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες ενώ η κατασκευή του ολοκληρώθηκε με μάρμαρο, από τον Ηρώδη τον Αττικό.

Ρωμαϊκή Αγορά

Αυτός ο αρχαιολογικός πλέον χώρος στο κέντρο της Αθήνας συνήθιζε να αποτελεί την κεντρική αγορά της πόλης κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Όπως καταλαβαίνεις εκεί ήταν το εμπορικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας. Μέσα στη Ρωμαϊκή αγορά θα βρεις επίσης τους γνωστούς «Αέρηδες», ένα οκταγωνικό, μαρμάρινο κτήριο που λέγεται πως ήταν ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός, καθώς φτιάχτηκε με ανεμοδείκτη.

Λόφος Φιλοπάππου

Πρόκειται για μικρή όαση στο κέντρο της πόλης, απέναντι από την Ακρόπολη. Το όνομα του το πήρε από τον ευεργέτη των Αθηνών Φιλοπάππο, το μνημείο του οποίου βρίσκεται και στην κορυφή του λόφου. Αν θέλεις να συνδυάσεις θέα και περπάτημα στην πόλη, το όμορφο πάρκο αλλά και ο λόφος σου προσφέρουν μία πανοραμική θέα της Αθήνας. Ιδανικό επίσης σημείο για πικνικ!

Αναφιώτικα

Η ιδιαίτερη αυτή συνοικία της Αθήνας, που δε μοιάζει με το υπόλοιπο έντονο αστικό στοιχείο της, βρίσκεται στην Πλάκα. Από το δημοφιλές Γιασεμί μέχρι το καφέ της Μελίνας, θα συναντήσεις Αθηναίους και μη, να περπατούν, να φωτογραφίζουν και να απολαμβάνουν τον καφέ τους, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Σύνταγμα – Βουλή

Μία επίσκεψη στην Αθήνα πρέπει είτε να ξεκινήσει είτε να κλείσει με μία βόλτα από την κεντρική πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή των Ελλήνων. Το νεοκλασσικό κτήριο της Βουλής υπήρξε η οικία του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας και της συζύγου του Αμαλίας ενώ οι Εύζωνες που τη φρουρούν είναι ο λόγος που οι περισσότεροι επισκέπτες στέκονται με τις ώρες μπροστά τους για να «πετύχουν» τις αλλαγές τους. Πολύ κοντά στην πλατεία θα συναντήσεις επίσης τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία» και «King George II».