Μπορείς τελικά να χάσεις πόντους και βάρος τοπικά;

Όλοι έχουμε σημεία στο σώμα μας, στα οποία αυξάνονται οι πόντοι όταν ξεφεύγουμε στη διατροφή μας και σίγουρα είναι αυτά, στα οποία στοχεύουμε κυρίως να αλλάξουμε όταν ξεκινάμε δίαιτα. Πρώτο σε αυτή τη λίστα, είτε αναφερόμαστε σε γυναίκες είτε σε άνδρες, είναι η κοιλιά, έπειτα ακολουθούν οι γλουτοί, οι μηροί και τα μπράτσα.

Ο κανόνας που θέλει να αλλάξεις διατροφή και να συμπεριλάβεις τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα σου, για την απώλεια βάρους, είναι πολλές φορές δύσκολος, αφού είναι γνωστό ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή. Έτσι, επιζητάς την γρήγορη και εύκολη λύση ακολουθώντας επικίνδυνες για την υγεία δίαιτες, που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών και στοχεύουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και με την εκγύμναση συγκεκριμένων σημείων και όχι ολόκληρου του σώματος.

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχουν δείξει ότι η τοπική απώλεια βάρους είναι αναποτελεσματική και πιο συγκεκριμένα, ότι η απώλεια βάρους και συνεπώς λίπους, τείνει να συμβαίνει σε όλο το σώμα και όχι μόνο στο σημείο του σώματος που προπονείται.

Οι υψηλής έντασης ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν ολόκληρο το σώμα φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές στην απώλεια πόντων, με τις καλύτερες από αυτές να είναι:

  • Αερόβια άσκηση: το τρέξιμο και το ποδήλατο είναι ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν μεγάλες μυϊκές ομάδες, ενώ μπορούν να μειώσουν το επίμονο κοιλιακό λίπος.
  • Διαλειμματική προπόνηση: αποτελείται από μικρά διαστήματα έντονης άσκησης που ακολουθούνται αμέσως από ένα διάστημα ανάκτησης. Η συγκεκριμένη προπόνηση έχει φανεί ότι είναι πιο αποτελεσματική στην καύση λίπους από την σταθερή αερόβια άσκηση.
  • Κυκλική προπόνηση: ο συνδυασμός ασκήσεων με βάρη και αερόβιας άσκησης έχει αποδειχθεί ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια πόντων απ’ ότι ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης.

Αν δεν μπορείς από την άλλη να υιοθετήσεις κάποιον από τους παραπάνω τύπους άσκησης, μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητα σου άλλους αποτελεσματικούς τρόπους για την απώλεια βάρους και την τόνωση του σώματος.

Για παράδειγμα, το περπάτημα και η κολύμβηση είναι αποδεδειγμένα πολύ αποτελεσματικές στην καύση λίπους.

Αν κατανοήσουμε πως το σώμα καίει λίπος θα κατανοήσουμε και γιατί η τοπική απώλεια βάρους-λίπους δεν μπορεί να είναι εφικτή.

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.