Με αφορμή την απονομή μεταλλιών του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, ξεκινάμε την καινούργια μας στήλη #Top5 με τον Bruce Springsteen, το “Αφεντικό” όλων μας. Ο πρόεδρος Obama προχτές το πρωί έδωσε 21 μετάλλια της Ελευθερίας, την μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσε να απονεμεθεί σε έναν αμερικανό πολίτη. Ανάμεσα στους αξιότιμους καλεσμένους για το 2016 ήταν ο Bruce Springsteen και η Diana Ross.

Τα μετάλλια δώθηκαν σε αυτούς που έχουν συμβάλλει στην “ασφάλεια ή το κρατικό συμφέρον των ΗΠΑ, την παγκόσμια ειρήνη ή την πολιτιστική ή κάποιου άλλου είδους προσφορά στον αμερικανικό λαό”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος τύπου του Λευκού Οίκου. Η συμβολή του Springsteen σε όλο αυτό βρισκόταν κάπου ανάμεσα στον ορισμό των αξιών της Αμερικής. “Οι ιστορίες που έχει πει, μέσα από στίχους και επικές live εμφανίσεις, έχουν βοηθήσει την διαμόρφωση της αμερικάνικης μουσικής βιομηχανίας και έχει αναθεωρήσει το [γνωστό σε όλους μας] American Dream.”

02-bruce-springsteen-born-to-run-1970s-billboard-1548

Ανάμεσα στους επίτιμους καλεσμένους βρισκόταν ο Tom Hanks, ο Michael Jordan, η Ellen DeGeneres, ο Robert De Niro, οι Bill and Melinda Gates, η Lorne Michaels, ο Kareem Abdul-Jabbar, η Cicely Tyson και πολλοί άλλοι.

Τους βραβευμένους διαλέγει ο ίδιος ο Obama προσωπικά. “Είναι ένας φόρος τιμής στην ιδέα του ότι όλοι μας, ανεξαρτήτως από το που είμαστε, έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την χώρα αυτήν προς το καλύτερο,” δήλωσε ο Obama. “Από όλους τους επιστήμονες, φιλάνθρωπους και κοινωνικούς υπηρέτες, σε ακτιβιστές, αθλητές και καλλιτέχνες, αυτοί οι 21 άνθρωποι έχουν βοηθήσει στο να πάει η Αμερική ένα βήμα παρακάτω, εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αλλάξουν μαζί τους.”

O Bruce Springsteen είναι ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης “αφεντικό” της μουσικής βιομηχανίας του 1980. Πλέον 67 ετών, ο ίδιος θεωρεί ότι η ροκ μουσική δεν είναι μόνο για να σε ψυχαγωγεί μα και γιατί έχει και έναν τεράστιο κοινωνικό σκοπό ως προς την ανθρωπότητα.

Τα δύο πιο επιτυχημένα άλμπουμ του, το Born to Run (1975) και το Born in the U.S.A. (1984) τα οποία περιγράφουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καθημερινές μάχες που περνούν οι απλοί πολίτες των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, έχει κερδίσει 20 βραβεία Γκράμι, 2 χρυσές σφαίρες και ένα Όσκαρ, ενώ συνεχίζει να έχει το φαν κλαμπ του. Τώρα έχει και ακόμη ένα μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Barack Obama. #Top5: Bruce Springsteen

Παρακάτω λοιπόν, θα βρεις τα δικά μας 5 αγαπημένα τραγούδια του Αφεντικού. Γιατί ήταν, είναι και θα είναι σπουδαίος. Με ή χωρίς το μετάλλιο του Obama.

I’m On Fire – Bruce Springsteen

The River – Bruce Springsteen Streets of Philadelphia – Bruce Springsteen Dancing in the Dark – Bruce Springsteen Born to Run – Bruce Springsteen