Η γυναικεία μόδα ανέκαθεν πρόσταζε κατά κύριο λόγο trends με θηλυκά χαρακτηριστικά όπως ροζ αποχρώσεις και floral prints, βελούδα, δαντέλες και ρομαντισμό. Υπάρχει όμως και ένα στυλ το οποίο ναι μεν υιοθετείται από γυναίκες αλλά πρεσβεύει ένα εντελώς διαφορετικό concept. Πρόκειται για το tomboy style, το οποίο περιλαμβάνει ανδρικά στοιχεία ενσωματωμένα στα outfits μιας κοπέλας.

Ο όρος tomboy αρχικά είχε πιο ευρεία έννοια και δεν αφορούσε μόνο το ντύσιμο αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά μίας γυναίκας. Περίπου τη δεκαετία του 1920 τότε που η εποχή διακρινόταν από τη γυναικεία απελευθέρωση η Coco Chanel, η πιο fashion influencer της δεκαετίας και πρωτοπόρος της εποχής, έφτιαξε παντελόνια για γυναίκες και τα φόρεσε. Χάρη σε εκείνη τα suits έγιναν fashion statement. Στην πορεία των χρόνων, πολλά είναι τα γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου που υιοθέτησαν το συγκεκριμένο στυλ, όπως η Marlene Dietrich, η Katharine Hepburn,η Patti Smith, η Jane Birkin και πολλές άλλες.

Η Coco Chanel με παντελόνι και Breton striped shirt ή αλλιώς η γνωστή «μαρινιέρα». Εκείνη χρησιμοποίησε αρχικά τόσο έντονα το συγκεκριμένο pattern όταν εμπνεύστηκε από τη στολή των Γάλλων ναυτικών για την nautical collection της το 1917.

breton_stripe_coco_chanel
Man Repeller

Η Marlene Dietrich, ηθοποιός και fashion icon της δεκαετίας του 1930, με ανδρόγυνο look.

25 Jan 1933 --- Wearing a beret and carrying gloves, Marlene Dietrich, prominent Paramount screen star, jauntily strolls along Hollywood Street attired in a grey man's suit, with turtle-neck sweater. Stylists declare this mode set by Marlene will sweep the country--which probably means that men will have to find themselves some cute tailored skirts. --- Image by © Bettmann/CORBIS
© Bettmann/CORBIS

Η Katharine Hepburn συνήθιζε να επιλέγει το androgynous look σε μία εποχή που κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο για τις γυναίκες.

ddd140b1f4e72c620968e3fc4196efb4-kate-hepburn-katharine-hepburn Η Jean Seberg προχώρησε το boyish look της πέρα από το κομμάτι των ρούχων και σε εκείνο του hairstyling της, προτιμώντας ένα κοντό αγορίστικο κούρεμα.

7f2445235272ac8c7f4dc1a6994d9f22

Η Jane Birkin, style icon του ’60, σύμβολο της απελευθέρωσης και της ομορφιάς με bohemian συμπεριφορά, ντυνόταν με shirts και jeans.

jane-birkin

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τo tomboy style στο Instagram

Το στυλ της Patti Smith παρόλο που ήταν πιο androgynous, με oversized dress shirts, αντρικά blazer και ξεβαμμένα denims, θεωρείτο πολύ cool, ενδιαφέρoν και ανατρεπτικό για την εποχή.

36356fb70d2dd51cf5a9b8b6fd5c266b-hey-joe-female-singers

Το supermodel των ‘70s, Lauren Hutton, κατάφερνε να δημιουργεί το δικό της chic στυλ ενώ δανειζόταν από το στυλ των αγοριών oversized blazers, shirts, jeans, φαρδιά παντελόνια και σακάκια.

7f21b2baa622e5145b2410030b5570d9-lauren-hutton-uk-news

Η Bianca Jagger ακολουθούσε το tomboy style αλλά ταυτόχρονα ήταν πάντα κομψή. Σήμα κατατεθέν της ήταν το λευκό κουστούμι.

bc3bd1180af94f715d809dab7a100f1c Όσο περνούν οι δεκαετίες και φτάνουμε στο σήμερα, παρατηρούμε πως το tomboy style έχει διευρυνθεί και αποτελείται, πέρα από το κλασσικό suit, και από boyfriend jeans, φαρδιά jackets, hoodies και sneakers. Σημερινές celebrities που ακολουθούν το στυλ είναι οι εξής: