Δεν γράφω αυτό το άρθρο επειδή περίεργα πράγματα μπορούν να συμβούν μέσα σε 24 ώρες. Ούτε επειδή όλο και περισσότερο συνειδητοποιείς πως όλα μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο σε 24 ώρες, αλλά και σε 24 δευτερόλεπτα. Γράφω αυτό το άρθρο επειδή περιμένεις –και περιμένω- να γίνει κάτι κακό μέχρι να αλλάξεις τη ζωή σου. Περιμένεις αυτό το, άλλοτε καλό άλλοτε κακό, timing να σου φέρει όλα όσα ποθείς.

Είναι αρκετά παράδοξο αλλά και θλιβερό να «προσδοκάς» κάτι όχι τόσο ευχάριστο προκειμένου να ταρακουνηθείς. Είναι περίεργο το πώς εμείς οι άνθρωποι συνδέουμε τον πόνο με την επερχόμενη ευτυχία. Όχι πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σίγουρα, μετά από κάθε βροχή βγαίνει και ο ήλιος. Απλά μου κάνει εντύπωση το πόσο πολύ περιμένεις μια βροχή να σε ταράξει, να σε κουνήσει από τη θέση σου, τη στιγμή που όλο αυτό τον καιρό είχες έναν ολοφάνερο ήλιο μπροστά σου.

Τι θέλω να πω;

Ότι είναι πολλές οι φορές που έχουμε κάτι καλό στη ζωή μας. Πολλές μέρες είναι εκείνες που ένιωσες ελεύθερη, μοναδική, ευτυχισμένη, εργατική, φιλόδοξη, ονειροπόλα, δυνατή. Πολλές επίσης, οι στιγμές που πίστεψες πραγματικά στον εαυτό σου και στις δυνατότητες σου. Απλά τις αφήνεις να περάσουν. Ξεχνάς αυτές τις μέρες και βαλτώνεις με κάτι δύσκολο που σου παρουσιάζεται.

Μετά είναι όλα ένας φαύλος κύκλος. Προσδοκείς κάτι «αρνητικό» ή έστω έντονο, να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Τη ροή που εσύ αρνείσαι να προσπαθήσεις να αλλάξεις. Δεν μιλάμε για κάτι άπιαστο, αλλά να, δεν θα ήταν προτιμότερο να προσπαθείς όσο μπορείς για το καλύτερο αντί να μένεις αδρανής μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα μόνα τους;

Άσε το timing στην άκρη:

*Μην περιμένεις να αλλάξει η ζωή σου αν κι εσύ δεν κάνεις κάτι για αυτή: Βρες κάθε μικρό θαύμα που συμβαίνει στη ζωή σου καθημερινά. Και γράψε το κάπου, για να θυμάσαι πως εκείνη τη μέρα, εκείνη την ώρα, εκείνα τα 5 λεπτά ήσουν ευτυχισμένη.

*Μην περιμένεις να σε βοηθήσει κάποιος για να το ανταποδώσεις: Δώσε τη βοήθεια σου, όποια και αν είναι αυτή, δίχως πολλή σκέψη. Σίγουρα θα ανταμειφτείς από εκεί που δεν το περιμένεις.

*Μην περιμένεις πολύ για να κάνεις την πρώτη κίνηση: Απλά κάντην. Ούτε για να πεις τις λέξεις που «πρέπει να περιμένουν». Απλά πες τις αν τις νιώθεις. Σ’αγαπώ, σε ευχαριστώ, συγγνώμη, δεν θέλω, μπορώ να το κάνω, φύγε.

*Μην περιμένεις να νιώσεις δυνατός για να κάνεις κάτι: Αν περιμένεις πολύ, αυτό το κάτι μπορεί να έχει πετάξει.

*Μην περιμένεις όλη σου τη ζωή για να ζήσεις: Ζήσε όσο είσαι σε αυτή, όσο είσαι εδώ, όσο μπορείς.

*Μην περιμένεις να συμβεί κάτι κακό, να έρθουν τα πάνω κάτω, για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος: Γίνε από σήμερα. Ακόμα και αν όλα είναι στα κουτάκια τους.

Σημασία δεν έχουν τα χρόνια στη ζωή, αλλά η ζωή στα χρόνια. Και όχι δεν σχεδίαζα να το κάνω μακάβριο όλο αυτό. Αλλά πραγματικά, δεν βαρέθηκες να περιμένεις την κατάλληλη μέρα για να κάνεις κάτι; Το timing ίσως είναι υπερεκτιμημένο. Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικότερο από το timing. Και αυτό είναι το θάρρος, τα κότσια, η πίστη και η ελπίδα ότι θα καταφέρεις. Και ας μην είναι η κατάλληλη μέρα.


featured image: unsplash.com