Οι αμβλώσεις αποτελούν ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί αρκετά στην ποπ κουλτούρα, αλλά όχι αρκετά. Η νέα σειρά Three Families έρχεται να βάλει το δικό της λιθαράκι σε αυτήν την παγκόσμια, ανοιχτή συζήτηση. Αφορμή γι’αυτό αποτελεί ο αγώνας υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση που συνεχίζεται ακόμη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στο Three Families βλέπουμε 3 οικογένειες και πώς αυτές επηρεάζονται από έναν νόμο σαν κι αυτόν

Ο πολύ κοντινός Οκτώβριος του 2019 ήταν ο μήνας που έμελλε επιτέλους να αποποινικοποιηθεί η άμβλωση στη Βόρεια Ιρλανδία. Πρόκειται για μία από τις πιο σύγχρονες περιπτώσεις, όπου αν μία γυναίκα επέλεγε να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, το κράτος και ο νόμος την θεωρούσαν δολοφόνο και μπορούσε να καταδικαστεί μέχρι και σε 10 χρόνια φυλάκισης.

Η σειρά παίρνει αφορμή από ιστορίες γυναικών που χρειάστηκε να πάρουν μερικές δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη ιστορία είναι αυτή της Theresa και της κόρης της, Orla. Όταν η 15χρονη Orla μένει έγκυος ξαφνικά, η μητέρα της όντας καθολική και βαθιά θρησκευόμενη δε σκέφτεται καν το ενδεχόμενο της άμβλωσης. Όταν όμως ανακαλύπτει πόσο κακοποιητικό είναι το αγόρι της κόρης της, η στάση της αλλάζει. Στην Βόρεια Ιρλανδία του 2015, μαθαίνει ότι μπορεί να παραγγείλει online τα χάπια που θα προκαλέσουν τον τερματισμό της εγκυμοσύνης της Orla. Φυσικά, όταν αυτό γίνεται αντιληπτό από τις αρχές, εκείνη έρχεται αντιμέτωπη με το νόμο.

Στη δεύτερη και την τρίτη ιστορία, δύο γυναίκες εξαναγκάζονται να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους με καταστροφικές συνέπειες

Από τη μία, η Hannah που διανύει μία εγκυμοσύνη που περίμενε καιρό, μαθαίνει δυστυχώς ότι το έμβρυο πιθανότατα θα γεννηθεί νεκρό ή θα πεθάνει αμέσως μετά τη γέννα. Ακόμη όμως κι έτσι, η ίδια δεν έχει το δικαίωμα να τερματίσει αυτή την εγκυμοσύνη. Το χειρότερο είναι ότι θα κινδυνέψει και η δική της υγεία αν φέρει στον κόσμο αυτό το παιδί. To ίδιο ισχύει και για την Rosie. Πρόκειται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί που είτε θα γεννηθεί νεκρό ή θα πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά. Κι όμως οι δύο αυτές γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την απώλεια με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Οι τρεις πλοκές βασίζονται στις αληθινές ιστορίες γυναικών με τις οποίες μίλησε η δημιουργός Gwyneth Hughes

Ακόμη και σήμερα που η άμβλωση θεωρείται νόμιμη στη χώρα, το τοπίο αυτό δεν έχει αλλάξει. Είτε λόγω της άρνησης του γιατρού, είτε λόγω έλλειψης πόρων, η άμβλωση ακόμη δεν είναι εντελώς προσβάσιμη για τις γυναίκες της Βόρειας Ιρλανδίας. Η σειρά θίγει αυτό το ζήτημα και παρουσιάζει όλους τους λόγους για τους οποίους μπορεί μία γυναίκα να θέλει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Κυρίως όμως υπογραμμίζει την ανάγκη να είναι αυτό εφικτό για την οποιαδήποτε εκεί έξω.

featured image: BBC