Στις 16 Οκτωβρίου ήταν η παγκόσμια ημέρα διατροφής. Στον ίδιο πλανήτη ζουν άτομα που λιμοκτονούν απουσία φαγητού και άλλα που παθαίνουν το ίδιο παρουσία φαγητού. Πολλή τροφή… για σκέψη.

(Ακολουθεί spoiler alert για την ταινία gone girl, οπότε αν δεν την έχετε δει απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή!)

GoneGirlFincerSpecialShoot

Η πρωταγωνίστρια είναι τρελή, οκ αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχει αποφασίσει και οργανώσει την αυτοκτονία της και το πρώτο πράγμα που κάνει φεύγοντας από το σπίτι της είναι να φάει! Λαίμαργα και με λύσσα καταβροχθίζει jelly beans και κάτι σαν γαριδάκια. Πόση αλήθεια περιέχει αυτή η σκηνή; Πραγματικά αν ξέραμε ότι σε 2 μέρες θα πεθάνουμε θα τρώγαμε; Δε θα είχαμε άλλα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε; Ρώτησα πολλούς φίλους και οι περισσότεροι είπαν: εννοείται! Ένας άνθρωπος που γνωρίζει ότι τελειώνει η ζωή του είναι δυνατόν να έχει όρεξη; Από ό,τι φαίνεται είναι! Είμαστε στερημένοι σε μια κοινωνία αφθονίας και έχουμε ενοχοποιήσει κάθε νόστιμο τρόφιμο. Η αλήθεια βέβαια, είναι ότι αυτό ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες…

Η φίλη μας λοιπόν, οδηγεί και σκέφτεται πόσο κακό της έχει κάνει ο σύζυγός της! Μεταξύ άλλων, τον κατηγορεί ότι ήθελε να τρώει μαζί του πίτσα και να παραμένει αδύνατη. Πόση κοινωνική πίεση να αντέξει ένας άνθρωπος; Μπορεί δηλαδή ένα άτομο να καταπιέζεται μέσα σε μια σχέση να ανταποκριθεί στα στερεότυπα και στα σωματικές διαστάσεις της μόδας και την ίδια στιγμή να δέχεται πιέσεις να μη στεναχωρήσει το φίλο/η του που είχε όρεξη για πιτσούλα μωρέ, στις 12 το βράδυ.

Τελικά θα πεθάνουμε πεινασμένοι; Εντύπωση προκαλεί το τελευταίο γεύμα των μελλοθάνατων σε χώρες όπου επιτρέπεται η θανατική ποινή. Υπάρχουν δολοφόνοι που ζήτησαν να φάνε μόνο μια ελιά  ή ένα παγωτό και άλλοι που κατανάλωσαν λουκούλλεια γεύματα. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει ξεχωριστή σχέση με το φαγητό. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να εξομαλύνουμε όσο μπορούμε τη δική μας με την τροφή. Το να παραμείνει κανείς αδύνατος, είναι ζήτημα υγείας, το να απολαμβάνει όμως το φαγητό του είναι ζήτημα ψυχικής ηρεμίας. Γιατί και η πρωταγωνίστρια δεν είναι ότι δεν έτρωγε πίτσα, απλά σκεφτόταν το μετά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε μια λίστα με τα αγαπημένα μας φαγητά που δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινά και να τα απολαμβάνουμε μία φορά την εβδομάδα. Να τα απολαμβάνουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις, τύψεις και ενοχές. Να τα τρώμε σα να ήταν το τελευταίο μας γεύμα.

www.facebook.com/grafeiodiatrofis