Το συνένζυμο Q10, (CoQ10) , είναι μια ένωση που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Το σώμα σου παράγει CoQ10 φυσικά, αλλά η παραγωγή του τείνει να μειώνεται με την ηλικία. Ευτυχώς, μπορείς να προσλάβεις CoQ10 από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή μέσω συμπληρωμάτων, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τα τελευταία χρόνια, το συνένζυμο Q10 έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο, καθώς καταστάσεις υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικές διαταραχές, διαβήτης και κάποιες μορφές καρκίνου, έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα CoQ10. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα χαμηλά επίπεδα CoQ10 προκαλούν αυτές τις ασθένειες ή τα χαμηλά επίπεδα είναι αποτέλεσμα αυτών των νοσημάτων. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι ότι το συνένζυμο Q10 (CoQ10) έχει συσχετιστεί με πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό.

Τι είναι το CoQ10;

Το CoQ10 είναι μια ένωση που παράγεται από το σώμα σου και αποθηκεύεται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Προστατεύουν, επίσης, τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη, ιούς αλλά και παθογόνα βακτήρια. Το συνένζυμο Q10 μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας αλλά έχουν βρεθεί και ορισμένες άλλες αιτίες ανεπάρκειας CoQ10, που περιλαμβάνουν:

• Διατροφικές ελλείψεις, όπως ανεπάρκεια βιταμίνης Β6

• Γενετικά ελαττώματα στη σύνθεση ή τη χρήση του CoQ10

• Αυξημένες απαιτήσεις από τους ιστούς ως συνέπεια νόσου

• Μιτοχονδριακά νοσήματα

• Οξειδωτικό στρες λόγω γήρανσης

• Παρενέργειες των θεραπειών με στατίνες

Γιατί είναι τόσο σημαντικό για το σώμα μας;

Το συνένζυμο q10 έχει συσχετιστεί με πολλαπλά οφέλη όπως θα δεις παρακάτω, κυρίως προστατεύοντας τον οργανισμό και τα κύτταρά μας, από οξειδωτική βλάβη λόγω stress, περιβαλλοντικών παραγόντων ή χρόνιων νοσημάτων.

Το CoQ10 έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου και στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών. Φαίνεται , επίσης να μειώσει την οξειδωτική βλάβη που οδηγεί σε μυϊκή κόπωση, δερματικές βλάβες και παθήσεις του εγκεφάλου αλλά και των πνευμόνων. Το CoQ10 είναι μια λιποδιαλυτή ένωση που μοιάζει με βιταμίνη , συμμετέχει στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και χρησιμεύει ως αντιοξειδωτικό, με αποτέλεσμα να είναι χρήσιμο στη διατήρηση υγιών κυττάρων και στην πρόληψη αλλά και θεραπεία ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Ποιες τροφές περιέχουν συνένζυμο Q10;

Κρέατα: Όπως το συκώτι

• Λιπαρά ψάρια: Πέστροφα, ρέγκα, σκουμπρί και σαρδέλα

• Λαχανικά: Σπανάκι, κουνουπίδι και μπρόκολο

• Φρούτα: Πορτοκάλια και φράουλες

• Όσπρια: Σόγια, φακές και φιστίκια

• Ξηροί καρποί και σπόροι: Σουσάμι και φιστίκια

• Έλαια: Σόγια και λάδι Canola

Δοσολογία και Παρενέργειες

Το CoQ10 διατίθεται σε δύο διαφορετικές μορφές, την ουμπικινόλη και την ουβικινόνη. Η ουμπικινόλη αντιπροσωπεύει το 90% του CoQ10 στο αίμα και είναι η πιο απορροφήσιμη μορφή. Επομένως, συνιστάται να επιλέγεται η μορφή ουμπικινόλης. Η τυπική δόση του CoQ10 κυμαίνεται από 90 mg έως 200 mg την ημέρα για ένα μέσο υγιή ενήλικα. Δόσεις έως 500 mg φαίνονται καλά ανεκτές και αρκετές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη υψηλότερες δόσεις χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι ότι το σώμα σου δεν αποθηκεύει CoQ10, επομένως, συνιστάται η συνεχής χρήση του για να δεις τα οφέλη του.

Highlights

Το CoQ10 μπορεί να προσληφθεί μέσω των τροφών αλλά και ως συμπλήρωμα, το οποίο φαίνεται να είναι καλά ανεκτό. Δεδομένου ότι η παραγωγή CoQ10 μειώνεται με την ηλικία, οι ενήλικες κάθε ηλικίας θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από αυτό, είτε καταναλώνοντας περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε CoQ10 είτε με τη λήψη συμπληρώματος, εφόσον συμβουλευτείς τον γιατρό τους.