Το Pumpkin Spice Latte (PSL) επέστρεψε στα μενού των Starbucks στις 30 Αυγούστου. Kάποιοι σχολίασαν ότι ήταν #toosoon, ενώ άλλοι είπαν ότι ήρθε πάνω στην ώρα.

Το ρόφημα έκανε το ντεμπούτο του το 2003 και έχει γίνει τόσο συνώνυμο της φθινοπωρινής σεζόν όσο και οι ίδιες οι κολοκύθες. Μάλιστα, έγινε τόσο δημοφιλές, που πλέον μπορείς να το βρεις και σε άλλα μαγαζιά.

«Έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε όλες τις συσχετίσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του ροφήματος και του φθινοπώρου, της κολοκύθας και μιας υγιεινής απόλαυσης…όλα αυτά τα ωραία, ζεστά συναισθήματα», λέει στο healthline.com ο Matt Johnson, καθηγητής ψυχολογίας καταναλωτή και συγγραφέας του Branding That Means Business.

Οι λόγοι για τους οποίους όλοι ερωτεύονται το Pumpkin Spice είναι κάτι περισσότερο από τη γεύση του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγάλο μέρος της συσχέτισης της γεύσης αυτού του ροφήματος με το φθινόπωρο βρίσκεται μόνο στο μυαλό μας.

Πώς το Pumpkin Spice Latte έγινε συνώνυμο του φθινοπώρου

Ο Johnson λέει ότι τα Starbucks χρησιμοποίησαν συναισθήματα και νευροεπιστήμη για να πλασάρουν το Pumpkin Spice Latte ως φθινοπωρινό τελετουργικό. Μια τακτική που χρησιμοποίησε η Starbucks ήταν η εποχιακή αποκλειστικότητα.

«Το σερβίρουν μόνο αυτή την εποχή του χρόνου, επομένως δημιουργείται αυτομάτως ο συνειρμός ότι όταν είναι διαθέσιμο το Pumpkin Spice Latte, είναι φθινόπωρο», λέει ο Johnson.

Επίσης, έχει αναχθεί σε παράδοση σχεδόν για δύο δεκαετίες. Το σχετικό marketing πλασάρει ότι δεν έχει έρθει ακόμη το φθινόπωρο αν δεν έχεις πιει ένα PSL. «Δεν μπορείς να σκεφτείς το φθινόπωρο χωρίς να σκεφτείς και το PSL και δεν μπορείς να σκεφτείς το PSL χωρίς να σκεφτείς το φθινόπωρο», εξηγεί ο Johnson.

Όταν ο εγκέφαλος «γεύεται» το PSL – ή έστω και μόνο όταν αντιληφθεί ότι είναι ξανά διαθέσιμο- ενεργοποιεί ωφέλιμες αναμνήσεις που στέλνουν ζεστές δονήσεις στο σώμα.

«Μας ελκύουν αντικείμενα με γεύση κολοκύθας και άλλα παρόμοια νοσταλγικά προϊόντα, επειδή μας θυμίζουν στιγμές της ζωής που προκαλούν χαρά», λέει ο ψυχίατρος Zishan Khan.

Είναι όλα στο μυαλό

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται περίεργα, αλλά στην πραγματικότητα είναι αληθινή νευροεπιστήμη. «Είναι σημαντικό να δημιουργούμε μακροπρόθεσμες αναμνήσεις, τις οποίες μπορούμε να ανακαλέσουμε συνειδητά», εξηγεί ο Khan. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στόχευσαν σε περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα. «Αυτό εξηγεί γιατί οι συναισθηματικές αναμνήσεις μπορεί να είναι τόσο ζωντανές», λέει ο Khan.

«Αυτός είναι ο λόγος που απλά μία γεύση μπορεί να μας πυροδοτήσει μια αίσθηση ανάκλησης, ακόμη και πριν θυμηθούμε συνειδητά κάτι». Οι δημιουργοί έλαβαν επίσης υπόψη τους ορμονικούς υποδοχείς που ρυθμίζουν την όρεξη, την πέψη και τη διατροφική συμπεριφορά.

«Η κατανάλωση ορισμένων τροφών ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, στα οποία ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη παίζει βασικό ρόλο», λέει ο Khan. «Χρησιμοποιούμε μονοπάτια ντοπαμίνης για να μετατρέψουμε τις βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις σε μακροπρόθεσμες. Οι μηχανισμοί ανταμοιβής του εγκεφάλου ενθαρρύνουν ορισμένες συμπεριφορές, αλλά αυτό είναι πραγματικά αποτελεσματικό μόνο όταν ενισχύεται από αναμνήσεις».

Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών που απολαμβάνουμε απελευθερώνει ντοπαμίνη. Δεδομένου ότι το PSL και άλλες λιχουδιές κολοκύθας συνδέονται με ειδικές περιστάσεις και εποχές, η εμπειρία της κατανάλωσης τους είναι πλούσια όχι μόνο σε γεύση, αλλά και σε αναμνήσεις και συναισθήματα.

«Το συναίσθημα και η καινοτομία κάνουν τα γεγονότα πιο αξέχαστα και όταν αυτά τα γεγονότα συνδέονται με το φαγητό, ενισχύουν τη δύναμη αυτών των αναμνήσεων», λέει ο Khan.

Το plus: Η κολοκύθα είναι ωφέλιμη για την υγεία

Τα τρόφιμα με κολοκύθα δεν είναι απλώς γευστικά, σημειώνει ο Dana Ellis Hunnes, κλινικός διαιτολόγος στο UCLA.

Ο Hunnes λέει ότι η κολοκύθα περιλαμβάνει:

-βήτα-καροτίνη, που ενισχύει την όραση -βιταμίνη Α, που βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις -μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, που είναι πολύ ωφέλιμες για τον οργανισμό

Μη το παρακάνεις

Όσο κι αν σου αρέσει το PSL, δεν πρέπει να το παρακάνεις. Ένα grande (16 oz.) Pumpkin Spice Latte με 2% γάλα από τα Starbucks περιέχει 390 θερμίδες, 14 γραμμάρια λίπους και 50 γραμμάρια ζάχαρη. «Η ίδια η κολοκύθα είναι πολύ υγιεινή», λέει ο Hunnes. «Τα άλλα συστατικά είναι που μειώνουν κάπως την υγιεινή διάσταση αυτού του ροφήματος».

Ένας τρόπος να μειώσεις τις θερμίδες και το λίπος ενός PSL είναι να επιλέξεις γάλα φυτικής προέλευσης. Μπορείς επίσης να βάλεις λιγότερη ζάχαρη. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ανθυγιεινών συνεπειών.

«Είναι μια ωραία απόλαυση και είναι εποχιακή», καταλήγει ο Johnson.