Αν ανήκεις στους φανατικούς θαυμαστές του TikTok, ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι το hashtag #HairTok γνωρίζει ιδιαίτερη δημοφιλία τον τελευταίο καιρό, χάρη σε μια πρακτική που κάνει το γύρο της πλατφόρμας: Tο ανάποδο λούσιμο.

Η τάση, η οποία συνιστά απλώς να σκύψεις το κεφάλι μπροστά και να λουστείς σε αυτή τη θέση, έχει εμπνεύσει αμέτρητους δημιουργούς να δοκιμάσουν αυτή την πρακτική και να επιστρέψουν στην πλατφόρμα με βίντεο, όπου αξιολογούν τα οφέλη της.

Κι ενώ τα σχετικά βίντεο συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές, το ερώτημα είναι ένα: Γιατί οι άνθρωποι πλένουν τα μαλλιά τους ανάποδα; Οι χρήστες του TikTok ισχυρίζονται ότι αυτή η μέθοδος χαρίζει περισσότερο όγκο και αφήνει τα μαλλιά πιο καθαρά και ενυδατωμένα, μεταξύ άλλων πιθανών πλεονεκτημάτων. Άνθρωποι όλων των τύπων μαλλιών δοκιμάζουν και λατρεύουν την τάση, η οποία δείχνει ιδιαίτερα ευεργετική για όσους έχουν φυσικά σγουρά μαλλιά και όσους θέλουν περισσότερο όγκο.

Το yahoo.com συγκέντρωσε τις γνώμες ειδικών. Ρίξε μια ματιά πριν το δοκιμάσεις:

Για να κάνεις το ανάποδο λούσιμο, εφάρμοσε το σαμπουάν και το conditioner ενώ τα μαλλιά είναι ακόμα ανάποδα, εξασφαλίζοντας έτσι «ένα βαθύ και σχολαστικό λούσιμο», σύμφωνα με την κομμώτρια και ιδρύτρια του Strength x Beauty, Lisa Abbey.

Χρησιμοποίησε μια βρεγμένη βούρτσα ή για να χτενίσεις τα μαλλιά σου ενώ είναι υγρά και κατά προτίμηση μετά το conditioner, για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου, συνιστά η Helen Reavey, κομμώτρια διασημοτήτων και ιδρύτρια της Act+Acre. Ξεκίνα από τις άκρες και ανέβα απαλά μέχρι το πάνω μέρος του κεφαλιού.

Χαρίζει όντως πρόσθετο όγκο και βαθύτερο καθαρισμό;

Οι ειδικοί εγγυώνται τα οφέλη του ανάποδου λουσίματος. «Ειδικά για μαλλιά με λεπτή τρίχα, αυτή η τεχνική βοηθά στην ενίσχυση του όγκου, ανασηκώνοντας τις ρίζες καθώς λούζεσαι», λέει η Abbey. Είναι επίσης υπέροχο για όσους έχουν σγουρά μαλλιά. «Δεν έχεις το θέμα της πίεσης του νερού να ισιώνει τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού σου, εκεί που θέλεις περισσότερο όγκο», προσθέτει.

Το ανάποδο λούσιμο μπορεί επίσης να προάγει την καλύτερη υγεία του τριχωτού της κεφαλής. «Μια κοινή ανησυχία είναι οι λιπαρές ρίζες, αλλά 9 στις 10 φορές, τα μαλλιά δεν είναι λαδωμένα, απλώς έχουν συγκεντρώσει διάφορες ουσίες από τον αναποτελεσματικό καθαρισμό», εξηγεί η Reavey. «Λούζοντας τα μαλλιά ανάποδα, ασκείς λιγότερη πίεση στη ρίζα της τρίχας, επιτρέποντας στο σαμπουάν να διεισδύσει βαθύτερα, οδηγώντας σε καλύτερο καθαρισμό», συνεχίζει. Μπορεί επίσης να διαπιστώσεις ότι τα προϊόντα ξεπλένονται πιο εύκολα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Αυτή η μέθοδος περιποίησης μαλλιών «διεγείρει τη ροή αίματος στο τριχωτό της κεφαλής», λέει η Abbey. «Αυτό βοηθά στη θρέψη των ριζών και των θυλάκων της τρίχας για καλύτερη ανάπτυξη και υγιέστερα, πιο δυνατά μαλλιά συνολικά».

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του φριζαρίσματος. «Εμείς οι στυλίστες πιστεύουμε ότι συμβαίνει επειδή θα έτσι εφαρμόζεις πιο ομοιόμορφα το σαμπουάν και το μαλακτικό, παρέχοντάς τους καλύτερη πρόσβαση στις περιοχές που τείνουν να φριζάρουν περισσότερο», εξηγεί η Abbey.

Είναι ασφαλές;

Αν και το σκύψιμο για μεγάλη διάρκεια θα μπορούσε να καταπονήσει το λαιμό και την πλάτη σου, το ανάποδο λούσιμο είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές. «Μπορεί σίγουρα να είναι λίγο άβολο», λέει ο Reavey. Μια αποσπώμενη κεφαλή ντους είναι ιδανική για αυτήν την τάση, όπως αποδεικνύεται σε πολλά βίντεο του TikTok.