Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να δημιουργήσεις μια ευτυχισμένη ζωή και να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου είναι να θέσεις στόχους. Συνήθως, όμως, έχουμε την τάση να θέτουμε στόχους που αφορούν στο μέλλον. Χωρίς αυτό να είναι κακό, μας αφήνει συχνά με μια αίσθηση απογοήτευσης από το παρόν, απαισιοδοξίας και μιας απροθυμίας να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο σήμερα, που μοιάζει ανώφελο.

Σύμφωνα με τους Tim Ferris και Leo Babauta, υπάρχει τρόπος να προσεγγίσουμε τη θέσπιση στόχων πιο αποτελεσματικά και αυτός είναι να βρούμε το δικό μας βόρειο αστέρι.

Τι είναι το αστέρι του Βορρά;

Σύμφωνα με το EarthSky, ο Βόρειος ή Πολικός Αστέρας, γνωστός και ως Polaris, είναι διάσημος για την ιδιότητά του να παραμένει σχεδόν ακίνητος στον ουρανό, την ώρα που κάθε άλλο ουράνιο σώμα γύρω του κινείται αέναα.

Συμβολικά, ο βόρειος αστέρας αντιπροσωπεύει την προσωπική μας αποστολή στον κόσμο. Είναι ένας σταθερός προορισμός, ένα σημείο αναφοράς, στο οποίο μπορείς να βασίζεσαι ό,τι κι αν συμβαίνει, όσα κι αν αλλάζουν γύρω σου.

Όπως αναφέρει το Minimalist Vegan, ο Gary Vaynerchuk έχει στόχο, για παράδειγμα, να γίνει μια μέρα ιδιοκτήτης των New York Jets. Είναι γι’ αυτόν ένα όνειρο ζωής, γι’ αυτό και, πλέον, οι καθημερινές του ενέργειες είναι προσανατολισμένες προς αυτό τον στόχο. Η Hillary Cottam είναι αφοσιωμένη στον επανασχεδιασμό των κοινωνικών υπηρεσιών, θέλοντας να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα συστήματα πρόνοιας.

Η αποστολή του Nelson Mandela ήταν να απελευθερώσει όλους τους ανθρώπους από τη συνεχιζόμενη δουλεία της φτώχειας, του πόνου, των φυλετικών και άλλων διακρίσεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Το βόρειο αστέρι είναι ξεχωριστό για τον καθένα και δεν σχετίζεται τόσο με την επίτευξη ενός στόχου, αλλά με την απόκτηση κινήτρου για τη ζωή. Σκοπός του είναι να σε ωθήσει να πάρεις αποφάσεις. Σήμερα. Να προχωράς, να αντλείς ικανοποίηση από την πρόοδό σου και να διεκδικείς την ευτυχία μέσα από απλά, καθημερινά πράγματα.

Καμιά φορά συμβαίνει να βάζουμε στόχους, που στην πορεία διαπιστώνουμε ότι τελικά δεν μας ικανοποιούν. Τότε είναι που πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να αλλάζουμε πορεία, όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν. Τόσο οι άνθρωποι, όσο και η ίδια η ζωή εξελίσσονται διαρκώς. Όσο αλλάζει ο κόσμος, τόσο μεταβάλλονται οι επιθυμίες και οι ανάγκες μας. Στόχος, λοιπόν, είναι να κάνεις πάντοτε τις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε να παραμένεις στο μονοπάτι της προσωπικής σου ευτυχίας και ικανοποίησης. Και, φυσικά, για κάθε στόχο που επιτυγχάνεται και ολοκληρώνεται, θα πρέπει να θέτεις έναν καινούριο.

Όλοι έχουν το δικό τους βόρειο αστέρι, μερικοί όμως μπορεί να μη το έχουν βρει ακόμη. Το να βρεις το σκοπό σου σε αυτή τη ζωή δε σημαίνει ότι πρέπει να λύσεις όλα τα προβλήματα του κόσμου, αλλά να ανακαλύψεις εκείνο το όραμα κι εκείνο το μονοπάτι που θα σου χαρίσει γαλήνη και ολοκλήρωση. Όπως είπε κάποτε ο Mandela, «μη συμβιβάζεσαι με μια ζωή μικρότερη από αυτή που μπορείς να ζήσεις». Κι αυτή είναι μια ιδέα που πρέπει να «μιλήσει» βαθιά μέσα στην καρδιά σου.