Η ευτυχία είναι συχνά κάτι που πιστεύουμε ότι θα κατακτήσουμε μόλις καταφέρουμε τα X, Y και Z: η δουλειά των ονείρων μας, ο τέλειος σύντροφος, ένας υψηλότερος μισθός, ίσως μεγαλύτερο σπίτι.

Ωστόσο, πράγματα όπως η φήμη, τα υλικά αγαθά, η επιτυχία και η επιβεβαίωση είναι τα βασικά υλικά από το οποία δημιουργήθηκε η αντίληψη της ευτυχίας -τουλάχιστον όπως την έχουμε στο μυαλό μας οι περισσότεροι μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο σκέψης, μόλις φτάσουμε σε έναν στόχο, θα πρέπει να θέσουμε τον επόμενο, που σίγουρα θα μας κάνει ευτυχισμένους… αλλά το κάνει πραγματικά; Η κοινωνία μάς έχει πει ότι η επίτευξη της προσωπικής επιτυχίας είναι εκείνη που θα μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά “από την άποψη της νευροεπιστήμης η ευτυχία έχει να κάνει με κάποιο φαινόμενο, γεγονός ή αντικείμενο που για ένα συγκεκριμένο άτομο τη δεδομένη στιγμή είναι σε έλλειψη. Όσο πιο δύσκολα μας φαίνεται να αποκτήσουμε κάτι, τόσο πιο επιθυμητό μας γίνεται. Όταν συμβαίνει κάτι «μεγάλο» (σύμφωνα με την υποκειμενική κρίση του μυαλού μας), οι ενδορφίνες εκκρίνονται στο αίμα και έτσι το σώμα μας γίνεται «ευτυχισμένο», λέει η κ. Έλενα Ρουμπτσόβα, η ψυχολόγος πίσω από το @PSyou.gr.

Γιατί η ευτυχία φαίνεται απρόσιτη για τόσους πολλούς από εμάς;

“Σχεδόν πάντα νιώθουμε ευτυχισμένοι όταν οι επιλογές μας και οι πράξεις μας, αντιστοιχούν στις αξίες, στις βαθύτερες ανάγκες και στόχους που έχουμε (και ταυτόχρονα δεν καταστέλλουν τις αξίες και τις ανάγκες των άλλων). Το να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες και τις αξίες μας, ισορροπώντας τις με τις αξίες των σημαντικών άλλων, είναι μια μεγάλη τέχνη. Για να πετύχουμε σε αυτό πρέπει να έχουμε αυτογνωσία και καλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Επίσης χρειάζεται αρκετή δύναμη για να παραδεχτούμε ότι δυστυχώς με κάποιους ανθρώπους δεν είμαστε καθόλου συμβατοί.” διευκρινίζει η ψυχολόγος.

Με ποιον τρόπο έχουμε παραπληροφορηθεί για την ευτυχία; Πώς αυτό μάς βλάπτει;

“Οι άνθρωποι ψάχνουν έναν σαφή αλγόριθμο για το πώς να προσελκύσουν την ευτυχία στη ζωή τους. Το ερώτημα «ποια είναι η καλύτερη συνταγή ευτυχίας που θα ήταν κατάλληλη για όλους» μου ακούγεται το ίδιο με το «ποιο χρώμα είναι το ποιο ωραίο» η «ποια γεύση παγωτού είναι η πιο νόστιμη». Η απάντηση πάντα έχει να κάνει με το άτομο.”
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elena Rubtcova (@psyou.gr)

Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται πιο ευτυχισμένοι ή μαθαίνεται να είμαστε πιο ευτυχισμένοι;

Για την κ. Έλενα Ρουμπτσόβα “θεωρείται ότι ο καθένας από μας έχει το δικό του βασικό επίπεδο ευτυχίας, το οποίο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Θεωρώ πως αξίζει να αναπτύσσουμε τη συνειδητότητα και την αυτοπαρατήρηση γιατί αν έχουμε μάθει να ζούμε στο τώρα και να καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας, τότε νιώθουμε ικανοποίηση γιατί ελέγχουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας.”

Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βιώσουμε περισσότερη χαρά στη ζωή μας;

“Οτιδήποτε που έχει να κάνει με την κίνηση (σπορ, γυμναστική, περπάτημα, χορός) είναι ο απλούστερος τρόπος να νιώθουμε χαρούμενοι και δυναμικοί. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο εγκέφαλος απορροφά περισσότερο οξυγόνο και το σώμα παράγει «ορμόνες χαράς» που ανεβάζουν τη διάθεση μας για μερικές ώρες.” εξηγεί η ειδικός. Και συμπληρώνει: “Η παράδοξη συμβουλή για να νιώθουμε καλά είναι να μην προσπαθούμε να αποφύγουμε τα πάντα που συσχετίζονται με το άγχος. Το άγχος πολύ συχνά σημαίνει ανάπτυξη. Μας είναι δύσκολο να ανεχόμαστε το άγνωστο και το αβέβαιο, αλλά όσοι το καταφέρνουν αισθάνονται πληρότητα και ελευθερία.”
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elena Rubtcova (@psyou.gr)

Ως κοινωνία, δεν νιώθουμε πολύ άνετα με τον πόνο, την οδύνη, τη θλίψη και τις δυσκολίες. Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τους φίλους μας όταν νιώθουν άσχημα;

“Μερικοί από μας έχουν φιλοσοφήσει τη σκοτεινή πλευρά της ζωής (τα αρνητικά συναισθήματα, τις αποτυχίες, την απόρριψη κτλ.) και τα βλέπουν όλα ως ένα αναπόφευκτο μέρος της πολύπλευρους κατασκευής. Είναι ψυχολογικά ανθεκτικοί και στηρίζουν τον διπλανό τους, δίνοντας του ένα λειτουργικό πρότυπο προς μίμηση. Κάθε ενήλικας μπορεί να μάθει να εφαρμόζει το mindset του «αισιόδοξου ρεαλιστή» και να ζει με ευελιξία και υγιές αυτοσαρκασμό” εξηγεί η ειδικός.

Ίσως ένας ακόμα δρόμος προς την ευτυχία να βρίσκεται στη δύναμη της προσφοράς: Δεν επηρεάζει μόνο την ευτυχία μας, αλλά επηρεάζει και τη σωματική μας υγεία. Μπορεί επίσης να βελτιώνει την αρτηριακή μας πίεση, να μειώσει το άγχος, ακόμη και να παρατείνει τη μακροζωία. Δοκίμασε κάτι μικρό όπως στείλεις σε κάποιον ένα ευχαριστήριο μήνυμα, να πεις σε κάποιον πόσο τον αγαπάς, να κάνεις μια τυχαία πράξη καλοσύνης, να μοιραστείς γνώση, να συμμετέχεις σε έναν κοινό σκοπό, να πιάσεις συζήτηση με έναν άγνωστο, να ρωτάς κάποιον πώς είναι και ακούς πραγματικά.

Κι έπειτα χαμήλωσε ταχύτητα και αναζήτησε κάτι όμορφο γύρω σου. Είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι σε αυτό που πρέπει να κάνουμε και δεν εντοπίζουμε τα καλά στοιχεία των δικών μας ανθρώπων, όμορφες στιγμές στη φύση, μια στιγμή καλοσύνης. Άφησε τον εαυτό σου να το απολαύσει και να το απολαύσει πραγματικά.

Και τέλος, βγες! Τα αισθήματα της μοναξιάς και της αποσύνδεσής είναι βλαβερά. Μια σχετικά πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το να περνάς μόλις είκοσι λεπτά στη φύση μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, έως και 20%!

Φρόντισε κάθε μέρα να έχεις μικρές χαρές και απολαύσεις, με στιγμές με τον εαυτό σου και με τους δικούς σου ανθρώπους και ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες.  ώστε να μην χρειάζεται να αναρωτιέσαι αν είσαι ευτυχισμέν@. Κάνε τη χαρά ρουτίνα και καθημερινότητά σου. *Ευχαριστούμε την κ. Έλενα Ρουμπτσόβα, πτυχιούχο Ψυχολογίας ΑΠΘ και πιστοποιημένη Ειδικού Κλινικού Τραύματος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και του άγχους, δύο κλασικά ζητήματα των μεγαλουπόλεων με το απαιτητικό περιβάλλον, των περισσότερων πετυχημένων και υπεύθυνων ανθρώπων και των υπερπροστατευτικών γονιών. www.psyou.gr | Instagram @psyou.gr