Ίσως φταίει που εγώ και τα μαθηματικά δεν συμπαθιόμαστε, ίσως που πάντα καταφέρνω να μπλοκάρω το app της τράπεζας στο κινητό, ίσως πάλι να γεννήθηκα με μόνιμο ανάδρομο Ερμή στα οικονομικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως εγώ και τα χρήματα έχουμε μια παράξενη, ανολοκλήρωτη σχέση. Και εξηγώ: αγαπιόμαστε, κάνουμε καλή παρέα, τα πάω και με πάνε στα καλύτερα, αλλά πάντα μένω με το απωθημένο πως θα ήθελα λίγο ακόμα.

via GIPHY

Με νιώθεις; Θα υποθέσω πως απάντησες “ναι” για δύο λόγους. Πρώτον, για να μη νιώθω μόνη σε αυτόν τον αγώνα και δεύτερον, γιατί πρόσφατα ανακάλυψα ότι η διαχείριση χρημάτων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς. Ευτυχώς, υπάρχουν και “οι άλλοι”. Αυτοί που δεν ξεμένουν ποτέ από χρήματα, που κατάφεραν να πληρώσουν μόνοι τους αυτοκίνητα και μεταπτυχιακά. Που ξέρουν όχι μόνο να γράφουν σωστά τη λέξη “αποταμίευση” αλλά και να την εφαρμόζουν στην πράξη.

Αυτούς συμβουλεύτηκα κι εγώ και θα μοιραστώ μαζί σου τα baby steps της οικονομικής διαχείρισης

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι πως ενώ εγώ είχα τη μόνιμη απορία πού πήγαν τα χρήματα μου, “οι άλλοι” ήξεραν ακριβώς που πήγαν τα δικά τους. Βλέπεις και το ενοίκιο πλήρωσαν και το λογαριασμό του κινητού πλήρωσαν και διακοπές πήγαν. Είχαν πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα διαφέρει για τον καθένα, αλλά η ουσία εδώ είναι να καταγράφεις πού ξοδεύεις και πόσα. Άλλοι λειτουργούν με μπλοκάκι, άλλοι με σημειώσεις στο κινητό και οι πιο tech, με apps που σου βγάζουν ποσοστά ανά κατηγορίες εξόδων ή και προτεινόμενο ημερήσιο budget για μην ψάχνεις τσέπες από καλοκαιρινά τζιν για ξεχασμένα εικοσάευρα. Ξεκίνησε την πρώτη μέρα της μισθοδοσίας και κατάγραψε με ακρίβεια πόσα χρήματα δίνεις και πού. Τα πρώτα εικοσιτετράωρα είναι τα πιο κρίσιμα (κλασικά) γιατί θα καταλάβεις πόσα χρήματα “πετάς” σε μικροπράγματα. Μην απογοητευτείς όμως, συνέχισε γιατί όσο εμβαθύνεις τόσο καλύτερη εικόνα θα έχεις.

via GIPHY

Όσο καταγράφεις θα δεις ότι μόνος σου θα μειώσεις κάποιες ανούσιες αγορές. Συχνά είναι καφέδες, σνακ και εκείνο το 3ο ποτό που δεν το ήθελες και τόσο. Τώρα πια το ξέρεις. Είμαστε σε καλό δρόμο. Στο τέλος του μήνα, μπορείς να δεις συνολικά πόσα χρήματα ξοδεύεις σε σχέση με το πόσα έχεις στη διάθεσή σου. Μήπως φεύγουν παραπάνω χρήματα σε ρούχα ή σε διασκέδαση; Όταν εντοπίσεις την κατηγορία, αναπροσάρμοσε το πλάνο σου και θέσε όρια. Πόσα χρήματα μπορείς να ξοδεύεις και για να μην ξεμείνεις στα μέσα του μήνα;

Ένα ρεαλιστικό πλάνο είναι το 50, 30, 20 όπου το 50% του μισθού σου προορίζεται για τα πάγια μηνιαία έξοδα σου, ενοίκιο, λογαριασμοί κ.α. Αυτοί οι λογαριασμοί που καταλαμβάνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι καλύτερο να πληρώνονται άμεσα. Εκτός από το αυτονόητο, ότι δε ρισκάρεις να ξοδέψεις τα χρήματα αλλού, όταν πληρώνεις τα μεγάλα ποσά νιώθεις και μια ανακούφιση αφού ότι ακολουθεί είναι μικρότερο και άρα ήδη πιο διαχειρίσιμο. Όσο για το τι γίνεται με το υπόλοιπο 50%, χωρίζεται σε 30% σε προσωπικά έξοδα και 20% σε αποταμίευση. Ξέρω, γελάς ήδη με αυτό το 20%. Προσωπικά, το δουλεύω ακόμη καθώς είμαι στο 50 – 50 αλλά, όπως είπαμε “οι άλλοι” κάτι ξέρουν που αποταμιεύουν.

Ακόμα, αν δυσκολεύεσαι να τηρήσεις οικονομικό πλάνο και βρίσκεσαι μονίμως εκτός, ζήτησε τη βοήθεια ενός φίλου και δημιουργήστε μαζί το πλάνο. Αν ακόμη και μετά από καταγραφές, στατιστικά και αναλύσεις δυσκολεύεσαι να τηρήσεις το πρόγραμμα, δοκίμασε αφού χωρίσεις τα χρηματικά ποσά να τα μοιράσεις σε ξεχωριστούς λογαριασμούς. Εναλλακτικά, αν έχεις τόσο καλούς φίλους μπορείς να δίνεις σε κάποιον ένα ποσό του μισθού σου για να μην το έχεις στη διάθεσή σου και να σου το επιστρέφει όταν έρχεται η ώρα για τις πληρωμές των λογαριασμών.

via GIPHY

Ξέρω πως δεν είναι εύκολο, αλλά προσπάθησε να βάζεις μικρούς στόχους. Μάζεψε χρήματα για κάτι που θέλεις, μικρής αξίας στην αρχή. Έτσι θα έχεις ένα καλό κίνητρο να σε κρατά μακριά από άσκοπα έξοδα. Όσο θα πετυχαίνεις τους στόχους σου μπορείς να βάζεις όλο και μεγαλύτερους. Και πού ξέρεις; Μπορεί αυτό το καλοκαίρι να κάνεις διακοπάρες και να είσαι και εντός budget.

Δες ακόμα:

111 πράγματα που μπορείς να κάνεις αντί να σπαταλήσεις χρήματα


featured image: Elite Daily