Time for a drink-savoir ville

Τα ποτά αυτά είναι συνδεδεμένα ιστορικά με δύο χώρες, την Ιταλία και την Γαλλία. Υπάρχει το γλυκόπικρο κόκκινο (Vermouth Rosso) που κάποτε ήταν γνωστό ως ¨Ιταλικό” και το εντελώς άγλυκο ξηρό άσπρο (Vermouth Dry) με την απλή ονομασία “Γαλλικό”. Η βάση του κόκκινου Vermouth είναι γλυκό και ημίγλυκο κρασί στο οποίο προστίθεται μια μικρή ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης, ώστε να αυξηθεί η αλκοολική του δύναμη, και αρωματικά στοιχεία όπως ρίζες φυτών, αιθέρια έλαια, μάραθο, μπαχαρικά κλπ. Το ξηρό Vermouth περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης απ’ότι το κόκκινο και είναι αρωματισμένο με τα ίδια στοιχεία αλλά, είναι εντελώς ξηρό.

BITTERS

Το όνομα και η πικρή τους γεύση οφείλεται στο κινίνο. Κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες:

Αυτά που χρησιμοποιούνται σαν αρωματικά στοιχεία στις αναμείξεις ποτών, αυτά που καταναλώνονται σαν επιδόρπια ποτά και τα ορεκτικά.

ANISES

Είναι μια από τις διασημότερες κατηγορίες ορεκτικών ποτών η οποία περιλαμβάνει και το δικό μας ούζο, τσίπουρο και ρακί καθώς και τα γαλλικά Pernod, Ricard κ.ά. Είναι προϊόντα μονής ή διπλής απόσταξης κρασιού και άλλων αρωματικών στοιχείων όπως κάρδαμο, κανέλλα και γλυκάνισο.

BRANDY-COGNAC

Ο όρος Brandy προέρχεται από την γερμανική έκφραση Brand-Wein που σημαίνει ¨καμμένο κρασί”, δηλαδή αποσταγμένο. Κάθε αποσταγμένο κρασί μπορεί να ονομάζεται Brandy με την προσθήκη της ονομασίας του καρπού από όπου προέρχεται. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια τουλάχιστον για τρία χρόνια. Το Cognac είναι κατοχυρωμένη ονομασία του Brandy σταφυλιών που παράγεται στη νοτιοδυτική Γαλλία και συγκεκριμένα, στην περιοχή της Καμπανίας όπου βρίσκεται και η ομώνυμη πόλη. Αυτή η πόλη έδωσε το όνομά της στα κατά τεκμήριο καλύτερα αποστάγματα στον κόσμο. Η ποιότητά τους εξαρτάται, καθώς, πέρα από την παραδοσιακή δεξιότητα του παραγωγού, σημαντικό ρόλο έχει ο χρόνος παλαίωσής τους σε δρύινα βαρέλια. Η ποιότητα αυτή αναγράφεται με χαρακτηριστικά γράμματα του Αγγλικού αλαφαβήτου ή αστέρια στην ετικέτα της φιάλης. Τα Cognac αλλά και όλα τα Brandy μπορούν να παλαιώσουν επί σειρά δεκαετιών με τον ανάλογο χαρακτηρισμό όπως V.O ή V.S.O.P. ακόμα ξαι NAPOLEON εάν είναι παρά πολύ παλιά.  Τα αστέρια χρησιμοποιούνται για τον ποιοτικό χαρακτηρισμό παλαίωσης από 3 έως 15 χρόνια.

ARMAGNAC

Είναι απόσταγμα κρασιού σταφυλιών από τη γαλλική περιοχή Gers των Πυρηναίων (Γασκωνία). Θεωρείται το παλαιότερο απόσταγμα σταφυλιών από το 1411. Το όνομα του προέρχεται από την ομώνυμη πόλη Armagnac και η ειδοποιός διαφορά είναι το άρωμά του το οποίο είναι πιο πικάντικο.

WHISKEY

Το whiskey είναι ίσως το μεγαλύτερο σε κατανάλωση σκληρό ποτό στον κόσμο και οφείλει το όνομά του στην Ιρλανδία, τη ποιότητά του στη Σκωτία, τη παγκόσμια φήμη του στην Αγγλία και τη μεγάλη πελατεία του στην Αμερική. Έγινε γνωστό κατά το 15ο αιώνα στη Σκωτία και είναι απόσταγμα δημητριακών, κυρίως του κριθαριού. Η ονομασία του προέρχεται από τη κελτο-ιρλανδική έκφραση “VISGE-BEATHA” που σημαίνει νερό της ζωής. Το κλίμα και το μαλακό νερό της Σκωτίας ήταν αυτό που έδωσε την καλή ποιότητα στο whiskey. Το σκωτσέζικο whiskey παράγεται κυρίως από κριθάρι ακολουθώντας τα παρακάτω στάδια:

1)Βυνοποίηση (Malting)

2)Πολτοποίηση (Mashing)

3)Ζύμωση (Fermeting)

4)Απόσταξη (Distilling)

5)Παλαίωση (Maturing)

6)Ανάμειξη (Blending) και

7)Εμφιάλωση (Bottling)

Μεταξύ βυνοποίησης και πολτοποίησης μεσολαβεί η διαδικασία καπνίσματος της βύνης από αναμμένο προάνθρακα. Η ενέργεια αυτή προσδίδει μια πικρία η οποία παραμένει στο ποτό και αποτελεί χαρακτηριστικό του στοιχείο. Ο χρόνος παλαίωσης του whiskey μέσα στα δρύινα βαρέλια δεν πρέπει να είναι κάτω των τριών ετών, αλλά για καλής ποιότητας whiskey πρέπει να είναι τουλάχιστον για έξι χρόνια, και δώδεκα χρόνια για τα special. Το σημαντικότερο  στάδιο της παραγωγής whiskey είναι η ανάμειξη. Σε αυτό το στάδιο οι αναλογίες των διαφορετικών whiskey και κυρίως κριθαριού και σιταριού καθορίζουν τη διαφορετικότητα μεταξύ τους. Είναι ευρέως γνωστό ότι το whiskey κριθαριού υπερέχει στα σκωτσέζικα, το whiskey αραβοσίτου και σίκαλης υπερέχει στα καναδέζικα και αμερικάνικα, τα λεγόμενα Rye και Bourbon. Το ιρλανδέζικο whiskey προέρχεται κυρίως από κριθάρι χωρίς την επίδραση του καπνού στο του πράνθρακα όπως γίνεται στα σκωτσέζικα. Τα rye και bourbon whiskey προέρχονται από σίκαλη και καλαμπόκι με ελάχιστη περίοδο παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια για τρία χρόνια, τα δε bourbon  προέρχονται από ίδιες πρώτες ύλες, από την περιοχή του Kentucky όπου πιο πολύ έχει σαν πρώτη ύλη το καλαμπόκι. Η χρονική διάρκεια παλαίωσής τους είναι μεγαλύτερη από τα σκωτσέζικα, γεγονός που αναφέρεται στην ετικέτα τους, όπως και η ακριβής περιοχή της παραγωγής τους. Τέλος, υπάρχουν τα whiskey τα οποία έχουν την ονομασία Malt και Blended. Τα malt είναι απλά το καθαρό, δηλαδή το μη ανάμεικτο whiskey από τη βύνη του κριθαριού με την έντονη και ελαφριά καπνιστή γεύση αντίθετα από τα blended. Παλαιώνει ευλαβικά για τουλάχιστον πέντε χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για cherry ή porto. Να πούμε επίσης ότι με το χαρακτηρισμό vatted malt, που μπορούμε να δούμε σε ετικέτα, εννοούμε ανάμεικτα whiskey που είναι μόνο malt.

Time for a drink-savoir ville 2 GIN

Οι πρώτοι δημιουργοί του gin ήταν ολλανδοί φοιτητές ιατρικής οι οποίοι πειραματίζονταν πάνω σε ανακάλυωη νέων φαρμάκων. Ένας έμπορος αποφάσισε να πουλήσει αυτό το φάρμακο σαν ποτό και σιγά σιγά βρήκε το δρόμο του ειδικά στην Αγγλία όπου έγινε και το εθνικό της ποτό. Το φυτό από το οποίο παρασκευάζεται ή αρωματίζεται το gin είναι η άρκευθος της οποίας η λατινικής ονομασία είναι “juniperous”. Αυτή ονομασία σημαίνει “αυτό που δίνει νεότητα”, γι’αυτό και το gin θεωρείται το “ελιξήριο της νεότητας”.

Άλλα βασικά συστατικά αρωματισμού είναι ο κορίανδρος, η ρίζα του φυτού Iris florentina καθώς και τα φύλλα σένας. Για πολλά χρόνια το Gin ήταν αμφίβολης ποιότητας ώσπου ένας λάτρης του ποτού, o Alexander Gordon, αποφάσισε να φτιάξει το ποιοτικότερο gin. Σαν βάση χρησιμοποίησε νερό από τις ονομαστικές ιαματικές πηγές του Finsburg, καθαρό οινόπνευμα, καρπούς αρκεύθου, κορίανδρο καθώς και άλλα μπαχαρικά. Ο όρος “London dry” αντικατέστησε το “χωρίς ζάχαρη” και το “Holland” ή “Geneva Gin” προήλθε από το βασικό του αρωματικό του στοιχείο, το κεδροκούκουτσο. Παραλλαγές του ποτού είναι τα εξής: το “Sloe Gin” (παρασκευάζεται με το μούσκεμα αγριοδαμάσκηνων), το “Plymouth Gin” (το παραδοσιακό gin του αγγλικού ναυτικού) και το “Patch Gin”. Υπάρχουν και αναμίξεις gin με διάφορα ποτά ή χυμούς. Τέλος, υπάρχει το “Old Tom Gin” που είναι πιο γλυκό από τα υπόλοιπα και έχει κιτρινωπό χρώμα. Γνωστά gin είναι τα Gordon’s, Holloway, Nickolson, Gilbey, Burnett, Beefeater κ.ά.

RUM

Rum ονομάζουμε κάθε ποτό που παράγεται από τη μελάσσα του ζαχαροκάλαμου. Παράγεται σε δυο τύπους, όσον αφορά το χρώμα του, τα άσπρο και το σκούρο. Το χρώμα του σκούρου προέρχεται από την καμμένη καραμέλα, εάν βέβαια δεν έχει παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια, πράγμα που του δημιουργεί το χρώμα με φυσικό τρόπο. Όσον αφορά τον τρόπο παραγωγής του και το “σώμα” του, διαχωρίζεται στις παρακάτω ομάδες:

#The light cuban bodied rums (Ελαφρόσωμα)

#The heavy bodied jamaica and demarara rums (Βαρύσωμα) και

#The in-betweeners (Ενδιάμεσα)

VODKA

Είναι απόσταγμα από δημητριακά, γεώμηλα και πατάτας, ρωσο-πολωλικής προέλευσης. Γνώστες μάρκες είναι οι Smirnoff, Stolishnaya, Absolut, Russky, Belvedere, Cossack κ.ά.

ARRACK

Θεωρείται το παλαιότερο απόσταγμα. Δημιουργήθηκε στη Κίνα με την απόσταξη κρασιού από ρύζι και το άρωμά του οφείλεται στις μικρές πίττες από κόκκινο ρύζι που τοποθετούνται στη μελάσσα κατά τη ζύμωση. Σήμερα, η μεγαλύτερη ποσότητα που εξάγεται προέρχεται από την Ιάβα της Ινδονησίας με το πιο γνωστό ποτό το Batania Arrack, το οποίο θεωρείται από αρκετό κόσμο σαν είδος ρούμι.

KIRSH

Πρόκειται για απόσταγμα χυμού κερασιών που έχει υποστεί ζύμωση και θεωρείται ως το εθνικό ποτό των ελβετών. Σερβίρεται ή χρησιμοποιείταισε χαμηλή θερμοκρασία σκέτο ή σε αναμείξεις.

CALVADOS

Είναι απόσταγμα μήλων της περιοχής Calvados από τη Νορμανδία απ’όπου πήρε και το όνομά του.

TEQUILA

Το όνομα του ποτού συνδέεται με έναν ισπανικό οικισμό του Μεξικού όπου βρισκόταν ένα παλιό αποστακτήριο. Εκεί έφτιαχναν ποτά από ένα είδος κάκτου, την αγάβη. Οι ντόπιοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να κόβουν τους καρπούς αυτού του κάκτου, να τους βράζουν και να πίνουν το ζουμί τους σαν φάρμακο. Η tequila σερβίρεται σκέτη ή χρησιμοποιείται σαν βάση σε πολλές αναμείξεις. Γνωστές μάρκες είναι η Olmega, Two Fingers, Mariachi, El Jimador κ.ά.

Αλβέρτος Ασκανιάν