Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Carla Marie Manly, ο φόβος διαχωρίζεται σε καταστροφικό και παραγωγικό. Το πρώτο είδος είναι αυτό που σε κρατάει παγιδευμένο και σε αποτρέπει από το να κάνει το κάθε τι, ενώ το δεύτερο σου δίνει κίνητρα να προσπαθείς και να αλλάζεις. Ό,τι είναι σημαντικό για κάποιους, μπορεί να μην είναι και τόσο σημαντικό για κάποιους άλλους. Το συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι δεν εκτιμούν τα ίδια πράγματα. Ο παραγωγικός φόβος θα έλεγε: «Η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και η καλοσύνη είναι μερικά χαρακτηριστικά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σχέση. Πέρα από αυτά θα πρέπει ο καθένας μόνος του να βρει τι είναι σημαντικό για εκείνον».

Το πρώτο βήμα στο να βρει κανείς όσα θεωρεί σημαντικά σε μία σχέση, είναι με το να δίνει σημασία στα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου. Έτσι, «δημιουργείται» μία λίστα για τον καθένα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να δημιουργήσει είτε για να καθοδηγήσει μία σχέση. Όσο πιο σημαντική είναι μία σχέση, τόσο πιο αυστηρά θα πρέπει να είναι και τα κριτήρια. Πολλές φορές οι άνθρωποι «υποφέρουν» όταν δεν βρίσκουν στον άλλον τα χαρακτηριστικά που θεωρούν σημαντικά και τα αποτελέσματα είναι συνήθως καταστροφικά.

Τι σημαίνει όμως «σχέση»;

Η λέξη «σχέση» μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλάζει ανάλογα με το άτομο και τη σημασία που της δίνει. Ωστόσο, είναι αρκετά βοηθητικό να κοιτάξει κανείς τις ρίζες μίας λέξης για την καταλάβει καλύτερα. Μπορεί να μιλάμε για τον τρόπο που συνδέονται μεταξύ τους δυο στοιχείο, για τους δεσμούς μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων, για τον ερωτικό δεσμό ή ακόμα και για την επικοινωνία.

Πολλές φορές αναφερόμενοι στον γενικότερο όρο, μη προσδιορίζοντας αν η σχέση είναι ερωτική ή φιλική, οι άνθρωποι καταλήγουν να μπερδεύονται, να πληγώνονται και να θυμώνουν.

Πώς να αποφασίσεις ποια είναι τα «σημαντικά χαρακτηριστικά» που χρειάζεται μία σχέση

Ας ξεκινήσουμε με μερικές «ασκήσεις» ώστε να κάνεις μέσω αυτών μία ανασκόπηση και να βρεις τι πραγματικά αποζητάς. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις άβολα, αλλά να θυμάσαι πως θα πρέπει να είσαι ειλικρινής. Πολλές φορές αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και μαθαίνουμε από αυτά.

Καθώς κάνεις τις παρακάτω ασκήσεις βεβαιώσου ότι είσαι σε έναν χώρο που σε κάνει να νιώθεις χαλαρή και ήρεμη. Πάρε δίπλα σου ένα τετράδιο και ένα στυλό και πάρε μία βαθιά ανάσα. Αν νιώθεις τον καταστροφικό φόβο σου να πλησιάζει, κλείσε τα μάτια σου και φέρε στο μυαλό σου κάθε χαρακτηριστικό που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, σε οποιονδήποτε τύπο σχέσης. Άνοιξε τα μάτια σου και κάνε μία λίστα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Τέλος, πάρε μία βαθιά ανάσα.

Στη συνέχεια, κάνε ένα ξεκαθάρισμα στη λίστα σου γράφοντας δίπλα από αυτά που θεωρείς πιο σημαντικά το γράμμα “Σ”. Μπορεί ακόμα να το σημειώσεις σε κάθε χαρακτηριστικό που έχεις γραμμένο. Γράψε σε ένα καθαρό χαρτί την τελική σου λίστα και ό,τι σκέψη σου έρχεται στο μυαλό γύρω από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το επόμενο βήμα είναι να γράψεις ένα “Ε” δίπλα σε αυτά που πιστεύεις ότι ακολουθείς εσύ στη ζωή σου, και να θυμάσαι ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

Το τελευταίο βήμα είναι το να κάνεις στον εαυτό σου κάποιες ερωτήσεις. Απάντησε ειλικρινά, χωρίς να φοβάσαι. Θύμισε στον εαυτό σου ότι ο παραγωγικός φόβος σε κάνει να νιώθεις γαλήνη, χαρά, ολοκλήρωση και ευτυχία.

1. Ψάχνω κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στους άλλους γιατί δεν τα έχω εγώ;

2. Αν ναι, τι μπορώ να κάνω για να αποκτήσω κι εγώ αυτά τα χαρακτηριστικά;

3. Αποδέχομαι κάποιον που δεν έχει τα χαρακτηριστικά που ψάχνω σε μία σχέση;

4. Αν ναι, θα του μιλήσω με ειλικρινείς σχετικά με αυτά που χρειάζομαι;

5. Αν αυτό το άτομο δεν δεχθεί να μου τα προσφέρει, θα προχωρήσω παρακάτω;

Γράψε τις απαντήσεις σου άλλα πρώτα δώσε χρόνο στον εαυτό σου να τις σκεφτεί. Πάρε βαθιές ανάσες.


Πηγή & featured image: mindbodygreen.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου