Ο Νοέμβριος βρίσκεται στην καρδιά του φθινοπώρου. Ένα βήμα μακριά από το τέλος της χρονιάς, και μία ανάσα από τις τελευταίες ξέγνοιαστες στιγμές του καλοκαιριού. Αν υπάρχει σίγουρα ένας λόγος να αγαπάς το Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι σε βάζει σε ένα mood βαθιάς νοσταλγίας κάθε χρονιά, είναι σίγουρα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε όλοι εκεί. Για εσένα, λοιπόν, που δεν είσαι εκεί έχουμε συγκεντρώσει σε αυτό το άρθρο όλες τις ταινίες που αξίζει να δεις στις αίθουσες αυτόν τον μήνα.

Sorry We Missed You του Ken Loach

Ο βραβευμένος δύο φορές με χρυσό φοίνικα Ken Loach επιστρέφει, αυτήν τη φορά με το πολυαναμενόμενο “Sorry We Missed You”. Ο Ρίκι αλλάζει συνεχώς δουλειές, η σύζυγός του, Άμπι, προσέχει ηλικιωμένους, στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Μέχρι που ο πρώτος αποφασίζει να αγοράσει ένα φορτηγάκι και να εργαστεί ως μεταφορέας. Τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχουν σχεδιάσει, η ιστορία των ζωών τους ξετυλίγεται ενώ και οι δύο προσπαθούν να ακολουθήσουν μάταια τους ρυθμούς της. Βαθιά πολιτικός και συναισθηματικός, ο Loach ξέρει να κάνει σινεμά και να μας μαγεύει.

Dolor y Gloria του Pedro Almodovar

Ο Almodovar επιστρέφει με ένα τρυφερό φιλμ, στο οποίο φαίνεται να καταθέτει όλες τις προσωπικές ανησυχίες του. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία ενός σκηνοθέτη, ο οποίος έχει χάσει την έμπνευσή του. Γυρνά πίσω στις αναμνήσεις του, αναζητά ανθρώπους του παρελθόντος του, και ακροβατεί ανάμεσα στον πόνο και στη δόξα, στην τέχνη και στη ζωή.

Donbass του Sergey Loznitsa

Συμπαραγωγή τριών χωρών, Γερμανίας, Ουκρανίας και Γαλλίας, το νέο φιλμ του Sergey Loznitsa ερευνά τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί η προπαγάνδα. Στην περιοχή Donbass, η οποία χαρίζει το όνομά της στην ταινία, βρίσκεται στην Ανατολική Ουκρανία. Εκεί, ο Ουκρανικός στρατός προσπαθεί να πάρει πίσω τις περιοχές που έχουν καταλάβει αυτονομιστικές συμμορίες. Παράλληλα ο κόσμος προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή του με κάθε τρόπο.

Φαντασία του Αλέξη Καρδαρά

Ο μήνας θα κλείσει με την ελληνική παραγωγή του Αλέξη Καρδαρά. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Στάνκογλου και η Ρένα Μόρφη. Ένα love story αναπτύσσεται ανάμεσα σε μία λαϊκή τραγουδίστρια, η οποία φτάνει από την επαρχία στην Αθήνα, με μοναδικό σκοπό το να τραγουδήσει σε ένα μαγαζί ενός πολύ γνωστού ανθρώπου του χώρου, και ένα λαϊκό – ποπ τραγουδιστή.

Featured image: broadway.org.uk