Από τότε που θυμόμαστε τον ερωτευμένο εαυτό μας, βομβαρδιζόμαστε από συμβουλές και κανόνες για τις σχέσεις και τη διαχείρισή τους. Μη γίνεσαι δεδομένη, μη ζηλεύεις – τουλάχιστον μην το δείχνεις, περίμενε να σε πάρει εκείνος τηλέφωνο και διάφοροι άλλοι αυστηροί και κάπως καταπιεστικοί κανόνες που υπόσχονται επιτυχημένες ερωτικές σχέσεις.

Ωστόσο, αν αποφασίσεις να σπάσεις αυτούς τους κανόνες στη σχέση σου, το πιο πιθανό είναι πως θα τη δεις να αναπτύσσεται και να διαμορφώνεται με έναν μοναδικό τρόπο.

Ορίστε έξι τρόποι με τους οποίους μπορείς να σπάσεις τους κανόνες στη σχέση σου.

Κατάλαβε πως η αγάπη είναι άφθονη

Όταν αντιλαμβάνεσαι πως η αγάπη είναι άφθονη και αποφασίζεις να την αντιμετωπίσεις ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, όλα φαίνονται πιο εφικτά. Δεν αφήνεις περιορισμούς, κανόνες και έλλειψη θάρρους να σε κρατάνε πίσω. Απλά θα αφήνεις την αγάπη να κινείται ελεύθερα από εσένα στους άλλους και από τους άλλους σε σένα.

Όταν πιστεύεις πως η αγάπη έχει ημερομηνία λήξης, βάζεις τον εαυτό σου στη διαδικασία να περιμένει ένα τέλος. Σε βάζει να ακολουθείς εμμονικά μοτίβο, να χάνεσαι από τους φίλους σου και να πέφτεις με τα μούτρα στην επαφή σου με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Το μυστικό είναι να αντιμετωπίσεις την αγάπη σαν κάτι που δεν τελειώνει, κάτι που και αύριο θα είναι εκεί. Ακόμα και αν βγεις για καφέ με έναν φίλο σου ή πας μόνη σου ένα roadtrip με τη συντροφιά του κατοικίδιου σου, έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου για να βιώσεις αυτή τη σχέση.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη ζήλια σαν καθρέφτη

Ακόμα και αν πιστεύεις πως η αγάπη είναι άφθονη και πως όλες οι σχέσεις είναι αληθινές και σημαντικές, ακόμα μπορεί να βιώνεις ζήλια. Είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα. Ακόμα και άνθρωποι σε σταθερές, μακροχρόνιες σχέσεις ζηλεύουν τους συντρόφους τους κάποιες φορές.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να εντοπίσεις τη ζήλια σου και να την εξερευνήσεις. Αντί να τη μετατρέπεις απευθείας σε θυμό, ρώτα τον εαυτό σου από πού προέρχεται αυτή η ζήλια. Δεν καλύπτεται κάποια ανάγκη σου; Νιώθεις ανασφάλεια; Πώς μπορείς να το επικοινωνήσεις αυτό χωρίς να φανεί σαν να κατηγορείς τον άλλο;

Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι που κάνουν σχέσεις μαζί σου, δε σου χρωστάνε κάτι. Όσο πιο σύντομα το καταλάβεις αυτό, θα αρχίσεις να επικοινωνείς τις ανασφάλειες και τα συναισθήματά σου και η σχέση σου θα γίνεται δυνατότερη.

Ξέχασε την κτητικότητα και ό,τι δικαίωμα θεωρείς πως σου δίνει

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως δεν σου “ανήκει” ο σύντροφός σου, ακόμα και αν είστε σε σχέση. Κάποιες φορές, ειδικά όταν ζηλεύεις, μιλάς και συμπεριφέρεσαι λες και ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου είναι ιδιοκτησία σου. Σαν να σου χρωστάει τον χρόνο, το σώμα και την καρδιά του.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας σχέσης, που αξίζει να ανακαλύψεις, είναι η αναρχία που περικλείει. Το σώμα σου, το μυαλό σου και ο χρόνος σου είναι δικά σου και μόνο δικά σου. Τις αποφάσεις τις παίρνεις εσύ και σκέφτεσαι πρώτα τις δικές σου ανάγκες. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά. Ό,τι σου δίνει, ό,τι σου αφιερώνει, το κάνει γιατί θέλει, όχι γιατί “είναι αναγκασμένος”.

Οι αξίες μπορούν να καθοδηγήσουν τη σχέση σου

Το να γνωρίζεις τις δικές σου αξίες, θα σε βοηθήσει να ζήσεις μια πολύ αυθεντική ζωή. Επίσης, θα σου επιτρέψει να προσελκύεις στη ζωή σου ανθρώπους με αντίστοιχο mindset.

Όταν αφήνεις τις αξίες σου να σε καθοδηγήσουν, είσαι σε θέση να αφήσεις πίσω τις κοινωνικές νόρμες που δεν “μιλάνε” σε σένα, καθώς και τς προσδοκίες των άλλων. Θα είναι λιγότερο πιθανό να χάσεις τον εαυτό σου σε μια σχέση, αφού θα τον ξέρεις πάρα πολύ καλά.

Είναι εύκολο να παρασυρθείς από το “η αγάπη είναι αρκετή” και να ξεχάσεις το αν ταιριάζουν οι στόχοι και οι αξίες σου με τον άλλο. Αν όμως δεν υπάρχει συμβατότητα, δεν θα απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου σε καθημερινή βάση.

Δημιούργησε σχέσεις “εκ προθέσεως”

Μην αφήσεις την κοινωνία ή τους “άλλους” να σου λένε πώς θα έπρεπε να είναι μια σχέση ή να σε κάνει να νιώθεις.

Είσαι υπεύθυνη για τη σχέση και τη σύνδεση που δημιουργείς με έναν άλλο άνθρωπο. Είσαι υπεύθυνη για την κάλυψη των αναγκών σου και από τους άλλους και από τον εαυτό σου.

Όταν δημιουργείς συνειδητές σχέσεις εκ προθέσεως, γεμίζεις τη ζωή σου με ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν και σε στηρίζουν. Δημιουργείς μια στέρεη ζωή, στην οποία νιώθεις ασφαλής ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Μπορείς απλά να είσαι αυθόρμητη και να ζεις τη ζωή

Αφήνοντας τους κανόνες εκτός και απλά ζώντας τη ζωή σου ακολουθώντας το ένστικτό σου, θα απελευθερωθείς. Θα δεις στην πράξη τι είναι αυτό που θέλεις και τι πρέπει να απορρίψεις για να ζήσεις τη ζωή που θες. Θα μείνεις με ανθρώπους που σέβονται αυτό που είσαι και τις επιλογές ζωής που κάνεις.

Θέτοντας όρια και δείχνοντας τον πραγματικό εαυτό σου, κάνεις χώρο στην εξερεύνηση, στον ανοιχτό διάλογο και σε ειλικρινείς ανταλλαγές συναισθημάτων που οδηγούν στην ιδανικότερη μορφή σχέσεων για εσένα.

Αντιμετώπισε τη σχέση σου με αναρχία, παρατήρησε τη, βίωσε πράγματα, απέρριψε κάποια από αυτά και ανακάλυψε τον εαυτό σου.

Στην τελική, οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές είναι καθρέφτες σου. Δες τον εαυτό σου μέσα από αυτούς και άφησε τους κανόνες έξω από τη συναισθηματική σου ζωή για λίγο.

Φωτογραφίες: popsugar.com