Στο τέλος μίας πραγματικής προπόνησης, μετά από όλη την προσπάθεια που έχεις καταβάλει, ο ιδρώτας ρέει από όλους σχεδόν τους πόρους του σώματος. Τι σημαίνει όμως πραγματικά αυτός ο ιδρώτας, απώλεια λίπους ή μήπως μία φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού σαν αντίδραση στην θερμοκρασία που έχει ανεβάσει το σώμα; Αν και ο ιδρώτας είναι απαραίτητος στην απώλεια βάρους, δεν είναι ακριβώς αυτός που θα οδηγήσει στην απώλεια των κιλών που στοχεύεις να χάσεις.

Τι είναι ο ιδρώτας;

Η εφίδρωση αποτελεί ένα σύστημα εσωτερικής ψύξης του σώματος. Κατά τη διάρκεια μίας άσκησης, η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει σταδιακά να ανεβαίνει.  Αν η θερμοκρασία παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετά υψηλή, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα εσωτερικά όργανα. Για την αποφυγή τέτοιων ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, το σώμα σου αυτομάτως ξεκινάει την έκκριση ιδρώτα σε απόκριση της αλλαγής θερμοκρασίας του. Στην ουσία, τα σταγονίδια του ιδρώτα που εκκρίνονται από τους πόρους του δέρματος, όταν εξατμίζονται ψυχραίνουν το σώμα. Αυτή η διαδικασία συνεχίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης μέχρι το σώμα να επανέλθει σε μία φυσιολογική θερμοκρασία.

Απώλεια βάρους

Όταν κάποιο συστατικό αποβάλλεται από το σώμα, είτε αυτό είναι ιδρώτας, προϊόντα κένωσης ή λίπος, χάνεις και βάρος.  Έτσι λοιπόν, μία σύντομη απάντηση στο αρχικό ερώτημα, είναι ναι, ο ιδρώτας σημαίνει απώλεια βάρους. Ωστόσο, η απώλεια βάρους που οφείλεται στην εφίδρωση είναι παροδική. Μόλις πιείς ή φας κάτι, το βάρος επανέρχεται. Για να πετύχεις μόνιμη απώλεια βάρους, πρέπει αυτή να προέρχεται από την καύση λίπους.  Η υπερβολική εφίδρωση αποτελεί έναν πολύ διαδεδομένο τρόπο απώλειας βάρους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, τα άτομα τυλίγουν σημεία του σώματος, με πιο συχνό την περιοχή της κοιλιάς, ή γυμνάζονται φορώντας πιο «βαριά» ενδυμασία ή ακόμα, κάνουν σάουνα προάγοντας με αυτό τον τρόπο την μεγάλη έκκριση ιδρώτα. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία αυτή μπορεί να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τα οποία όμως είναι προσωρινά και αρκετά επικίνδυνα. Αν και ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, περιέχει επίσης και ηλεκτρολύτες. Όταν το σώμα χάνει μεγάλη ποσότητα ιδρώτα, χάνει παράλληλα και ηλεκτρολύτες, δημιουργώντας σε βάθος χρόνου βλάβη στο ήπαρ, καρδιαγγειακά προβλήματα, οδηγώντας ακόμα και σε θάνατο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αδένες του ιδρώτα του σώματός ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις του σώματός.

Tips Ενυδάτωσης

Αν και η εφίδρωση αποτελεί επιθυμητή και φυσιολογική λειτουργία του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση αν δεν αναπληρώνεις το νερό που χάνεται. Για να αποφύγεις την αφυδάτωση, προσπάθησε να καταναλώνεις τουλάχιστον 250 ml νερό 20 με 30 λεπτά πριν και μετά την άσκηση. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, πιες 200 – 300 ml νερού κάθε 10 – 20 λεπτά. Μπορείς επίσης, να ζυγιστείς αμέσως πριν και μετά την άσκηση. Οποιαδήποτε απώλεια βάρους πετύχεις κατά την άσκηση, αυτή αποτελεί μόνο απώλεια υγρών και όχι λίπους, η οποία πρέπει να αναπληρωθεί για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.