Η επισήμανση των τροφίμων και, πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που αναγράφονται στις ετικέτες είναι ζωτικής σημασίας.

Όχι μόνο είναι μια νομική απαίτηση, αλλά σε βοηθούν να επιλέξουν το κατάλληλο προϊόν για σένα και να λάβεις τις πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή, τη χρήση και την αποθήκευση τους με ασφάλεια.

Aς δούμε αναλυτικά τις υποχρεωτικές ενδείξεις που πρέπει να υπάρχουν σε ένα συσκευασμένο τρόφιμο:

 • Η ονομασία του τροφίμου, χωρίς να περιπλανά τον καταναλωτή.
 • Ο κατάλογος των συστατικών του. Ξεκινάει με τη λέξη «Συστατικά» ως επικεφαλίδα και απαριθμούνται τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του προϊόντος κατά φθίνουσα σειρά βάρους.
 • Συστατικά, τα οποία προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ή παρασκευή του και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή (Συγκεκριμένα, τα αλλεργιογόνα θα πρέπει να τονίζονται ή να υπογραμμίζονται, όπως είναι, για παράδειγμα, το γάλα ή τα προϊόντα αυτού).
 • Η ποσότητα ορισμένων συστατικών ή κατηγοριών συστατικών, για παράδειγμα σε μία συσκευασία μπισκότων βουτύρου: Συστατικά: αλεύρι σίτου (55%), ζάχαρη, κ.λ.π.
 • Η καθαρή ποσότητα του τροφίμου, π.χ. 500 g
 • Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή η τελική ημερομηνία ανάλωσης (θα το βρεις υπό την μορφή “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” ή «ανάλωση έως»)
 • Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης τροφίμων
 • Η χώρα καταγωγής των συστατικών του
 • Οι οδηγίες χρήσης, εφόσον η παράλειψή τους θα δυσκόλευε τη σωστή χρήση του τροφίμου. Περιλαμβάνονται όλες οι οδηγίες μαγειρέματος, εάν χρειάζονται, ο εξοπλισμός μαγειρέματος, η θερμοκρασία και ο χρόνος μαγειρέματος που προτείνεται και οποιεσδήποτε άλλες συγκεκριμένες οδηγίες απαιτούνται.
 • Η αναγραφή του αλκοολικού τίτλου σε ποτά με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη μεγαλύτερη από 1,2 %
 • Η διατροφική του δήλωση (ενέργεια, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες και αλάτι ανά 100 γραμμάρια τροφίμου)

Εκτός των απαραίτητων πληροφοριών σε μία συσκευασία τροφίμων, μπορεί να δεις και κάποιους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας.

Ένας «ισχυρισμός διατροφής» αναφέρεται σε θρεπτικές ιδιότητες του τροφίμου, εξαιτίας κάποιας ουσίας που περιέχει σε μεγάλo ή μικρό ποσοστό ή και καθόλου ή της ενέργειας (θερμίδες) που σου προσφέρει. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να δεις την ένδειξη «χαμηλά λιπαρά» ή «υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες» κ.λπ.

Αντίστοιχα, ένας «ισχυρισμός υγείας» αναφέρεται στην επίδραση που έχει ένα τρόφιμο ή ένα συστατικό του στην υγεία σου, όπως είναι το εξής: «το ασβέστιο συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών».

Οι ετικέτες των τροφίμων, μπορεί να μην σου είναι απόλυτα κατανοητές, όμως μπορούν να αξιοποιηθούν για την σωστή επιλογή των τροφίμων στο σουπερμάρκετ. Είναι ένας άμεσος τρόπος για να ελέγξεις τα τρόφιμα που καταναλώνεις, ώστε να κάνεις μία πιο ισορροπημένη διατροφή.

featured photo: Twenty20.com/lelia_milaya

Πηγή: Διαδικτυακή Πύλη του ΕΦΕΤ