Η ρετινόλη, έχει αντιρυτιδική δράση, καθώς είναι ένα συνθετικό παράγωγο της αντιοξειδωτικής, λιποδιαλυτής βιταμίνης Α, που χρησιμοποιείται το βράδυ πριν από τον ύπνο, εξαιτίας της ευαισθησίας που παρουσιάζει στην υπεριώδη ακτινοβολία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια διακοπών, όταν δηλαδή περνάς παρατεταμένο χρόνο στο άμεσο ηλιακό φως.

Πού αλλού χρησιμοποιείται η ρετινόλη;

Για τη θεραπεία της ακμής και των ουλών που αυτή προκαλεί, για την απολέπιση, για την αντιμετώπιση των κηλίδων και πανάδων, για την εξυγίανση των πόρων.

Ποιες ιδιότητες έχει;

1. Έχει αντιγηραντική δράση (λειαίνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες)

2. Έχει επουλωτική δράση ( βοηθάει στις ουλές της ακμής)

3. Έχει απολεπιστικές ιδιότητες (κάνει το δέρμα να λάμπει)

4. Έχει σμηγματορυθμιστική δράση (μειώνει την λιπαρότητα)

Θυμήσου να ενυδατώνεσαι

Επειδή η ρετινόλη μπορεί να ξηραίνει την επιδερμίδα, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείς προϊόντα που έχουν ενυδατικά συστατικά αναμεμειγμένα στις συνθέσεις ή χρησιμοποιείς μία ενυδατική κρέμα για πρόσθετη ενυδάτωση, όπως η First Aid Beauty Retinol Eye Cream with Squalane + Ceramides που έχει ρετινόλη για να εξομαλύνει τις λεπτές γραμμές γύρω από την περιοχή των ματιών.

Σε κάθε εφαρμογή ρετινόλης: εφάρμοσε πρώτα ενυδατική κρέμα πριν από τη ρετινόλη.

Έχει παρενέργειες η ρετινόλη;

Υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες που συνοδεύουν τη χρήση ρετινόλης, οι οποίες θεωρούνται φυσιολογικές, καθώς το δέρμα σου θα πρέπει να προσαρμοστεί στο δραστικό συστατικό. Είναι λογικό να περιμένεις κάποιον ήπιο ερεθισμό, ξηρότητα και ευαισθησία στον ήλιο όταν εφαρμόζεις για πρώτη φορά το συστατικό αυτό στη ρουτίνα σου. Αν όμως αντιμετωπίζεις έντονη απολέπιση, ερυθρότητα ή αίσθηση καψίματος, είναι καλύτερο να αποφύγεις εντελώς τη ρετινόλη.

Αν δεν μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις λόγω έντονης ενόχλησης, μην ανησυχείς, υπάρχει κι άλλη λύση για τις λεπτές γραμμές του προσώπου σου. Δεν είναι το μοναδικό αντιγηραντικό προϊόν. Υπάρχουν πολλά καταπληκτικά αντιγηραντικά συστατικά που λειτουργούν υπέροχα χωρίς ερεθισμούς ή ευαισθησία στον ήλιο.

Τι άλλο πρέπει να προσέξεις;

Η λήψη μεγάλης ποσότητας ρετινόλης μπορεί να γίνει τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η υπερβολική χρήση της μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους και άλλα κοινά συμπτώματα υπερβιταμίνωσης. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του εμβρύου.

Η ρετινόλη μπορεί να είναι πολύ ερεθιστική αν χρησιμοποιείται πολύ συχνά ή αν η σύνθεση είναι πολύ ισχυρή για το δέρμα σου. Ξεκίνα με μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού και να την χρησιμοποιείς δύο φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας σιγά-σιγά τη χρήση για να δώσεις στο δέρμα την ευκαιρία να εγκλιματιστεί. Επιπλέον, θα πρέπει να παραλείπεις το προϊόν ρετινόλης την ημέρα πριν από κάποια απολέπιση. Η απολέπιση είναι λειαντική και ερεθιστική και σίγουρα δεν θέλεις να επιτείνεις τον ερεθισμό του δέρματός σου και να αυξήσεις την ευαισθησία του. Εάν λοιπόν κάνεις ορισμένες θεραπείες στο ιατρείο, όπως λέιζερ, microneedling, μικροδερμοαπόξεση, θα πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα από τη ρετινόλη σου.

Μην παραλείπεις τον λαιμό

Όταν εφαρμόζεις την ρετινόλη, μην παραμελήσεις το λαιμό και το ντεκολτέ σου, καθώς είναι περιοχές που συχνά παραλείπονται. Επειδή όμως, αυτά τα σημεία είναι πολύ ευαίσθητα πρόσθεσε μια σταγόνα ενυδατικής κρέμας εμπλουτισμένης με κεραμίδια πριν την απλώσεις ή πάρε ένα ξεχωριστό ρετινοειδές που έχει φτιαχτεί ειδικά για την περιοχή αυτή.