Το παρελθόν αφήνει συναισθηματικά φορτία στις επόμενες σχέσεις. Ο φόβος της απιστίας για παράδειγμα, είναι κάτι που χρειάζεται μεταχείριση.

Η απιστία προδίδει πρώτα απ’ όλα την εμπιστοσύνη που έδειχνες στο σύντροφο σου. Η ανασφάλεια που αποκτάς επομένως και ο φόβος να μην ξανά συμβεί σε κάποια νέα σχέση, είναι κάτι υπάρχει ασυνείδητα μέσα σου. Όσο και αν θες να πείσεις τον/τη σύντροφο σου να προχωρήσει από την απιστία στο παρελθόν, μόνο ο ίδιος/η ίδια μπορεί να το κάνει και στο χρόνο που θέλει. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να του δείξεις έμπρακτα πως μπορεί να σε εμπιστευθεί:

1. Να είσαι αξιόπιστη

Όπως είπαμε, η εμπιστοσύνη είναι σοβαρό θεμέλιο για μια σχέση. Πρέπει λοιπόν να αποδείξεις με πράξεις πως είσαι έμπιστη σε αυτή τη σχέση. Να είσαι ανοιχτή, να μοιράζεσαι, να είσαι ειλικρινής. Μην κρύβεις πράγματα από το σύντροφο σου γιατί μόνο μπροστά δεν σας πάει αυτό. Η αδιαφορία επίσης ή το να ξεχνάς να τον καλέσεις όπως υποσχέθηκες μπορεί να γεμίσει το μυαλό του με άπειρες σκέψεις που ίσως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Απλώς επειδή φοβάται πως θα του συμβεί πάλι το ίδιο.

2. Δημιούργησε ένα ασφαλές χώρο για τα συναισθήματα του

Αν εσύ κοιτάς το κινητό ή δουλεύεις στο laptop κάθε φορά που πάει  να μοιραστεί τις σκέψεις του μαζί σου, κάτι κάνεις λάθος. Το να αποφεύγεις ή να μη δίνεις σημασία σε κάτι που για αυτόν μετράει, δημιουργεί άγχος και αμφιβολίες. Εκτός από αυτό, αν θέλεις να τον κάνεις να σε εμπιστευτεί, μην τον πιέζεις να σου μιλήσει. Δώσε του το χώρο και το χρόνο να το κάνει ο ίδιος. Όταν νιώσει αρκετά οικεία μαζί σου για να μοιραστεί το παρελθόν του ή κάτι που τον σημάδεψε, στρέψε όλη σου την προσοχή σε αυτόν.

3. Εξάλειψε την καχυποψία του μιλώντας για αυτή

Μπορεί να εκνευρίζεται όταν αργείς να απαντήσεις στο μήνυμα. Ή να μην θέλει να περνάς χρόνο με άλλους. Οι ανασφάλειες όμως και τα θέματα εμπιστοσύνης του, δεν κάνουν αυτή τη συμπεριφορά αποδεκτή. Αν αφήσεις αυτές τις τακτικές να επιβιώσουν στη σχέση σας, τότε σίγουρα θα γίνει τοξική. Αντίθετα, κάνε συζητήσεις γύρω από τα θέματα που τον απασχολούν. Εξήγησε πως μπορείτε να έχετε ανεξάρτητες ζωές και πως δεν είστε κολλημένοι με ένα κινητό όλη μέρα, χωρίς να σημαίνει πως τρέχει κάτι άλλο. Αν πάλι, θέλεις να γίνεις πιο πειστική, προσκάλεσε τον σε παρέες σου προκειμένου να γνωριστούν μεταξύ τους και να φύγει το αίσθημα της ζήλιας.

4. Να σέβεσαι το ότι μπορεί να θέλει να προχωρήσουν τα πράγματα πιο αργά

Ναι, είναι πολύ πιθανό να μην είστε ακόμη μαζί ακριβώς επειδή φοβάται να δημιουργήσει ξανά μία σχέση. Ο φόβος του να μην ξανά συμβεί η απιστία ή κάποιο άλλο τοξικό τέλος στη σχέση, μπορεί να τον αποτρέπει από το να κάνει το βήμα αυτό. Μην πιέζεις τα πράγματα όμως. Αποδέξου το ότι θέλει το χρόνο του να σε εμπιστευθεί και να σου ανοιχτεί. Αν δημιουργήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον για αυτόν, θα αρχίσει να αφήνει το παρελθόν του πίσω.

5.Το να ξέρεις τις πληγές του μπορεί να αποτρέψει πιθανά λάθη

Αν σου έχει εκμυστηρευτεί κάποια τραυματική του εμπειρία ή αρνητικό συναίσθημα που αποκόμισε από το παρελθόν, είναι καλό να το έχεις υπόψη. Δεν είναι ευθύνη σου να σβήσεις το παρελθόν του αλλά έχεις την ευκαιρία να προχωρήσετε μαζί σε ένα καινούριο, διαφορετικό μέλλον. Κράτα λοιπόν τις πληροφορίες που σου δίνει και αξιοποίησε τις σοφά. Αν για παράδειγμα, ανακάλυψε πως η απιστία έγινε μέσω social media ίσως είναι έξτρα καχύποπτος με τις κινήσεις σου διαδικτυακά. Φρόντισε να είσαι πιο ανοιχτή σε αυτό και να μην του δημιουργείς ανύπαρκτους φόβους.

featured photo: Twenty20.com/criene