Η φωνή αναμφίβολα συμβάλλει στη συνολική εικόνα που δείχνει κάποιος αλλά και στον τρόπο που παρουσιάζεται στον κόσμο, ενώ σίγουρα παίζει ρόλο και στους νόμους της έλξης.

Εκ πείρας να σου πω, για να το βγάλω κι από μέσα μου, πως σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει ηχογραφημένη τη δική του φωνή. Οπότε εσύ δεν είσαι αντικειμενικός κριτής για τη φωνή σου. Το πώς όμως οι άλλοι αντιλαμβάνονται τη φωνή σου είναι διαφορετική ιστορία.

Σίγουρα το αν μία φωνή είναι σέξι ή όχι είναι υποκειμενικό, όπως και κάθε άλλο χαρακτηριστικό των ανθρώπων. Είναι θέμα γούστου εντέλει. Αλλά πως μπορείς να προσδιορίσεις αντικειμενικά μία φωνή ως ερωτική;

Σύμφωνα με την Cate Madill, Ph.D., λογοπαθολόγο και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, υπάρχει μια εξελικτική φύση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη φωνή.

«Η φωνή είναι ένας μετρητής», το όργανό μας για τη μέτρηση και την επικοινωνία των συναισθημάτων. Μας βοηθά να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, ακόμη και από τις βρεφικές μας μέρες, όταν το κλάμα ήταν ο μόνος τρόπος για να τραβήξουμε την προσοχή των άλλων ανθρώπων.

«Ο ήχος της φωνής θα μεταφέρει το πώς ακριβώς νιώθουμε στους άλλους». Και αυτό, με τη σειρά του, παίζει ρόλο στο πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη διάθεση κάποιου, ακόμη και σε υποσυνείδητο επίπεδο.

Αν ανήκεις σε εκείνους που τους αρέσει να ηχογραφούν φωνητικά μηνύματα για να τα στέλνει στους φίλους του αντί να στέλνει μηνύματα, έχεις ήδη συντονιστεί με αυτήν τη δυναμική. Ακόμα και διαδικτυακά, η χρήση ήχου ενισχύει την οικειότητα μιας διαδικτυακής συνομιλίας.

Η Michi Santana, 27 ετών, που ζει στο Brooklyn και κάνει podcasts για το σεξ και τις γνωριμίες (Bitchwick), αναφέρει ότι της αρέσει ο τρόπος με τον οποίο τα φωνητικά μηνύματα δημιουργούν μία αίσθηση οικειότητας και σε κάνουν να αντιληφθείς καλύτερα ακόμα κι αν ταιριάζεις με κάποιον (έστω και σε φιλικό επίπεδο).

Τι ακριβώς ξεχωρίζει λοιπόν μια σέξι φωνή από άλλες;

Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν άνδρες με βαθιές φωνές, οι οποίες συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης αλλά και τη γενική αναπαραγωγική ικανότητα.

Οι άνδρες, εν τω μεταξύ, ελκύονται από γυναίκες με υψηλές φωνές, οι οποίες συνδέονται με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, ίσως χρησιμεύοντας ως σύνθημα για την υγεία και τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες αλλάζουν τη φωνή τους όταν βρίσκονται κοντά σε άτομα που τις ελκύουν. Αντί λοιπόν να κρατάνε την λεπτή και πιο ψιλή φωνή τους, χαμηλώνουν τον τόνο τους για να ακουστεί πιο βαθιά η φωνή τους.

Αντιεπιστημονικά μιλώντας, μια βαθιά, σέξι φωνή μεταφέρει την αίσθηση του πλούτου, μια σοφία και δύναμη.

«Ουσιαστικά, λοιπόν, αυτό που θεωρούμε σέξι φωνή εν μέρει καθορίζεται από τη βιολογία και εν μέρει από τις υπερβολικές ιδέες της κοινωνίας γύρω από τις φωνές», ανέφερε η Jean Berko Gleason, συν-συγγραφέας του εγχειριδίου «Ψυχογλωσσολογία» και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Συνολικά, όμως, μια σέξι φωνή είναι ζεστή και φιλόξενη», είπε. «Την αισθάνεσαι σαν να λέγεται από το στήθος και όχι από το κεφάλι. Οι τόνοι της είναι ευχάριστοι και καθόλου ρινικοί».

«Αν ακούγεται σαν να μιλάς από τη μύτη σου, αυτό σκοτώνει κάθε πιθανότητα να έχεις σέξι φωνή», πρόσθεσε.

Υπάρχει κάτι συνωμοτικό και οικείο στο να ακούς ένα άτομο με σέξι φωνή να μιλάει. Μπορεί να διαβάζουν ή να μιλούν για κάτι αδιάφορο, αλλά αυτή η μελωμένη φωνή σε παρασύρει και σύντομα, το μυαλό σου πηγαίνει σε πολύ πιο ”άτακτα” μέρη. Βιολογία είναι αυτή. Τι να κάνεις;