H Shelbi Polk είναι δημοσιογράφος και συντάκτρια του Darling Magazine. Zει στη Βόρεια Καρολίνα και είναι παθιασμένη με τα ταξίδια, τη μουσική και με το να βρίσκει την ισορροπία μεταξύ των της περιπέτειας και της ρουτίνας. Η Shelbi έχει επισκεφθεί παραπάνω από τριάντα χώρες και πρόσφατα έγραψε για αυτό. 

”Ένας από τους στόχους που είχα στη ζωή μου είναι να ταξιδέψω σε πολλές χώρες του κόσμου και ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος από τα χρόνια που ζω. Με τριάντα τέσσερις χώρες μέχρι τώρα, μπορώ να ξεκουραστώ για λίγο. Όταν δεν βρίσκομαι σε κάποιο ταξίδι, τότε σίγουρα κάτι σχεδιάζω. Ακόμα και τώρα, όταν τα ταξιδιωτικά μου όνειρα βρίσκονται σε παύση θα πάρω το ποδήλατό μου και θα οργανώσω μία μικρή απόδραση. Θα ήθελα όμως να μοιραστώ μαζί σου όλα όσα έμαθα ταξιδεύοντας.”

Να οργανώνω τα οικονομικά μου

Να συγκρίνω τα αεροπορικά εισιτήρια: Αυτό βοηθάει αρκετά όταν το πρόγραμμά σου είναι πιο ευέλικτο. Υπάρχουν διάφορα sites που σε βοηθούν να το καταφέρεις αυτό και τα συγκρίνουν μάλιστα για σένα. Όταν όμως το κάνεις αυτό, ρίξε και μια ματιά στη σελίδα της αεροπορικής για να δεις και τις τιμές εκεί. Πολλές φορές τα εισιτήρια είναι πιο φθηνά στα ίδια τα sites. Κάνε μία μεγάλη έρευνα και έπειτα αποφάσισε. Ο καθένας έχει άλλες προτεραιότητες όταν πρόκειται να κλείσει κάποιο εισιτήριο: Κάποιοι μπορεί να θέλουν να χαλαρώσουν. Κάποιοι πάλι λατρεύουν την περιπέτεια. Άλλοι πάλι θέλουν να είναι πιο ανεξάρτητοι. Είναι δύσκολο ωστόσο να καταλάβεις τι είναι καλύτερο αν δεν το δοκιμάσεις.

Να κάνω καλά την έρευνά μου: Δεν γίνεται να τα ξέρεις όλα αλλά θα πρέπει να ξέρεις όσα χρειάζεται για το μέρος που θα επισκεφτείς. Εύκολα μπορείς να μπεις στο σκεπτικό του ότι θα περάσεις καλά. Μπορείς να το σκεφτείς με αυτόν τον τρόπο: Είσαι καλεσμένος στο σπίτι κάποιου. Πρέπει να σεβαστείς τις συνήθειές τους και να μάθεις σχετικά με αυτούς. Άρα πρέπει πρώτα να κάνεις την έρευνά σου. 

Να οργανώνω σωστά τη βαλίτσα

Δεν τα χρειάζομαι όλα όσα έχω πάρει: Πάρε μόνο τα βασικά και μερικά πράγματα για να αλλάζεις. Μην παίρνεις τρία ζευγάρια παπούτσια και διαφορετικά αξεσουάρ για κάθε μέρα. Άφησε χώρο στη βαλίτσα σου για τα πράγματα που θα πάρεις από εκεί. 

Προγραμμάτισε αρκετά, αλλά μην τα προγραμματίζεις όλα: Μόλις βρω όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι, κάνω 3 λίστες. Στην πρώτη είναι τα πράγματα που θέλω να κάνω. Αυτή η λίστα είναι πάντα η μικρότερη. Διαλέγω μερικά από τα πιο τουριστικά μέρη και όλα εκείνα για τα οποία είμαι πιο ενθουσιασμένος. Με λίγα λόγια, βιβλιοπωλεία, εστιατόρια ή μουσεία.

Η δεύτερη λίστα έχει να κάνει με τα όσα θα ήθελα να κάνω αν έχω χρόνο. Η λίστα αυτή υπάρχει σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλα πράγματα από την πρώτη λίστα. Εκεί μαζεύω τα περισσότερα τουριστικά μέρη για να επισκεφτώ. Έπειτα, υπάρχει η τρίτη λίστα του “αν βαρεθώ”.

Οι μέρες μου συνήθως έχουν να κάνουν με την πρώτη λίστα αλλά το μυστικό βρίσκεται στο να μην γεμίζεις τη μέρα σου με πολλά πράγματα. Η οργάνωση βοηθάει περισσότερο στο να μην χάνω τα σημαντικότερα. 

Να κάνω φίλους: Το να ταξιδεύεις είναι η καλύτερη ευκαιρία για να κάνεις φίλους. Δεν θα δεις ποτέ ξανά αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το αν θα ρεζιλευτείς. Πάρε μέρος σε ξεναγήσεις μαζί με αγνώστους και γίνε ο πρώτος που θα ξεκινήσει μια συζήτηση σε ένα bar. 

Μερικές φορές, αυτές οι φιλίες μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή. Σε ένα ταξίδι μου, έπρεπε να μοιραστώ το δωμάτιο στην Καμπότζη με μια κοπέλα από την Γερμανία. Την οποία και θα γνώριζα την ίδια μέρα στο λεωφορείο και καταλήξαμε να βλέπουμε ρομαντικές κομεντί όλο το βράδυ. Ο άνθρωπος που μας φιλοξενούσε αποφάσισε ότι ήθελε να μας κάνει το τραπέζι την τελευταία μέρα του ταξιδιού. Περάσαμε ένα φανταστικό βράδυ δοκιμάζοντας καινούργιες γεύσεις μαζί με έναν Ισπανό που είχα γνωρίσει νωρίτερα σε έναν βιβλιοπωλείο. Δεν έχω κρατήσει επαφή με κανέναν από αυτούς, αλλά περάσαμε υπέροχα. 

Είναι φορές όμως που “κολλάς” με κάποια άτομα και αυτό μπορεί να καθορίσει το επόμενο ταξίδι σου. Είχα γνωρίσει μία Δανέζα στην παραλία στις Φιλιππίνες η οποία μου πρότεινε να με φιλοξενήσει στο διαμέρισμά της στην Κοπεγχάγη. Επίσης ξέρω ότι αν ποτέ πάω στο Παρίσι, ένας καναπές με περιμένει μιας και εκεί είναι ένας φίλος που γνώρισα όταν σπούδαζα στο εξωτερικό. Όσο ωραίοι και να είναι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, είναι πάντα καλύτερα όταν υπάρχει κάποιος να ξεναγήσει.

Σημείωση: Φυσικά, πρέπει να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική. Μην λες σε αγνώστους πού μένεις και πότε θα είσαι μόνος/η. Καλό είναι να ξέρεις πάντα που βρίσκονται οι φίλοι σου και να ξέρουν και αυτοί όταν είσαι έξω. 

Η αβεβαιότητα δεν είναι απαραίτητα κακή: Μην έχεις πολλές προσδοκίες ως προς τα ταξίδια. Μην ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, να είσαι πάντα ανοιχτή σε νέα πράγματα και να αποδέχεσαι τις κακές μέρες ακριβώς όπως είναι. Γιατί δεν γίνεται να μην έρθουν. Τα μακρινά ταξίδια μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις μοναξιά και να είναι εξαντλητικά. Ωστόσο, στο τέλος κάθε μέρας θα είσαι χαρούμενη που πήγες.

Το να ταξιδεύεις είναι μια υπέροχη εμπειρία. Λατρεύω να εξερευνώ καινούργια μέρη και να βρίσκομαι συνέχεια “έξω από τα νερά μου”. Πάντα κάτι καινούργιο, πάντα κάτι για να μάθεις. Το να μπορείς να ταξιδεύεις είναι τεράστιο προσόν που αξίζει κάθε θυσία. Αυτό είναι κάτι που με δίδαξε πολλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για τους γύρω μου. 

Image via Raisa Zwart Photography