Έχουμε μάθει να θαυμάζουμε το ύψος. Το έχουμε συνδυάσει με ανθρώπους μεγάλου κύρους, όπως τους πρώην αμερικανούς προέδρους Lincoln (1,93) και Obama (1,85). Αντίστοιχα, η κοινωνία μας έχει συνηθίσει στη σύνδεση του μικρού ύψους με παθητικότητα και υπακοή. Με μια αίσθηση κατωτερότητας και ανικανότητας. Το ύψος συνοδεύεται στον ανθρώπινο νου από δέος, χάρισμα και δύναμη. Αυτόματα, όταν βλέπουμε έναν ψηλό άνθρωπο, τείνουμε να τον θεωρούμε και επιτυχημένο.

“Ουάου τι ψηλός/ή” είναι μια φράση που πολλοί απο εμάς δεν θα ακούσουμε ποτέ. Παρόλα αυτά, ακόμα και οι πιο μικρόσωμοι μπορεί να διαθέτουν το ύψος στην προσωπικότητά τους, και όχι σωματικά. Τι σημαίνει λοιπόν “ψηλή” προσωπικότητα;

Μπορεί να σου έχει τύχει να δεις κάποιον στην τηλεόραση ή να μιλήσεις στο τηλέφωνο και αυτόματα να δημιουργήσεις την εικόνα ενός ψηλού ανθρώπου. Από τον τρόπο που μιλά, από την βεβαιότητα που βγάζουν τα λόγια του. Ακόμα, από τον τρόπο που στέκεται στον χώρο, το περπάτημα ή το χαμόγελό του. Είναι πολλά αυτά που κάνουν έναν άνθρωπο ψηλό.

Δεν μιλάμε φυσικά για κάποιο κληρονομικό χάρισμα. Αλλά για δύο κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συνδέεονται με αυτό το μεταφορικό ύψος. Αυτοεκτίμηση και αποφασιστικότητα.

Όταν κάποιος διαθέτει αυτά τα στοιχεία, αμέσως εμπνέει θαυμασμό και σεβασμό, όπως θα ενέπνεε και ένας από τη φύση του ψηλός άνθρωπος. Προβάλλοντας την προσωπικότητα, βγαίνουν προς τα έξω όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και “προσθέτουν” μερικούς ακόμα πόντους. Η αυτοεκτίμηση ενισχύεται όταν κάποιος είναι σίγουρος για τον εαυτό του, σκέφτεται τα κατορθώματά του αντί για τις αποτυχίες του και γνωρίζει ποιος είναι και που στέκεται. Ξέρει σε τι είναι καλός, πώς έχει πετύχει τους μέχρι τώρα στόχους του, ποιες ήταν οι δυσκολίες και πώς τις ξεπέρασε.

Όποιο και αν είναι το σωματικό σου ύψος, σημασία έχει τι προβάλλεις στον περίγυρό σου και πώς σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Είναι θαυμαστό όταν καταρρίπτονται τα στερεότυπα περί ύψους και κάθε σωματικού χαρακτηριστικού, με την υπεροχή της προσωπικότητας. Γιατί στην τελική, αυτό είναι που μετράει και προσδίδει αξία στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Featured photo: vocal.media