Όλοι έχουμε αυτόν τον φίλο -θέλω να πιστεύω πως δεν είμαστε εμείς αυτός ο φίλος- ο οποίος θα αραδιάζει τα επιτεύγματά του, τις επιτυχίες του με τέτοιο τρόπο που είναι σχεδόν αλαζονικός, με κάθε ευκαιρία.

Σε κάθε περίπτωση η δική του ζωή πρέπει να είναι πάντα στο προσκήνιο. Η δική του και μόνο!

Τι είναι το Success Bombing;

«Το Success Bombing είναι ο όρος που επινοήθηκε για την ανάγκη που έχει κάποιος να επιδεικνύει την επιτυχία του σε κάθε τομέα και κάθε του επίτευγμα», εξηγεί η συγγραφέας και σύμβουλος ψυχικής υγείας Neev Spencer.

«Είναι μια διαρκής ανάγκη που έχει αυτό το άτομο, να αισθάνεται ανώτερος από τους άλλους, βομβαρδίζοντάς τους με κάθε είδους επίτευγμα. Αυτό γεννά μια πολύ ανθυγιεινή νοοτροπία. Αν αναλογιστεί κανείς ακόμα πως τα κοινωνικά δίκτυα, δίνουν στους ανθρώπους αυτούς, έναν ατελείωτο χώρο προβολής για να καυχηθούν και να ‘’αυγατίσουν’’ τη ναρκισσιστική τους φύση, δεν είναι παράξενο που η νοοτροπία αυτή συναντάται όλο και πιο συχνά».

«Οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι δεν αναζητούν αυτήν την εξωτερική επικύρωση -ξέρουν μέσα τους ποιοι είναι και αυτό είναι που τους οδηγεί στο να γίνουν οι καλύτεροι», εξηγεί επίσης η Spencer.

Οι άνθρωποι που καυχιούνται ασταμάτητα για τον εαυτό τους συνήθως είναι και συνεπείς στα posts στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώντας ένα boost ντοπαμίνης που προέρχεται από likes, σχόλια και DM.

Ωστόσο, υπάρχει πραγματική διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που «επιδεικνύεται» στα social media και σε κάποιον που κάνει success bombing.

Αυτές οι «βόμβες επιτυχίας» είναι συχνά στιγμές αλαζονίας και αποτέλεσμα ναρκισσισμού που προέρχονται από ένα βαθύ ριζωμένο ζήτημα αυτοεκτίμησης που μπορεί να έχει το άτομο με τον εαυτό του.

Όπως λέει όμως ο τραγουδιστής Frank Ocean:

«Δούλεψε σκληρά στη σιωπή. Άσε την επιτυχία σου να κάνει τον θόρυβο.»

Άλλωστε μη ξεχνάς πως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν περνούν τη ζωή τους συλλέγοντας αναγνώριση και χειροκρότημα – αντίθετα τα χαρίζουν απλόχερα.