Ο βασιλικός πολτός είναι μια κιτρινωπό-λευκή ουσία που εκκρίνεται από τις μέλισσες για να ταΐσει τις προνύμφες και τις αναπτυσσόμενες βασίλισσες. Ονομάζεται επίσης γάλα μέλισσας, απιλάκ ή πολτός βασίλισσας. Οι άνθρωποι καταναλώνουν επίσης βασιλικό πολτό ως συμπλήρωμα διατροφής και χρησιμοποιούν βασιλικό πολτό σε τοπικές κρέμες.

Ο βασιλικός πολτός περιέχει λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, της υψηλής χοληστερόλης και των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη βασιλικού πολτού μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής και την υγιή γήρανση. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα περιορισμένα στοιχεία ότι ο βασιλικός πολτός προσφέρει οποιαδήποτε οφέλη για την υγεία όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα.

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο βασιλικός πολτός έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο βασιλικός πολτός προστίθεται συχνά σε ενυδατικές κρέμες επειδή βοηθά το δέρμα να συγκρατεί το νερό.

Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες για τον βασιλικό πολτό στην περιποίηση του δέρματος περιλαμβάνουν μόνο εργαστηριακές μελέτες. Δεδομένου ότι η ανθρώπινη έρευνα είναι περιορισμένη, δεν κατανοούμε πλήρως πώς οι ιδιότητες του βασιλικού πολτού μπορεί να ωφελήσουν την υγεία.

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Τα στοιχεία είναι περιορισμένα, αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Μια έρευνα που περιλαμβάνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, διαπίστωσε ότι ο βασιλικός πολτός μείωσε ελάχιστα το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ανεπαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο βασιλικός πολτός θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για σύντομες ή μεγάλες περιόδους.

Η έρευνα για τις επιπτώσεις του βασιλικού πολτού στο σάκχαρο του αίματος είναι επίσης αντικρουόμενη. Μια άλλη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ο βασιλικός πολτός δεν βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας ή την αιμοσφαιρίνη A1C. Η αιμοσφαιρίνη A1C είναι ένας δείκτης εξέτασης αίματος που δείχνει το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί να μειώσει την υψηλή χοληστερόλη

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η λήψη βασιλικού πολτού βοήθησε στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) και στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας).8 Ωστόσο, οι διαθέσιμες μελέτες έχουν μικροσκοπικά μεγέθη δειγμάτων και ποικίλες δόσεις βασιλικού πολτού .

Μια τρίμηνη μελέτη σε 36 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι η λήψη 150 χιλιοστόγραμμα (mg) βασιλικού πολτού ημερησίως αύξησε την HDL χοληστερόλη τους κατά 7,7% και μείωσε την LDL χοληστερόλη τους κατά 4,1% – μείωση 3% στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

Μια άλλη μελέτη 40 ατόμων με ελαφρώς υψηλή χοληστερόλη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν 3.150 mg βασιλικού πολτού καθημερινά μείωσαν την LDL και τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης σε τρεις μήνες. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η λήψη βασιλικού πολτού δεν άλλαξε τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη έρευνα για να αποδείξουμε εάν ο βασιλικός πολτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης.

Μπορεί να μειώσει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Περιορισμένη έρευνα δείχνει ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, όπως οι περισσότερες ανθρώπινες έρευνες για τον βασιλικό πολτό, οι διαθέσιμες μελέτες είναι μικρές και δεν έχουν τυποποιημένη δόση και χρονοδιάγραμμα.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εμφανίζεται συχνά μία έως δύο εβδομάδες πριν από την περίοδο και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλο και έντονες εναλλαγές της διάθεσης. Μια μελέτη που περιελάμβανε 110 φοιτήτριες βρήκε συμμετέχουσες που έλαβαν 1.000 mg βασιλικό πολτό για δύο μήνες μείωσαν τα συμπτώματά τους PMS . Οι γυναίκες στην ομάδα του βασιλικού πολτού ανέφεραν μείωση κατά 50% των συμπτωμάτων του PMS.

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται αφού κάποιος σταματήσει να έχει περίοδο. Μετά την εμμηνόπαυση, το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα και ορμόνες προγεστερόνης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως αλλαγές στη διάθεση, κολπικές λοιμώξεις και εξάψεις.

Μια μελέτη που περιελάμβανε 42 μετεμμηνοπαυσιακές Ιάπωνες διαπίστωσε ότι η λήψη 800 mg βασιλικού πολτού για 12 εβδομάδες βοήθησε στη μείωση του πόνου στην πλάτη και άγχος που συνδέεται με την εμμηνόπαυση. Η λήψη συμπληρωμάτων με βασιλικό πολτό βελτιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οσφυαλγία, οσφυαλγία και άγχος σε μετεμμηνοπαυσιακές Γιαπωνέζες.

Μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας

Ορισμένες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μάζας του όγκου και των επιπέδων ανοσολογικής απόκρισης που σχετίζονται με τον καρκίνο. Υπάρχουν επίσης περιορισμένες ενδείξεις ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων χημειοθεραπείας. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να αποδείξουμε πώς ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου.

Πιο πολλά υποσχόμενη έρευνα δείχνει ότι ο βασιλικός πολτός βοηθά στη μείωση της στοματικής βλεννογονίτιδας, μιας κοινής παρενέργειας της χημειοθεραπείας που προκαλεί πρήξιμο και ερεθισμένο στοματικό ιστό.

Μια μελέτη σε 103 ασθενείς χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν βασιλικό πολτό θεράπευσαν τη στοματική βλεννογονίτιδα τους πιο γρήγορα από την ομάδα εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, ενώ η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη, χρειαζόμαστε περισσότερες ανθρώπινες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του βασιλικού πολτού και των φαρμάκων χημειοθεραπείας.

Πώς να πάρεις το βασιλικό πολτό

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος ή να ληφθεί σε μορφή χαπιού ως κάψουλα ή μαλακό τζελ. Οι κάψουλες ή τα μαλακά τζελ περιέχουν συχνά βασιλικό πολτό με ζελατίνη, λάδι ή γλυκερίνη. Ο βασιλικός πολτός προστίθεται επίσης συχνά σε καλλυντικές ενυδατικές κρέμες και σε συμπληρώματα ανοσοποιητικής υγείας που περιέχουν βιταμίνη C και μέλι.

Τα συμπληρώματα βασιλικού πολτού μπορούν να ληφθούν με ή χωρίς φαγητό το πρωί ή το βράδυ. Ενώ η έρευνα είναι περιορισμένη, οι κλινικές

δοκιμές σε ανθρώπους συνήθως κάνουν τους συμμετέχοντες να παίρνουν βασιλικό πολτό για οκτώ εβδομάδες έως τρεις μήνες για καλύτερα αποτελέσματα.

Δοσολογία

Δεν υπάρχει τυπική δοσολογία για τα συμπληρώματα βασιλικού πολτού. Οι δόσεις βασιλικού πολτού που χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές κυμαίνονται από 150 έως 3.150 mg ημερησίως, ανάλογα με τη θεραπεία. Ωστόσο, η πιο κοινή δόση είναι 1.000 mg ημερησίως για έως και 6 μήνες.

Οι περισσότερες κάψουλες βασιλικού πολτού ή οι κατασκευαστές μαλακών γέλης συνιστούν τη λήψη ενός έως δύο χαπιών των 1.000 mg καθημερινά, με νερό. Οι άνθρωποι παίρνουν συχνά 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο βασιλικό πολτό – με ή χωρίς φαγητό – έως και δύο φορές την ημέρα. Αυτή η δόση είναι συνήθως κοντά ή λίγο πάνω από 1.000 χιλιοστόγραμμα.

Είναι ασφαλής ο βασιλικός πολτός;

Ο βασιλικός πολτός θεωρείται συνήθως ασφαλής όταν καταπίνεται ή εφαρμόζεται τοπικά σε καλλυντικές κρέμες. Ωστόσο, ο βασιλικός πολτός δεν συνιστάται για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Επίσης δεν συνιστάται για χρήση σε παιδιά.

Άτομα αλλεργικά στο μέλι και τα τσιμπήματα μέλισσας θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τον βασιλικό πολτό. Ο βασιλικός πολτός έχει παρόμοιες αλλεργικές ουσίες που βρίσκονται στο δηλητήριο της μέλισσας και στο μέλι που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Επιπλέον, οι σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις στον βασιλικό πολτό είναι πιο συχνές σε άτομα με ατοπικές ασθένειες, καταστάσεις που σχετίζονται με υπερδραστική ανοσολογική απόκριση όπως το άσθμα και το έκζεμα.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη θεραπεία διαφορετικών καταστάσεων υγείας. Τα φάρμακα που πρέπει να αποφεύγετε να αναμιγνύετε με βασιλικό πολτό περιλαμβάνουν:

Αντιπηκτικά. Η λήψη βασιλικού πολτού με αραιωτικά αίματος όπως η κουμαδίνη (βαρφαρίνη) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σας.

Ορμονική θεραπεία. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της DHEA-S—μιας ορμόνης που βοηθά στην παραγωγή τεστοστερόνης και οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να αλλάξει την αποτελεσματικότητα διαφορετικών ορμονικών θεραπειών που λειτουργούν για τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων ή τεστοστερόνης.

Φάρμακα για τον διαβήτη. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τον διαβήτη και να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορεί να μειώσει υπερβολικά το σάκχαρο στο αίμα – οδηγώντας σε υπογλυκαιμία.

Τι να ψάξω

Μπορείς να βρεις συμπληρώματα βασιλικού πολτού στο διαδίκτυο ή σε φαρμακεία, καταστήματα συμπληρωμάτων και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Η επιλογή ενός συμπληρώματος ποιότητας με πιστοποιημένες δοκιμές τρίτων είναι απαραίτητη όταν επιλέγεις ένα συμπλήρωμα βασιλικού πολτού.

Ο περισσότερος βασιλικός πολτός προέρχεται από την Κίνα, η οποία έχει τα δικά της εθνικά πρότυπα για την ποιότητα του βασιλικού πολτού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα ποιότητας για τον βασιλικό πολτό. Δεδομένου ότι ο βασιλικός πολτός είναι συμπλήρωμα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να επαληθεύει τους ισχυρισμούς χρήσης ή τα συστατικά του. Ως αποτέλεσμα, τα συμπληρώματα βασιλικού πολτού δεν ρυθμίζονται καλά και η ποιότητα, τα συστατικά και οι δόσεις των συμπληρωμάτων βασιλικού πολτού μπορεί να ποικίλλουν.

Μπορείς να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα βασιλικού πολτού

Τα αποτελέσματα της λήψης υπερβολικής ποσότητας βασιλικού πολτού δεν είναι καλά κατανοητά. Ωστόσο, η έρευνα έχει βρει ότι η λήψη βασιλικού πολτού δεν προκαλεί ηπατοτοξικότητα ή τραυματισμό στο ήπαρ.

Η λήψη 4.800 mg ημερησίως για ένα χρόνο έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς επιπλοκές. Αυτό είναι περισσότερο από τέσσερις φορές τη χαμηλότερη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 1.000 mg.

Παρενέργειες Βασιλικού Πολτού

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα εμφανίσουν παρενέργειες όταν παίρνουν βασιλικό πολτό. Ωστόσο, η κατανάλωση βασιλικού πολτού μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως:

· Κοιλιακό άλγος

· Στομαχικές διαταραχές

· Αιματηρά κόπρανα

· Βήχας

· Εξάνθημα

Άτομα που είναι αλλεργικά στον βασιλικό πολτό, έχουν άσθμα ή έχουν αλλεργίες από μέλι ή τσίμπημα μέλισσας μπορεί επίσης να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στον βασιλικό πολτό μπορεί να είναι σοβαρές και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Τα σημάδια μιας αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν:

· Κνησμός

· Κνίδωση

· Ερυθρότητα του δέρματος

· Πρήξιμο του λαιμού

· Συριγμός

· Δυσκολία στην αναπνοή

· Σφίξιμο στο στήθος

Μια γρήγορη ανασκόπηση

Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία που εκκρίνεται από τις μέλισσες με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το πώς ο βασιλικός πολτός ωφελεί πραγματικά την ανθρώπινη υγεία δεν είναι καλά κατανοητό. Μικρές ανθρώπινες μελέτες έχουν βρει ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα, των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.

Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη ποιοτική έρευνα για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα οφέλη. Ωστόσο, η λήψη 1.000 mg βασιλικού πολτού ημερησίως είναι πιθανότατα ασφαλής εάν δεν έχεις άσθμα ή αλλεργίες.