Αν και οι δίαιτες που εμφανίζονται κατά καιρούς μπορεί να έχουν κάνει μία στροφή προς το καλύτερο, δηλαδή αφορούν περισσότερο την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών πέρα από την απώλεια βάρους, οι αυστηρές – περιοριστικές δίαιτες δεν αποτελούν εντελώς παρελθόν.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κετογόνος δίαιτα, με μία εξωφρενική δημοτικότητα, η οποία αναζωπυρώθηκε σε μία νέα εκδοχή που ονομάζεται στρατιωτική διατροφή (military diet). Πρόκειται όμως για μία λύση γρήγορης απώλειας βάρους ή πρόκειται απλά για άλλη μία περιοριστική και ανθυγιεινή δίαιτα με αποτελέσματα που δεν έχουν διάρκεια;

Αν και το όνομα της είναι “στρατιωτική”, η συγκεκριμένη δίαιτα δεν έχει κάποια σχέση με το στρατιωτικό πρότυπο. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σχετικά υποθερμιδικό πλάνο τριών ημερών, σύμφωνα με το οποίο τα άτομα που την ακολουθούν συστήνεται να προσλαμβάνουν ημερησίως περίπου 1400 θερμίδες την πρώτη ημέρα, 1200 θερμίδες τη δεύτερη ημέρα και 1100 την τρίτη ημέρα.

Τα τρόφιμα του πλάνου είναι υποτίθεται «χημικά εν αρμονία» και δουλεύουν μαζί ώστε να προάγουν την γρήγορη απώλεια βάρους. Τα αποδεκτά για τη δίαιτα αυτή τρόφιμα δεν είναι αυτά που έχεις στο μυαλό σου σαν «διαιτητικά», αλλά τροφές όπως hot dogs, τοστ, παγωτό. Τα μόνα ροφήματα που επιτρέπονται είναι το νερό, τσάι και βότανα. Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ την πρώτη μέρα, αλλά, το αλκοόλ, η ζάχαρη, η κρέμα και τα τεχνητά γλυκαντικά είναι εκτός προγράμματος, που σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο στέβια στον καφέ σου (αν χρειαστεί).

Πόσο υγιεινή είναι;

Περιορίζοντας την ημερήσια πρόσληψη σε φρούτα και λαχανικά, σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται οι επαρκείς ποσότητες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Α, κάλιο και φυτοθρεπτικά συστατικά, που χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση.

Σε γενικές γραμμές θερμιδικά και από θρεπτικής άποψης είναι επαρκείς οι ποσότητες για να επιβιώσει ένας οργανισμός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες για να παραμείνει υγιής.

Έχει αποτέλεσμα;

Φυσικά και θα χάσεις κάποια κιλά με τη συγκεκριμένη δίαιτα, αν είχες συνηθίσει να τρέφεσαι με παραπάνω θερμίδες την ημέρα. Ωστόσο, μόλις σταματήσεις τη δίαιτα και ξεκινήσεις να τρως πάλι φυσιολογικά, το χαμένο βάρος επανέρχεται, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο.

Συμπερασματικά, η στρατιωτική δίαιτα είναι μία ακόμα βραχυπρόθεσμη δίαιτα. Οποιαδήποτε μείωση βάρους προκύψει, θα είναι απώλεια νερού, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη κι απώλεια μυϊκής μάζας λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα πλάνο χαμηλών θερμίδων.

Όπως όλες οι αυστηρές και περιοριστικές δίαιτες, η στρατιωτική δίαιτα έχει ως στόχο ένα βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα και όχι να διδάξει σωστές διατροφικές συνήθειες που μπορούν να διατηρηθούν δια βίου για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.


https://www.facebook.com/dietliciousgr/ | https://www.instagram.com/dietlicious.gr/

featured image: The Zoe Report