Αν έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να λέει: “Σήμερα, δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα, αυτός ο καιρός μου φέρνει κακή διάθεση”, μπορεί να μην ήταν απλώς ένα τυχαίο γεγονός. Θα μπορούσε να είναι ένα σαφές σημάδι μιας κατάστασης που είναι γνωστή ως μετεωρολογική διαταραχή ή μετεωροπάθεια.

 Το να επηρεάζεται κανείς από αυτό δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογική και διανοητική του ευεξία αλλά και τη φυσιολογική του υγεία. Υπολογίζεται ότι το 25% των ανθρώπων βιώνει αυτή την κατάσταση. Αν έχεις παρατηρήσει ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή σου ή ήπιους μυϊκούς πόνους με την έναρξη της φθινοπωρινής ή χειμερινής περιόδου, αυτό το άρθρο είναι για εσένα.

Συχνά, τα φάρμακα μπορεί να μην είναι η καταλληλότερη απάντηση για την αντιμετώπιση αυτών των μεταβολών. Διάφορες δραστηριότητες, ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές, από τον αθλητισμό μέχρι και την αυτοφροντίδα.

Μακιγιάζ και φροντίδα δέρματος

Πολλοί δημιουργοί και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση με το μακιγιάζ και την περιποίηση του δέρματος τους, βοηθά να αντιμετωπίσουν καλύτερα την θλιβερή κρύα εποχή. Δραστηριότητες όπως η εφαρμογή μακιγιάζ και η φροντίδα του δέρματός σου, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και στρες, βελτιώνοντας τη συνολική σου διάθεση. Ο TikToker Gio0ele αποκάλυψε το μυστικό του για την καταπολέμηση αυτής της κατάστασης: μια λεπτομερή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος.

Είναι ενδιαφέρον ότι ανέφερε επίσης μια διαφορετική προοπτική: κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν χαρά και ολοκλήρωση, το χειμώνα. Αν πάσχεις από μετεωροπάθεια, μπορεί να σου φαίνεται ακατανόητο, αλλά ποιος λέει ότι χρειάζεσαι τον ήλιο και τη θάλασσα για να είσαι ευτυχισμέν@; Πολλοί προτιμούν τις βροχερές μέρες από τις ηλιόλουστες. Ο γκρίζος ουρανός, μια ζεστή κουβέρτα, ζεστή σοκολάτα, οι κουκούλες και οι τηλεοπτικές σειρές, είναι αγαπημένοι συνδυασμοί για όσους αντιπαθούν το καλοκαίρι και τη ζέστη του – ένα είδος αντίστροφης μετεωροπάθειας.

Scrap-booking και Journaling

Η ηρεμία και η γαλήνη είναι το κλειδί για την επιτυχή προσαρμογή στις εποχιακές αλλαγές. Για να διατηρήσεις τα νεύρα σου σταθερά, ειδικά τις βροχερές μέρες, μπορείς να κάνεις δύο δραστηριότητες: η μία πιο δημιουργική και η άλλη πιο δομημένη. Ας ξεκινήσουμε με το scrapbooking, μια διασκεδαστική do-it-yourself πρακτική για να καταγράφεις πολύτιμες αναμνήσεις, να κρατάς αναμνηστικά και να διατηρείς ενθύμια όπως εισιτήρια ταξιδιών, εισιτήρια συναυλιών, παλιές φωτογραφίες και polaroids.

Παρά τον ψηφιακό και γρήγορο κόσμο, η δημιουργία ενός εξατομικευμένου λευκώματος παραμένει ένας δημοφιλής τρόπος για να διατηρήσουμε τις αναμνήσεις μας. Μια άλλη επιλογή για την καλύτερη διαχείριση της ημέρας σου, είναι ένα bullet journal. Δεν είναι μόνο για να γράφεις ή να σχεδιάζεις- αντί για κενές και γραμμωμένες σελίδες, ένα bullet journal περιέχει τμήματα για καθημερινές εργασίες, ραντεβού και προσωπικούς στόχους. Είναι χρήσιμο για την τήρηση ημερολογίου, την καταγραφή σκέψεων, την παρακολούθηση τόσο της φυσιολογικής όσο και της ψυχικής υγείας και την καταγραφή των αλλαγών στη ζωή σου. Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα προσυμπληρωμένο ημερολόγιο που περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενότητες και λίστες.

Δραστηριότητες με φίλους

Μοιράζεσαι τα πάντα με τους καλύτερους φίλους σου; Μπορεί επίσης να βιώνουν μετεωροπάθεια και να γίνουν σύμμαχοί σου εναντίον της. Η ενασχόληση με δραστηριότητες μαζί τους, είναι συχνά πιο ικανοποιητική και ευχάριστη από το να αντιμετωπίζεις νέες προκλήσεις μόν@ σου. Ποιες είναι οι καλύτερες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με φίλους τις μουντές μέρες; Εκτός από το μαγείρεμα περίτεχνων (και ζεστών) πιάτων και τα επιτραπέζια παιχνίδια, πολλοί χρήστες του TikTok απολαμβάνουν τη διακόσμηση αντικειμένων.

Για παράδειγμα, οι δημιουργοί Emily Pallini και Alessia Lanza διακόσμησαν στο χέρι κεριά με χρώματα, περνώντας ένα απόγευμα διαφορετικά από ότι συνήθως. Ένα κερί μπορεί να προσαρμοστεί με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας καλούπια, δοχεία και αρώματα για να δημιουργήσεις ένα μοναδικό και προσωπικό αντικείμενο. Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προτιμούν να ζωγραφίζουν κεραμικά, να διαβάζουν κάρτες ταρώ ή να δημιουργούν τασάκια από πηλό! Έχεις κάποιο μυστικό τελετουργικό που κάνεις με τους φίλους σου τις ελεύθερες μέρες;

Οι εποχές ευτυχώς αλλάζουν

Έχεις βιώσει ποτέ μετεωροπάθεια; Το ιδιαίτερο της υπόθεσης, είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη. Κάποιοι προτιμούν το χειμώνα με τις ζεστές αποχρώσεις, το τρίξιμο των ξύλων στο τζάκι και τη χαλαρωτική ζεστασιά μιας κουβέρτας, ενώ άλλοι ονειρεύονται τη θάλασσα και το σερφ ακόμα και κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου δείπνου. Κάποιοι ρομαντικοποιούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα, νιώθοντας σαν να βρίσκονται στην ταινία “A Rainy Day in New York”, ενώ άλλοι επιθυμούν να είναι σαν τον Chalamet μόνο στις σκηνές της παραλίας του “Call Me by Your Name”. Το σημαντικό είναι να διασφαλίσεις ότι αυτό το σύνδρομο δεν θα σε κυριεύσει και θα παραμείνεις επικεντρωμέν@ στους στόχους σου.