Αν σου έλεγε κάποιος πως το να περιορίσεις τη θερμιδική πρόσληψη για μερικές παραπάνω ώρες την ημέρα, μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους, τη μείωση φλεγμονής και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, θα το δοκίμαζες; Αν και είναι σύνηθες για τους περισσότερους να τρώνε κάποιο γεύμα μόλις ξυπνάνε και να απολαμβάνουν ένα μπολ με δημητριακά αργά το βράδυ, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία (intermittent fasting), το trend στη δίαιτα που περιορίζει την πρόσληψη τροφής για 8 ώρες μπορεί να έχει οφέλη στην υγεία.

Πως δουλεύει;

Αν κοιμάσαι έξι με εννέα ώρες το βράδυ και αυτό ακολουθείται από ένα πρωινό γεύμα, τότε έχεις ουσιαστικά κάνει μία διαλείπουσα νηστεία. Τυπικά, τα άτομα που ακολουθούν ένα τέτοιο διατροφικό πρότυπο, δεν τρώνε για περίπου 8 με 24 ώρες και μετά «σπάνε» τη νηστεία με ένα γεύμα. Το πρώτο γεύμα δεν είναι απαραίτητο να είναι πρωινό ή γενικά το πρωί, αλλά εξαρτάται από το άτομο και από τη μέθοδο που ακολουθεί.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί;

Ο μεγαλύτερος περιορισμός είναι σε αυτό που βασίζεται η διαλείπουσα νηστεία, ο περιορισμός όλων των φαγητών και ροφημάτων κατά τη διάρκεια της νηστείας. Κατά τα άλλα, όπως και σε κάθε άλλη δίαιτα, υπάρχουν τόσα πολλά πρότυπα που μπορείς να ακολουθήσεις. Κάποιες δημοφιλείς μέθοδοι περιλαμβάνουν την κατανάλωση όλων των γευμάτων μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο 6 με 8 ωρών και νηστεία για το υπόλοιπο της ημέρας, ενώ άλλες υπάρχει η «ελευθερία» για 12 ώρες και μειώνονται οι θερμίδες στις 500 ημερησίως μία με δύο ημέρες την εβδομάδα. Το κλειδί είναι να βρεις τι δουλεύει καλύτερα στη δική σου περίπτωση.

Ποια είναι τα οφέλη;

Για τα περισσότερα άτομα την ακολουθούν με στόχο την απώλεια βάρους και την καύση λίπους. η πιο δημοφιλής χρονική περίοδος νηστείας είναι για 16 με 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα χρησιμοποιεί λίπος σαν κύρια πηγή ενέργειας αντί για γλυκόζη. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι τα οφέλη είναι η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, ιδίως στην μείωση της ολικής χοληστερόλης, αλλά και την μείωση της φλεγμονής.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Σίγουρα η δεν είναι κατάλληλη για όλους, ιδίως για εκείνους που έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Επίσης, συστήνεται η αποφυγή της από τις εγκύους, στις θηλάζουσες ή τις γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν. Υπάρχει ακόμα κίνδυνος για τα άτομα που χρειάζονται περισσότερες θερμίδες λόγω θρεπτικών ελλείψεων. Καλό θα ήταν πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις μία τέτοια δίαιτα να συμβουλευτείς έναν διαιτολόγο ώστε να μπορεί να σε κατευθύνει σωστά και με ασφάλεια.

Πως θα καταπολεμήσεις το αίσθημα της πείνας;

Ένα κόλπο είναι να κάνεις την διαλείπουσα νηστεία τις ώρες που κοιμάσαι. Για να επεκτείνεις τη νηστεία πέρα από τις ώρες που κοιμάσαι, προσπάθησε να καταναλώσεις το πρώτο γεύμα 3 με 4 ώρες μετά την ώρα που θα ξυπνήσεις ή πριν πας για ύπνο, δίνοντάς σου το περιθώριο των 8 ωρών να φας κανονικά, εκτιμώντας ότι κοιμάσαι περίπου 8 ώρες. Και σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η συνάντηση με διαιτολόγο για να σου δώσει ασφαλείς και εξατομικευμένες κατευθυντήριες οδηγίες.

Δες ακόμα6 πράγματα που δεν σου λένε πριν κάνεις πρώτη φορά δίαιτα

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured photo: homeandbath.zibmak.net