Μία από τις πιο γνωστές λιχουδιές της πόλης μας, εδώ στα Χανιά, είναι η σφακιανή πίτα.

Τουρίστες και ντόπιοι τις απολαμβάνουμε σε πολλά εστιατόρια και καφέ της πόλης. Υπάρχουν και κατεψυγμένες από κάποια εργαστήρια. Κάποιοι, ακόμα πιο τυχεροί, τις απολαμβάνουν φρέσκες από τα χέρια κάποιας επιδέξιας νοικοκυράς Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά ούτε το πιο δύσκολο.

Τι θα χρειαστείς: 

για περίπου 8 πίτες

250 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

125 γρ νερό

40 ml ελαιόλαδο

15 ml τσικουδιά (ή νερό με μερικές σταγόνες λεμόνι)

λίγο αλάτι

400 γρ μυζήθρα μέλι

Πώς θα το φτιάξεις:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη είτε σε μίξερ με γάντζο ή με τα χέρια. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία λεία και ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη, να ξεκουραστεί για 30′. Σουρώνουμε τη μυζήθρα σε πανί, να φύγει όσο γίνεται περισσότερο υγρό και σχηματίζουμε μπαλάκια 50γρ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια περίπου 50γρ και κάνουμε μπαλάκια.

Θέλουμε ίσες ποσότητες ζύμη/μυζήθρα. Ανοίγουμε ένα ζυμαράκι σε δίσκο, τόσο ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε μέσα τη μυζήθρα. Δεν χρειάζεται πλάστης, το κάνουμε με την παλάμη μας. Στη συνέχεια τοποθετούμε στην παλάμη μας τη ζύμη και πάνω της την μυζήθρα. Κλείνουμε σαν πουγκί, ώστε να μην μείνει άνοιγμα. Φέρνουμε μερικούς κύκλους πάνω στον πάγκο, με το πουγκί στην χούφτα μας, ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη σφαίρα.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μπαλάκια.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με έναν λεπτό αλευρωμένο πλάστη την πίτα διαμέτρου περίπου 20εκ ή/και πάχους 4χλ. Μετά από κάθε κίνηση του πλάστη, μπρος πίσω, γυρίζουμε την πίτα κατά 90° για να διατηρηθεί το κυκλικό σχήμα της. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Στην αρχή ζεσταίνουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε. Θα γεμίσει αέρα όσο ψήνεται. Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Χρειάζεται περίπου 3′ ψήσιμο από την μία πλευρά και άλλα 1-2′ από την άλλη.

Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες. Σερβίρουμε ζεστές με μέλι.