Η THEIA LAB είχε τη βάση της  σε μια μικρή boutique στην Ιπποκράτους. «Πολλά και διάφορα δημιουργικά συνέβαιναν στο εργαστήριο. Τόσα πολλά που αρχίσαμε να νιώθουμε έντονα την έλλειψη χώρου» λέει η Θεοδώρα, ιδιοκτήτρια και ιδρύτρια του εργαστηρίου. Για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να μετακομίσει ακριβώς εδώ!

1

Εκεί που συναντιούνται η Θερμοπυλών με την Παραμυθιάς, κάπου μέσα στο Μεταξουργείο το κουκλόσπιτο ξεχωρίζει σαν λευκή πινελιά στην γκρίζα πόλη.

Το νεοκλασικό αυτό κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο στις αρχές του 21ου . Το 2008 ανακαινίστηκε προκειμένου να φιλοξενήσει στους χώρους του το… εργαστήρι του Theia Lab !

Γιατί όμως THEIA LAB;

Το μεράκι, η αφοσίωση, η αγάπη για τη ραφή στο χέρι με τόση λεπτομέρεια: όλα χαρακτηριστικά εκείνων των αξέχαστων θείων της τυπικής ελληνικής οικογένειας.

2

ΤΗΕ STORY

To ισόγειο φιλοξένησε κάποτε έναν οίκο ανοχής. Αργότερα – όπως φανέρωσαν τα βαρέλια κρασιού στο υπόγειο λειτούργησε ως καφενείο.

Αργότερα το κτίριο πέρασε στα χέρια ενός ξυλουργού που άφησε στο σπίτι κληρονομιά  την ξύλινη σκάλα που οδηγεί στον πάνω και κάτω όροφο.

ΤΗΕ COLOURs

Το χρώμα του εξωτερικά λευκό (πάλλευκο θα έλεγα) για να αντιτίθεται στο μονότονο γκρίζο της υπόλοιπης περιοχής. Αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτρια πολύ γρήγορα συμφώνησαν στην επιλογή του.

Να είστε βέβαιοι πως όσο εύκολα συμφώνησαν για το λευκό στο εξωτερικό, άλλο τόσο διαφώνησαν για το τριανταφυλλί χρώμα των κουφωμάτων στο εσωτερικό. Και, όμως, το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή της Θεοδώρας.

«Τριανταφυλλί, λοιπόν, για το πάθος και απαλή απόχρωση στο δάπεδο για να ηρεμούμε», όπως ανέφερε η ίδια.

3

ΤΗΕ GROUNDFLOOR | the store

Το ισόγειο φιλοξενεί πια τον χώρο του καταστήματος και τις δημιουργίες του εργαστηρίου.

Στο ρομαντικό του καθιστικό μπορεί κανείς να συζητήσει και να παραγγείλει ό,τι καλοφτιαγμένο και χειροποίητο λαχταρά να φορέσει.

Το δάπεδο ξύλινο και ζεστό, διακόπτεται σε αρκετά σημεία από γυαλί .

Στόχος:  η άμεση επαφή με το ατελιέ που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Διατηρητέο δεν είναι μονάχα το κτίριο, αλλά και τα έπιπλά του ! «Εκτός από μια καρέκλα, όλα όσα βρίσκονται εδώ μέσα είναι ευρήματα.. σκουπιδιών!»  Αληθινοί θησαυροί που βρέθηκαν πεταμένοι στα σκουπίδια σε γειτονιές των Εξαρχείων και όχι μόνο.

THE BASEMENT | atelier

Το ατελιέ. Ο χώρος που τα πατρόν  κόβονται με προσοχή και τα υφάσματα ράβονται με συνέπεια και αγάπη.

Ευρύχωρο, φωτεινό, έτοιμο για κάθε νέα δημιουργία. Πολύ μεγαλύτερο και περισσότερο φιλόξενο από το προηγούμενο στην Ιπποκράτους.

«Τα υφάσματα εδώ δεν μας απειλούν. Έχουν βρει εκείνα τη θέση τους και εμείς τη δική μας»

4

6

ΤΗΕ FLOOR |the workshop 

Ο όροφος αυτός σημαίνει δράση, σημαίνει workshop, μαθήματα και συζητήσεις περί μοδιστρικής και ραπτικής.

Ο χώρος, ενιαίος, ευχάριστος και φωτεινός δεν θυμίζει σε τίποτα τον κατακερματισμένο κτίριο που υπήρχε πριν. «Όλοι οι ενδιάμεσοι τοίχοι έπεσαν για να έρθουμε πιο κοντά», όπως λέει η Θεοδώρα, « και η σκεπή αποκαλύφθηκε και αναδείχθηκε γιατί είμαστε ρομαντικοί» συμπληρώνει .

Η στέγη (για την ασφάλεια όλων) κατασκευάστηκε από την αρχή, πολύ κοντά όμως στο αρχικό της σχέδιο. Φυσικά, αφαιρέθηκε η ψευδοροφή που προϋπήρχε και την έκρυβε.

«Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις στο Theia lab απέκτησαν τον αέρα που χρειάζονταν.»

Οι παρεμβάσεις των αρχιτεκτόνων λιτές και διακριτικές, μοιάζουν με λευκό φόντο που αναδεικνύει με την απλότητά του ό,τι καινούριο και χειροποίητο ήθελε η Θεοδώρα να προσθέσει.

Απλές γραμμές σε πάγκους και ράφια, αναδεικνύονται από πολύχρωμες κλωστές, κουβαρίστρες, και κεντήματα κάθε λογής.

5

Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη σελίδα της THEIA: http://www.theialab.com/

To Κουκλόσπιτο, Θερμοπυλών 59 & Παραμυθιάς 2