Πρέπει να το παραδεχθείς. Αν το μόνο που βλέπεις από το παράθυρό σου είναι ένας χώρος στάθμευσης, δεν το λες και την πιο εντυπωσιακή θέα στον κόσμο. Ακόμη και αν ζεις σε ένα μέρος που πραγματικά αγαπάς. Θα το έλεγες και λίγο καταθλιπτικό. Αλλά αν είσαι αρκετά τυχερός, ώστε κοιτάζοντας έξω να βλέπεις τη θάλασσα ή μια λίμνη, ίσως να μπορείς να επιβεβαιώσεις το εξής: Η ζωή κοντά στο νερό είναι καλή για σένα. Κάτι απολύτως αληθινό, αφού υπάρχει νέα έρευνα, για να το υποστηρίξει.

Σύμφωνα μελέτη με του Πανεπιστημίου του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει σύνδεση μεταξύ των επισκέψεων σε μέρη κοντά στο νερό και στον χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, για όσους αποφασίζουν να περνούν με αυτόν τον τρόπο τον ελεύθερο χρόνο τους. 

Σε μια συναρπαστική νέα μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό υγείας Health & Place, διαπιστώθηκε η σχέση του χρόνου κοντά σε “μπλε χώρους” με την καλή υγεία. Σημεία δηλαδή όπως παραλίες, λίμνες, πισίνες, κτλ.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν έρευνα σε 1.000 άτομα στο Χονγκ Κονγκ, το 80% των οποίων ήταν άνω των 50 ετών. Τους ρώτησαν για τη συνολική τους υγεία και συναισθηματική ευεξία. Καθώς και το χρονικό διάστημα που περνούν κοντά σε spots κοντά στο νερό ή «μπλε χώρους». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χρόνος που περνούσαν αυτοί οι άνθρωποι κοντά στο νερό, σχετιζόταν με καλύτερη υγεία. Ενώ όσοι τα επισκέπτονταν τακτικά ανέφεραν γενικότερη ευημερία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα λιμάνια, οι παραλίες και οι άλλοι φυσικοί μπλε χώροι θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς πόρους δημόσιας υγείας. Τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους.

Η ζωή σε μια κοντινή απόσταση από ένα σώμα νερού σήμαινε ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο πιθανό να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους εκεί. Και έτσι να αισθάνονται τα οφέλη ακόμη περισσότερο.

Τέλος, ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται αυτούς τους χώρους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους μπορούν να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο. Όταν ταυτόχρονα συμμετέχουν σε δραστηριότητες υψηλής έντασης ενώ είναι εκεί.

Με άλλα λόγια, εάν αποφασίσεις να πας για τρέξιμο στην παραλία, ίσως παρατηρήσεις μια σημαντική συναισθηματική τόνωση.

Το να βρίσκεσαι, λοιπόν, κοντά στον ωκεανό, σε μια λίμνη, ίσως και μόνο σε μια πισίνα, είναι πολύ ωφέλιμο για σένα. Σαφώς, δεν είναι η πρώτη φορά που το νερό έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας. Τόσο από την άποψη θέας, όσο και εγγύτητας σε αυτό. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Health & Place το 2012, με συμμετοχή πάνω 48 εκατομμύρια Άγγλων, έδειξε το εξής: Όσοι κατοικούν κοντά στην ακτή μιας περιοχής, τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία. Σε σχέση με όσους ζουν στην ενδοχώρα, ανεξαρτήτως της ηλικίας, του φύλου, ακόμη και των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.

Μήπως, τώρα θέλεις να ετοιμάσεις τις βαλίτσες για οπουδήποτε έχει τουλάχιστον μια λίμνη κοντά;

Δες ακόμα:

Η θάλασσα μέσα μας

4 μύθοι για την ψυχική υγεία που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


featured image: Unsplash|Evi Radauscher