Το texting έχει γίνει ο πρωταρχικός τρόπος επικοινωνίας ειδικά για τους millenials. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τα διάφορα applications που χρησιμοποιούμε έχουν κάνει την επικοινωνία μας πολύ πιο άμεση και γρήγορη.

Έτσι, τα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν γίνει το βασικό μέσο επικοινωνίας αντικαθιστώντας έτσι video calls, τηλεφωνήματα ή ακόμα και τις συναντήσεις.

Το texting κάνει πολύ εύκολο το να ξεκινήσεις μία συζήτηση

Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως το texting είναι ένας ελλιπής τρόπος επικοινωνίας αφού μέσω αυτού είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούμε τα συναισθήματα των συνομιλητών μας. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται ένα κενό το οποίο είναι αδύνατο να καλύψουμε χρησιμοποιώντας μόνο τα γραπτά μηνύματα.

Η κατ’ επανάληψη χρήση τέτοιων μέσων αναπόφευκτα οδηγεί σε προστριβές και παρεξηγήσεις. Σε όλους έχει τύχει να διαβάσουμε ένα μήνυμα και να μην καταλάβουμε σωστά τον τόνο του μηνύματος. Αν το πάμε αυτό ένα βήμα παραπέρα αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να καταλήξει και σε αποξένωση των ανθρώπων. Σίγουρα όχι από ένα μεμονωμένο μήνυμα, αλλά από τη συνεχή απόσταση που υπάρχει στην επικοινωνία.

Το detox από το texting

Όταν όλη σου η προσοχή στρέφεται στα μηνύματα δεν ζεις το παρόν σου. Έτσι δεν παρατηρείς όλα τα όμορφα πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν γύρω σου εκείνη τη στιγμή και χάνεις την επαφή με το φυσικό σου περιβάλλον. Ωστόσο, το να έχεις επίγνωση του παρόντος είναι άκρως σημαντικό για την ψυχική σου υγεία.

Αφήνοντας λίγο πίσω σου την αυξημένη συνδεσιμότητα με τον ηλεκτρονικό κόσμο θα δεις ότι υπάρχουν πιο ουσιαστικά οφέλη. Για αρχή θα έρθεις πιο κοντά σε εσένα και θα αισθανθείς πιο γεμάτη μόνο και μόνο από αυτό. Μην επιτρέπεις στο κινητό σου να κλέβει τον χρόνο που θα έπρεπε να αφιερώνεις στον εαυτό σου.

Ακόμα, ξεκίνα να λες περισσότερα πράγματα από κοντά ή έστω από το τηλέφωνο παρά από μηνύματα. Θα δεις πως αυτόματα θα ανεβαίνει η διάθεση σου μόνο και μόνο επειδή ακούς τη φωνή ενός φίλου. Το να αφήσεις το texting σε δεύτερη μοίρα θα σε βοηθήσει να εκτιμήσεις τις σχέσεις σου και να είσαι πιο προσεκτική στο τι και πως το λες.

Πως θα το πετύχεις

Μπορείς να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς τα ηλεκτρονικά μηνύματα μόνο για να κανονίσεις να βρεθείς από κοντά με τον συνομιλητή σου. Περιόρισε το texting όσο μπορείς και κράτα αυτά που έχεις να πεις μέχρι βρεθείτε. Η επικοινωνία σας θα γίνει πολύ πιο ουσιαστική απ’ ότι θα ήταν μέσω μίας οθόνης.

Ακόμα, επειδή η χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στη σχέση σου καλό θα ήταν να θέσεις κάποια όρια μαζί με τον σύντροφο σου. Αυτά μπορεί να αφορούν τον χρόνο που θα αφιερώνεται στα κινητά σας τις ώρες που θα είστε μαζί. Έτσι θα έχετε περισσότερο χρόνο ο ένας για τον άλλον. Άλλωστε σε κανέναν δεν αρέσει να έχει έναν σύντροφο που κάθεται όλη την ώρα στο κινητό του.

Δες ένα τέτοιο detox σαν μία πρόσκληση για να βελτιώσεις την ποιότητα των σχέσεων που έχεις στη ζωή σου. Αυτόματα θα βελτιώσεις τη ζωή σου σε πολλά επίπεδα.

Featured photo: www.unsplash.com