Αρχικά τι ορίζεται ως απόφαση;

Η απόφαση ως έννοια σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνεις μια επιλογή το επόμενο λεπτό, την επόμενη ημέρα ή για το υπόλοιπο της ζωής σου. Αγχώθηκες λίγο; Εάν ναι, μάλλον ανήκεις στους σχετικά αναποφάσιστους αυτού του κόσμου ή σε εκείνους που δίνουν μεγάλη σημασία, χώρο αλλά και χρόνο για να μπορέσουν να πάρουν την επόμενη τους σημαντική ή και ασήμαντη απόφαση.

Απόφαση είναι λοιπόν το να διαλέγεις το πιο απλό έως το πιο σύνθετο. Από το τι θα επιλέξεις να φας την επόμενη ημέρα μέχρι το εάν αισθάνεσαι ότι θέλεις στο μέλλον να κάνεις την δική σου οικογένεια ή όχι. Απόφαση. Μια λέξη τόσο δυναμική και ταυτοχρόνως τόσο τρομακτική όταν τα σχέδια σου δεν φαίνονται να πάνε όπως τα έχεις ονειρευτεί στο μυαλό σου.

Τι είναι τελικά μία απόφαση;

Πως την παίρνουμε και πώς ξέρουμε ότι είναι η σωστή; Αν επηρεάζουν κι άλλους ανθρώπους, τότε τι κάνουμε; Πόσο χρόνο θελουμε για να αποφασίσουμε; Μήνες, μέρες, χρόνια ή μήπως τελικά η καλύτερη λύση είναι να πάρουμε μια απόφαση μέσα σε δευτερόλεπτα; Ποιοι είναι οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίζουμε συνήθως; Ποιον άνθρωπο σκεφτόμαστε κάθε φορά που νιώθουμε πως πρέπει να πάρουμε μια απόφαση; Γιατί τα «θέλω» μας αναφορικά με τις αποφάσεις μας, μοιάζουν να είναι χιλιόμετρα μακρυά από τα «πρέπει» μας;

Σε πνιγεί αυτό το «κάτι»

Και αυτό το κάτι έχει βαπτιστεί με το όνομα «απόφαση». Μάλιστα έχεις φτάσει στο σημείο να εγκλωβίζεσαι μέσα σε αυτή την απόφαση που σχεδόν πήρες αλλά ουδέποτε έβαλες την υπογραφή σου για να μπορέσει να θεωρηθεί έγκυρη. Κι όμως πρέπει. Πρέπει επιτέλους να φανείς αποφασισμένος. Γιατί αυτό το βάρος της ουδέτερης στάσης σε φορτώνει με αμφιβολίες και κάπως έτσι το μυαλό σου δεν ηρεμεί ποτέ. Σαν να σου λέει το υποσυνείδητο, ει ψιτ εσύ, κάτι δεν πάει καλά στην αναμονή που για τόσο καιρό με έχεις βάλει. Κάτι δεν πάει καλά με αυτόν σου τον φόβο, όπως και με κάθε άλλο σου φόβο.

Οι αποφάσεις σχετίζονται με τον χαρακτήρα μας

Οι αποφάσεις υπάρχουν για να δούμε πόσο μπορούμε να αντέξουμε μακριά από κάποια πράγματα και κάποιους ανθρώπους. Μεγάλα ξεκαθαρίσματα που παίζουν ανάμεσα στο συναίσθημα και στη λογική και τελικά βρίσκουν τη δική τους ισορροπία. Και όταν την πάρεις την απόφαση, την οποιαδήποτε απόφαση, τότε τα πάντα μοιάζουν πλέον ξεκάθαρα. Πλέον ξέρεις πού πας, σε ποιον, με ποιους και γιατί. Δε χωράνε αμφιβολίες, αφού το δευτερόλεπτο που πήρες αυτή σου την απόφαση, τα πάντα έγιναν μαγικά και κάπως κατάφεραν επιτέλους να μπουν όλα στη θέση τους.

Αρκούσε ένα σίγουρο δικό σου «θέλω» και μόνο, τελικά;

Τα πιο «τετράγωνα» μυαλά αυτού του κόσμου ίσως σου πουν κάπου εδώ πως ορισμένες αποφάσεις σε αυτή την ζωή δεν είναι τόσο απλές για να αρκεστούν στη θέληση και μόνο. Κάποιοι άλλοι ωστόσο, λίγο πιο ονειροπόλοι και αισιόδοξοι, θα προσθέσουν πως ο πολύς χρόνος για να παρθεί μια απόφαση, καταλήγει να φθείρει την ίδια την απόφαση. Για αυτούς τους ανθρώπους, τους οριακά «ζηλευτούς», μερικά δευτερόλεπτα θάρρους και θέλησης αρκούν. Γιατί όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν: Όλα είναι θέμα μεγάλης επιθυμίας. Όσο μεγαλύτερη η επιθυμία, τόσο λιγότερη και η σκέψη που χρειάζεται για να παρθεί η απόφαση.

Εγώ πέραν των τετραγώνων μυαλών και των πιο ονειροπαρμένων, κάπου εδώ θα πρόσθετα πως τα πάντα θέλουν ειλικρίνεια. Ειλικρίνεια και ίσως μια νύχτα βαθύ στοχασμού και περισυλλογής. Μια νύχτα ή μια μέρα που τα σπασμένα κομμάτια σου είτε θα βρουν την δύναμη μέσα από εσένα να ξανά ενωθούν, είτε για κάποιον λόγο τα ενωμένα σου κομμάτια, επιτέλους θα πάρουν ανάσα και θα σπάσουν, μήπως και καταφέρουν να δημιουργηθούν καινούργια. Αυτά που σου ταιριάζουν και που αν το γνώριζες νωρίτερα, ίσως και να τα επέλεγες μέρες, μήνες ή και χρόνια πριν.

Οι μεγάλες αποφάσεις θέλουν ειλικρίνεια και οι μικρές θέλουν αγάπη

Δεν είναι θέμα χρόνου λοιπόν αγαπητέ και αγαπητή μου. Δεν είναι καν θέμα ημερών ορισμένες φορές. Πες καλύτερα πως μερικά δευτερόλεπτα αρκούν, αρκεί αυτά τα δευτερόλεπτα να κρύβουν μέσα τους ειλικρίνεια. Γι’ αυτό μη σου φαίνεται περίεργο που μέσα σε άκυρα δευτερόλεπτα, ίσως να πάρεις κάποια στιγμή τις πιο σημαντικές σου αποφάσεις.

Κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου μεγάλε, εκείνη ειλικρινά πάντα ξέρει γιατί είναι μεγάλη όσο και εσύ. Για αυτό και χωράει άλλωστε μέσα της τόση αναποφασιστικότητα. Κάνε αυτό που λένε τα μάτια σου όλες εκείνες τις στιγμές που είτε τα έχεις ανοιχτά είτε κλειστά, το όραμα παραμένει ίδιο.

Εγώ είναι ώρα να διαλέξω τι θα βάλω. Σε λίγες ώρες ξημερώνει.