Το “80/20” (όπως ονομάζεται) είναι ένα μοτίβο διατροφής αρκετά ευέλικτο για να το εφαρμόσεις, χωρίς ιδιαίτερες απαγορεύσεις και περιορισμούς.

Στο 80% του χρόνου που ακολουθεί κάνεις αυτή την διατροφή, καταναλώνει θρεπτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καλά λιπαρά, ενώ εξακολουθεί να καταναλώνει περιστασιακές λιχουδιές σε ένα ποσοστό 20%, όπως για παράδειγμα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη (chips, μπισκότα, crackers, γλυκά, παγωτά.)

Συνήθως, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ακολουθούν αυτό το μοτίβο διατροφής, προτιμούν να καταναλώνουν θρεπτικές τροφές καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους γεύσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλοι καταναλώνουν μία μικρή “λιχουδιά” κάθε 2-3 ημέρες. Στην ουσία, δεν υπάρχει ένας «σωστός» τρόπος , ούτε ιδιαίτερη κανόνες καθώς το μεγάλο στοίχημα είναι να ακολουθήσεις μία πιο ευέλικτη διατροφή.

Η εφαρμογή “80/20” στη διατροφή, είναι γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα περιοριστική.

Αυτό συμβαίνει καθώς επιτρέπονται αρκετά τρόφιμα, που σε κάθε άλλο είδος δίαιτας θεωρούνται “απαγορευμένα ή ανθυγιεινά”. Κατά βάση, επικεντρώνεται στην ποσότητα που θα καταναλωθεί το κάθε τι αλλά και στην συχνότητα. Ακόμη, υπερισχύει έναντι πολλών άλλων ειδών δίαιτας καθώς δεν διεγείρει έντονα το αίσθημα της στέρησης. Αντιθέτως, σου επιτρέπεται σε ένα 20% να καταναλώσεις όποια “λιχουδιά” θελήσεις σε ένα χρονικό πλαίσιο που εσύ θα ορίσεις. Τέλος, ένας λόγος που κάνει αυτό το μοτίβο αρκετά αγαπητό, είναι ότι δεν απαγορεύει ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως π.χ. οι υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, crackers).

Στην ερώτηση, αν μπορεί κανείς να ακολουθεί αυτό το μοτίβο και να χάνει βάρος η απάντηση είναι, φυσικά και ναι. Προσοχή όμως, όπως κάθε διατροφή, θέλει κι αυτή την πειθαρχία της. Ο σκοπός είναι να νιώθεις ελεύθερος μέσα στο διατροφικό πλαίσιο που κινείσαι, χωρίς περιορισμούς και να γίνει τρόπος ζωής.

Καλό είναι να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να καταναλώνεις ανεξέλεγκτες ποσότητες ή χωρίς μέτρο. Για να το κάνεις να δουλέψει στην απώλεια βάρους, θα χρειαστείς καλή οργάνωση, υπομονή και επιμονή χωρίς ακραίους περιορισμούς.

Last but not least, το σημαντικότερο είναι ότι το μοντέλο 80/20 βασίζεται σε μία ισορροπημένη διατροφή. Όπως πάντα λέω, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής όλες οι τροφές έχουν θέση. Κάποιες περισσότερο και κάποιες λιγότερο. Παρόλα αυτά, το να βρεις την χρυσή τομή που αυτό θα δουλέψει για εσένα, είναι η επιτυχία μίας ισορροπημένης διατροφής και κυρίως μίας πετυχημένης προσπάθειας απώλειας βάρους.