Μπορεί η κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων να έφερε σε όλους μας μία ανακούφιση, η δυσπιστία και οι καχυποψίες, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Φαίνεται, πως το κοινό έχει ακόμη πολλές απορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και την καταλληλότητα ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι αυτές οι απορίες με τον καιρό θα μειώνονταν, εκείνες ολοένα και αυξάνονται. Η συνεχής ροή ειδήσεων και πληροφόρησης φέρνει κάθε μέρα πλήθος νέας πληροφορίας, συχνά αφιλτράριστης, την οποία κάθε πολίτης καλείται να επεξεργαστεί. Η ομάδα επιστημόνων Team Halo, μέσω της δράσης της στο TikTok, απλώνει μία χειρά βοηθείας σε όλους εμάς που έχουμε πολλά ερωτηματικά πάνω από το κεφάλι μας.

Στο Team Halo συμμετέχουν περισσότεροι από 50 επιστήμονες που δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη εμβολίων και την αντιμετώπιση λοιμώξεων

Με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, το project αυτό θέλει να αποσαφηνίσει ορισμένα θολά σημεία γύρω από την ανάπτυξη των εμβολίων. Ωστόσο, ο τρόπος που διάλεξαν να γίνει αυτό ήταν και ο καλύτερος. Αντί να παραθέσουν επιστημονικά κείμενα που συχνά είναι ακατανόητα στον μέσο πολίτη, χρησιμοποιήσαν την πλατφόρμα του TikTok. Εκεί, οι επιστήμονες δημιουργούν περιεχόμενο με βίντεο, όπου εξηγούν και απαντούν σε τυχόν απορίες.

Για παράδειγμα, η γιατρός Asher Williams καταρρίπτει όλους τους μύθους γύρω από τα εμβόλια. Παράλληλα, η γιατρός Nighat Arif εξηγεί σε βάθος τη σχέση του κορωνοϊού με την υγεία των γυναικών. Κι όλα αυτά ενώ η γιατρός Faith Uwadiae μάς παίρνει “μαζί” της στο εργαστήριο και εξηγεί τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό μας αυτήν την περίοδο.

Οι επιστήμονες αυτοί είχαν διάφορους λόγους για να θέλουν να γίνουν μέλη του Team Halo

Για τους περισσότερους, ο λόγος ήταν το ότι είδαν την πανδημία να εκτυλίσσεται μπροστά τους από πολύ νωρίς. Ήταν εκεί όταν ήρθαν τα πρώτα κρούσματα και αγωνιούσαν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Για άλλους, βασικός λόγος ήταν η παραπληροφόρηση των media. Η εκτενής συζήτηση γύρω από τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων και πάει λέγοντας. Και για άλλους, ήταν η ιδέα ότι ορισμένες κοινότητες και χώρες του κόσμου δεν είχαν καν πρόσβαση στις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Οι άνθρωποι αυτοί ευελπιστούν ότι μέσα από τη δική τους έρευνα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα γίνουν πιο δεκτικοί στη διαδικασία του εμβολιασμού. Παρατηρώντας τυχόν λάθη και αστοχίες, είναι ο μόνος τρόπος η επιστήμη να γίνει καλύτερη. Ας της δώσουμε τον χώρο που χρειάζεται για να βάλει, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους.

featured image: @lizaastark