Η γυναικεία φιλία είναι η έμπνευση γύρω από το girl power. Το back story πίσω από κινήματα, έργα τέχνης, βιβλία και ταινίες.

Μιλώντας για τα δύο τελευταία, συγκεντρώσαμε βιβλία και ταινίες που εξυμνούν τη γυναικεία φιλία και δίνουν το inspo για ακόμα περισσότερα high five ανάμεσα σε κορίτσια που ξέρουν πως όταν υποστηρίζουν τα δικαιώματά τους, υποστηρίζουν όλες τις γυναίκες του πλανήτη.

Οι ταινίες

The Heat – 2013

Κάποιοι τη θεωρούν κωμωδία, στην ουσία της όμως είναι ένας ύμνος στη γυναικεία φιλία. Είναι μία ταινία που μπορεί να αποδείξει ότι οι γυναίκες τα καταφέρουν καλύτερα από τους άντρες. Μας δίνει τα καλύτερα vibes με μία πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, με επίκεντρο ένα girl gang.

Life Partners – 2015

Είναι μία βιωματική ταινία, αφού γράφτηκε από τους  Joni Lefkowitz και Susanna Fogel με βάση τη φιλία τους.  Η Sasha και η Paige στα 29 τους συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν ζήσει καμία σοβαρή σχέση. Όταν βρίσκουν τον έρωτα, η φιλία τους δοκιμάζεται και έρχονται αντιμέτωπες με όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Thelma & Louise – 1991

Η Susan Sarandon και η Geena Davis έζησαν το ταξίδι της φιλίας μέσα από την εγκληματικότητα. Αν και το τέλος είναι θλιβερό, οι δύο τους είναι σαν να το γνώριζαν από την αρχή. Η μία έμαθε να προστατεύει την άλλη, κάτι μου ζηλεύουμε σε αυτό το δυνατό duo.

Steel Magnolias – 1989

Θα χρειαστείς αρκετά χαρτομάντιλα αν αποφασίσεις να δεις αυτή την ταινία. Εμείς σε προειδοποιήσαμε. Αφορά ένα γκρουπ γυναικών στη Νότια Αμερική που έρχεται αντιμέτωπο με την απώλεια ενός μέλους του. Θα σε κάνει να εκτιμήσεις αγαπημένα πρόσωπα και στιγμές.

Pitch Perfect-2012

Όχι μία αλλά τρεις ξεκαρδιστικές κωμωδίες για να δεις με την παρέα σου ένα Σάββατο βράδυ. Σωστές δόσεις από girl groups και εμπειρίες που θα ζηλεύατε εσύ και οι φίλες σου.

Τα Βιβλία

Στη χώρα των χρυσών ήλιων – Καλέντ Χοσεϊνί

Οι ταινίες και τα βιβλία που μας δείχνουν την ουσιαστική γυναικεία φιλία
public.gr

Αυτό το μυθιστόρημα (το πρώτο από τα τρία στη σειρά) επικεντρώνεται στη Miriam και Laila, δύο  γυναίκες που γνωρίστηκαν έπειτα από τρομερές περιστάσεις. Παρά τη διαφορά ηλικίας τους και το χάσμα γενεών που τις χωρίζουν, σχηματίζουν μια φιλία που ενισχύεται μόνο από τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν.

Η Υπέροχη μου φίλη – Ferrante Elena

Οι ταινίες και τα βιβλία που μας δείχνουν την ουσιαστική γυναικεία φιλία
public.gr

Η Ferrante Elena κατάφερε περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο όσα έζησαν οι δύο ηρωίδες της. Αυτό το βιβλίο είναι μόνο η αρχή σε εθιστική σειρά μυθιστορημάτων. Ακολουθεί τη ζωή δύο κοριτσιών από την παιδική ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής τους, καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν καλύτερες ζωές εκείνες.

Φίλες για πάντα – Jennifer Weiner

Οι ταινίες και τα βιβλία που μας δείχνουν την ουσιαστική γυναικεία φιλία
public.gr

H ιστορία δύο γυναικών από την παιδική τους ηλικία, που σχετίζεται με την προδοσία και την πίστη, την οικογένεια και τα μυστικά των μικρών πόλεων. Ένα βιβλίο για τη ζωή που κυλά μες στην τραγωδία, για τον έρωτα που φανερώνεται εκεί που δεν τον περιμένεις, και για τους δεσμούς που κρατάνε δυο φίλες ενωμένες για πάντα.

Όταν αγαπάς είναι για πάντα – Μαρία Τζιριτα

Οι ταινίες και τα βιβλία που μας δείχνουν την ουσιαστική γυναικεία φιλία
public.gr

Η ιστορία της παράλληλης ζωής δυο γυναικών, που απέδειξαν πως όταν αγαπάς, είναι για πάντα… Η Αφροδίτη και η Άννα γνωρίστηκα στην παιδική τους ηλικία και κατάφεραν να γίνουν αχώριστες φίλες. Κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια. Οι ίδιες αναζητούν τι ήταν αυτό που έκανε τη φιλία τους τόσο δυνατή. Τι ήταν αυτό που έφερε κοντά δυο τόσο διαφορετικά πλάσματα και τα κράτησε μαζί για τόσο πολλά χρόνια;

Για πάντα – Σταμάτης Σουφρέλης

Οι ταινίες και τα βιβλία που μας δείχνουν την ουσιαστική γυναικεία φιλία
public.gr

Εδώ η φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο γυναίκες και έναν άντρα ο οποίος αποτελεί ένα είδος μέντορα των δύο κοριτσιών.  Το βιβλίο αποτελεί ύμνο στη γυναικεία φιλία, όπως ακριβώς είναι, με τα πάνω της και τα κάτω της, όπως επίσης και στην ανιδιοτελή αγάπη. Η πρωταγωνίστρια μιλά για καθημερινά πράγματα, ίσως και τετριμμένα, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν τη μάλλον δραματική κατάσταση του προσωπικού «είναι» και του κοινωνικού «γίγνεσθαι», όπως τη βιώνουν όλοι σχεδόν οι ήρωες του βιβλίου.

Fatured image: Elite Daily